Κόμματα: Σκοπιμότητες πίσω από το «μαύρο»

«Η σύγκρουση συμφερόντων θα οδηγούσε κανονικά σε παραίτηση»

 

Λογοκρισία

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η λογοκρισία του πορίσματος από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει καλύψει με μαύρο χρώμα όλα τα ονόματα των μεσαζόντων, τα οποία εμπλέκονται σε προβληματικές πολιτογραφήσεις.

 

Η επιβεβαίωση της σύγκρουσης συμφερόντων του Προέδρου Αναστασιάδη και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα και από το τελικό πόρισμα Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες οι οποίες της αναλογούν, προκάλεσε νέα θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η λογοκρισία του πορίσματος από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει καλύψει με μαύρο χρώμα όλα τα ονόματα των μεσαζόντων τα οποία εμπλέκονται σε προβληματικές πολιτογραφήσεις, περιλαμβανομένων και των γραφείων τα οποία συνδέονται άμεσα με πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού υπέδειξε ότι το πόρισμα Νικολάτου επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει την αυταπόδεικτη θεσμική διαπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου. Επεσήμανε επίσης ότι η ξεκάθαρη αναφορά στο πόρισμα όσον αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων «θα οδηγούσε -κανονικά- έναν Πρόεδρο που θα διέθετε πολιτική ευθιξία, σε παραίτηση». Παρά ταύτα, πρόσθεσε, «ούτε εμείς ούτε και οι πολίτες αναμένουν ανάλογη στάση από τον Αναστασιάδη», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2020 δήλωσε με στόμφο πως αν βρισκόταν «μπλεγμένος» θα αναλάμβανε τις ευθύνες του, «της παραίτησης ευθέως».

Ο Αρ. Δαμιανού υπέδειξε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ μετέτρεψε το επενδυτικό πρόγραμμα σε βιομηχανία της αρπαχτής, της παρανομίας και της θεσμικής διαπλοκής. Επεσήμανε επίσης ότι με τις ενέργειές τους έχουν θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κίνδυνο να καταδικαστεί από την ίδια την ΕΕ. Κατήγγειλε ακόμη ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από το μαύρισμα δεκάδων σελίδων του πορίσματος, προσθέτοντας ότι η μονοθεσία δίνει αυτή τη δυνατότητα μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας, όχι για την «πολύ βολική και αόριστη επίκληση του δημοσίου συμφέροντος». Ακόμη, σχολιάζοντας την κριτική της Ερευνητικής Επιτροπής προς τη Βουλή για τον έλεγχο του προγράμματος, ο Αρ. Δαμιανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε από το 2015, αλλά οι κυβερνώντες έλεγαν «ουδέν μεμπτό» και συνέχιζαν να κλείνουν πονηρά το μάτι στη διαπλοκή.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ ζήτησε να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να τους καταλογισθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Επίσης, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου των Οικολόγων επεσήμανε ότι «με τη συσκότιση και τη λογοκρισία που υιοθετεί ο Γενικός Εισαγγελέας δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.