Κομισιόν: Σύσταση προς τα κράτη-μέλη, σε σχέση με τα «χρυσά» διαβατήρια-Οι πρόνοιες που επηρεάζουν περισσότερο την Κύπρο

Η Κομισιόν βάζει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στις κρατικές υπηρεσίες και κόβει το βήχα για τις «χρυσές» βίζες

Η Κομισιόν ζητά επιτακτικά ανάκληση «χρυσών» διαβατηρίων που δόθηκαν σε Ρώσους, ενώ παράλληλα κόβει το βήχα στην κυβέρνηση και τους μεσάζοντες που τους τελευταίους μήνες επιχειρούν να αντικαταστήσουν το Επενδυτικό Πρόγραμμα με τις «χρυσές» βίζες (σ.σ.: μέσω της παραχώρησης αδειών διαμονής σε επενδυτές αντί της παραχώρησης διαβατηρίων).

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προχώρησε χθες στην έκδοση σύστασης προς τα κράτη-μέλη, σε σχέση με τα «χρυσά» διαβατήρια και τις άδειες παραμονής.

Οι πρόνοιες της σύστασης, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο την Κύπρο, είναι οι ακόλουθες:

  • Να εξεταστούν ξανά τα «χρυσά» διαβατήρια τα οποία δόθηκαν σε Ρώσους και Λευκορώσους, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ ή/και παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ανάκλησής τους.
  • Να ανακληθούν άμεσα οι άδειες διαμονής σε Ρώσους και Λευκορώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις, καθώς και σε όσους παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία ή σε άλλες συναφείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης ή του καθεστώτος Λουκασένκο που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
  • Να ανασταλεί άμεσα η έκδοση αδειών διαμονής σε όλους τους Ρώσους και Λευκορώσους.
  • Τα κράτη-μέλη να υποβάλουν έκθεση στην ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της σύστασης το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου και στη συνέχεια να ενημερώνουν τακτικά την Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η σύσταση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη είναι προαιρετική. Ωστόσο, η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να παρεκκλίνει από την εφαρμογή της, αφού βρίσκεται σε διαδικασία επί παραβάσει από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, στο οποίο αναφέρεται ότι δόθηκαν παράνομα ή παράτυπα εκατοντάδες «χρυσά» διαβατήρια σε Ρώσους και Λευκορώσους κατατέθηκε στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές από τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έγινε σχεδόν τίποτα για ανάκληση των πιο πάνω διαβατηρίων. Ως εκ τούτου, η σύσταση της ΕΕ βάζει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στις κρατικές υπηρεσίες, αφού σε δύο μήνες πρέπει να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν τους προηγούμενους εννέα μήνες.

 Πληρωμένη απάντηση Κομισιόν σε Αναστασιάδη

Η ανακοίνωση της Κομισιόν περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2019, η οποία είναι κόλαφος για την Κύπρο. Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του 2019 ο ΠτΔ έκανε λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου για τους καλά γνωστούς λόγους, είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους».

Η κυβέρνηση συνέχισε να μοιράζει αβέρτα «χρυσά» διαβατήρια, μέχρι που αναγκάστηκε να τερματίσει το πρόγραμμα υπό το βάρος της διαδικασίας επί παραβάσει την οποία κίνησε η ΕΕ εναντίον της χώρας. Η ειδική αναφορά στην Κύπρο από την Κομισιόν αποτελεί ουσιαστικά πληρωμένη απάντηση για τους ισχυρισμούς Αναστασιάδη, καθώς και τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης ΔΗΣΥ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy