Η κομματοποίηση του στρατεύματος

Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, επισκέπτεται Μονάδες και Φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στην Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας, στην περιοχή της Λευκωσίας. // Forward Defence Line, Lefkosia, Cyprus The Minister of Defence, Mr. Charalambos Petrides, accompanied by the Chief of the National Guard General Staff, Lieutenant General Demokritos Zervakis, visits Military Units and Outposts in the Forward Defence Line of Lefkosia.

Του Μάριου Μακρυγιάννη*

Σε αυτόν τον τόπο, ενώ έχεις την ψευδαίσθηση ότι τα έχεις δει όλα, πάντα αιφνιδιάζεσαι, πάντα θα γίνει κάτι ευφάνταστο που θα σε αφήσει άφωνο. Η κυβέρνηση φέτος «πρωτοτύπησε» στις προαγωγές των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, προφανώς λόγω των επικείµενων εκλογών.

Τα στελέχη της ΕΦ κάθε χρόνο, µέχρι τον Μάρτιο, σύµφωνα µε το νόµο κρίνονται για να προαχθούν ή για να αφυπηρετήσουν και µετά ακολουθούν οι προαγωγές αναλόγως κενών θέσεων. Μέχρι σήµερα αυτό γινόταν το τέλος Μαρτίου. Το 2021, οι κρίσεις, προς έκπληξη όλων µας, έγιναν τον Φεβρουάριο.

Τα στελέχη όταν ολοκληρωθούν οι κρίσεις και αποφασισθεί η αφυπηρέτησή τους, τότε αναλόγως της συσσωρευµένης άδειας που έχουν στη διάθεσή τους παίρνουν άδεια και µε το τέλος της αφυπηρετούν και αρχίζει και η σύνταξή των. Τούτο γίνεται για να µην πληρώνεται έξτρα η άδειά τους. Αυτός είναι ο κανόνας εδώ και δεκαετίες.

Φέτος για πρώτη φορά η κυβέρνηση προπλήρωσε την άδεια των στελεχών από 10 µε 20 χιλιάδες ευρώ στον κάθε έναν και τέθηκαν αµέσως σε αφυπηρέτηση αρχίζοντας την καταβολή της σύνταξής των. Με τον τρόπο αυτό επιβαρύνθηκε το ταµείο του κράτους µε µερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ενώ κανείς θα ανέµενε ότι, αφού η αφυπηρέτηση αριθµού στελεχών έγινε τον Φεβρουάριο αντί τον Ιούλιο, θα ακολουθούσαν οι προαγωγές των υπολοίπων µέσα στον ίδιο µήνα, ή τουλάχιστον τον Μάρτιο, οι προαγωγές ανακοινώθηκαν µόλις στις 14 Μαΐου, 16 µέρες πριν τις εκλογές. Τα στελέχη εξυπηρετήθηκαν από αυτή την απρόσµενη ενέργεια, όµως δεν είναι το θέµα αυτό, αφού είναι ολοφάνερος ο σκοπός της.

Κατά τα άλλα, η ΕΦ πρέπει να παραµένει ακοµµάτιστη. Η κοµµατοποίηση του στρατεύµατος είναι ό,τι χειρότερο µπορεί να γίνει σε αυτόν τον τόπο. Το ζήσαµε µε τον χειρότερο τρόπο το 1974, όταν η ΕΦ χρησιµοποιήθηκε για την κατάλυση του δηµοκρατικού πολιτεύµατος της χώρας, µε το προδοτικό πραξικόπηµα που άνοιξε τις πύλες για την τουρκική εισβολή, τις συνέπειες της οποίας βιώνουµε εδώ και 47 χρόνια και ποιος ξέρει για πόσα άλλα.

Οι στρατιωτικοί πρέπει να έχουν άποψη, η οποία µέχρι την αφυπηρέτησή τους εκδηλώνεται µυστικά στις κάλπες και τούτο γιατί ο λαός δένει τα παιδιά του -αριστερούς, κεντρώους, δεξιούς- και η σύνδεση µεταξύ τους είναι η εκπλήρωση του χρέους προς την πατρίδα.

Η κυβέρνηση αυτή υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο ατόπηµα µε σκοπό µικροπολιτικά οφέλη. Το είχε ξανακάνει το 2016, 70 µέρες πριν τις τότε εκλογές, µε τη µείωση της θητείας εν αγνοία της ΕΦ και χωρίς να τηρήσει καµία προϋπόθεση που τίθετο, προκαλώντας προβλήµατα στην επιχειρησιακή ικανότητά της. Το κάνει και τώρα. Πράξη αξιοκατάκριτη.

Αφήστε την ΕΦ απερίσπαστη στο έργο της. Βοηθήστε την να επιλύσει τα πολλαπλά προβλήµατα που έχει εξαιτίας του γεγονότος ότι είστε «ειδικοί» για τα πάντα και της προκλητικής και εν πλήρη συνείδηση αδιαφορίας σας, για να µπορέσει να επιτελέσει το εθνικό της χρέος που όλοι αναµένουµε από αυτήν, όταν η «φουρτούνα» εµφανιστεί απρόσκλητη. Μην την κοµµατοποιείτε για κέρδος µερικών ψήφων.

Κύριε υπουργέ της ηµικατεχόµενης πατρίδας µας, οφείλω να σας ενηµερώσω ότι τα στελέχη έχουν και άποψη και δεν χρειάζονται τις παραπλανητικές ενέργειές σας για να ψηφίσουν. Η στάση σας, για να µην πω κάτι πιο βαρύ, είναι εν ολίγοις γελοία.

Συγχαρητήρια σε όλα τα προαχθέντα στελέχη τα οποία κέρδισαν την προαγωγή τους µε τη σκληρή και ενσυνείδητη δουλειά τους και δεν χρωστούν σε κανέναν τίποτα.

* Αντιστράτηγος ε.α.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.