Κομισιόν: Υποδεικνύει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας περνά μέσα από την ΑΤΑ

Μήνυμα από Κομισιόν για στήριξη των νοικοκυριών

 

Μήνυμα για την ανάγκη στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών στέλνει η Κομισιόν στην Κύπρο μέσα από την έκθεσή της για τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2022, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η ανάπτυξη της οικονομίας περνά μέσα από την ΑΤΑ και τη συνεπακόλουθη αύξηση των μισθών για αποκατάσταση της αγοραστικής τους δύναμης.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προειδοποιεί στην έκθεσή της ότι «ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών το 2022», στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα για την ανάγκη στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Επισημαίνεται επίσης ότι η ακρίβεια, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης από 5,5% που ήταν το 2021 σε 2,3% το 2022.

Όσον αφορά τη συνέχεια, η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2023 η ανάπτυξη θα ενισχυθεί στο 3,5%, αποδίδοντας το γεγονός αυτό σε τρεις παράγοντες: Την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, την αύξηση του τουρισμού και την «καθυστερημένη μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών (σ.σ.: ΑΤΑ), η οποία αναμένεται να στηρίξει την αγοραστική τους δύναμη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που η Κομισιόν αναγνωρίζει τη σημασία και το ρόλο της ΑΤΑ. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στις διαπραγματεύσεις οι οποίες προηγήθηκαν του μνημονίου, η ΕΕ, ως μέλος της Τρόικας, είχε ασκήσει αφόρητες πιέσεις για κατάργηση του θεσμού. Παρά ταύτα, φαίνεται ότι έχει κάνει στροφή, αφού σήμερα παραδέχεται ότι η ΑΤΑ αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναθεώρηση προβλέψεων

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν έχει αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί φέτος στο 2,3% (σε σύγκριση με 4,1% που ήταν το σενάριο στις Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις 2022), ενώ το 2023 θα αυξηθεί στο 3,5%. Εκτιμάται επίσης ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει φέτος στο 5,2% (σε σύγκριση με 2,6% που ήταν το σενάριο στις Χειμερινές Προβλέψεις). Ακόμη, εκτιμάται ότι η ανεργία θα αυξηθεί από 7,5% το 2021 σε 7,8% το 2022.

Στην έκθεση σημειώνεται πάντως ότι «παραμένουν σημαντική αβεβαιότητα και καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης», κυρίως επειδή οι τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών είναι ευάλωτοι σε εξωτερικούς κραδασμούς.

 

 

Η ΑΤΑ μοχλός ανάπτυξης
Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Κομισιόν αναγνωρίζει τη σημασία και το ρόλο της ΑΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν του μνημονίου, η ΕΕ, ως μέλος της Τρόικας, είχε ασκήσει αφόρητες πιέσεις για κατάργηση του θεσμού. Παρά ταύτα, σήμερα παραδέχεται ότι η ΑΤΑ αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.