Η Κομισιόν ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα εκλογικά δικαιώματα των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τα εκλογικά δικαιώματα των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της έκθεσης για την ιθαγένεια του 2020.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα εκλογικά δικαιώματα των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ περιλαμβάνονται στις οδηγίες για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (οδηγία 93/109 / ΕΚ) καθώς και στις δημοτικές εκλογές, για πολίτες των Ένωση που διαμένει σε κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι (οδηγία 94/80 / ΕΚ).

Τα αποτελέσματα αυτής της δημόσιας διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση των οδηγιών για τα εκλογικά δικαιώματα των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ.

Μια νομοθετική πρόταση για τις αναθεωρημένες οδηγίες αναμένεται στα τέλη του 2021.

Η δημόσια διαβούλευση θα συγκεντρώσει εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τα εκλογικά δικαιώματα των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ. Απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του κοινού, της κοινωνίας των πολιτών, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, των τοπικών και εθνικών αρχών, καθώς και των εταιρειών επικοινωνίας και άλλων επιχειρήσεων.

Η Αντιπρόεδρος της Κομισιον Βέρα Γιούροβα  δήλωσε σχετικά ότι “η ουσία της δημοκρατίας είναι το δικαίωμα ψήφου για όλους. Γι `αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε στη διασφάλιση αυτού του δικαιώματος. Οι πολίτες της ΕΕ που ζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ έχουν επίσης το δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας σε τοπικές ή δημοτικές εκλογές – υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους αυτής της χώρας.”

Από την πλευρά του ο Ντίντιερ Ρέιντερς, Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι “η πολιτική συμμετοχή είναι το θεμέλιο κάθε δημοκρατίας και η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ένας πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν διασφαλίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν αποτελεσματικά τα δημοκρατικά τους δικαιώματα ακόμη και αν μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος.”

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.