Κομπίνα 29,5 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ από τράπεζα με συνδεδεμένες ασφαλιστικές

Έρευνα μετά από καταγγελία του Γ. Ελεγκτή και υπό τον κίνδυνο παραγραφής

Φορολογική κομπίνα από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και συνδεδεμένες μ’ αυτό ασφαλιστικές εταιρείες εξετάζει το Τμήμα Φορολογίας, μετά από καταγγελία η οποία του διαβιβάστηκε από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Μάλιστα υπό τον κίνδυνο παραγραφής του αδικήματος το Τμήμα Φορολογίας έσπευσε να εκδώσει τέσσερις βεβαιώσεις φόρου συνολικού ύψους 29,5 εκατ. ευρώ, αλλά το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπέβαλε ισάριθμες ενστάσεις με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμένει σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Τμήμα Φορολογίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η υπόθεση ξεκίνησε από μία καταγγελία η οποία υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία τον Απρίλιο του 2015 και η οποία διαβιβάστηκε στο Τμήμα Φορολογίας για περαιτέρω διερεύνηση.

Στην υπό αναφορά καταγγελία, όπως αναφέρεται, «διατυπώνονται ισχυρισμοί για ατασθαλίες που γίνονταν την περίοδο 2009 – 2013 σε συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και στις συνδεδεμένες με αυτό ασφαλιστικές εταιρείες, με στόχο την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ». Παρά τη σοβαρότητα της καταγγελίας το Τμήμα Φορολογίας φαίνεται ότι καθυστέρησε να διερευνήσει την υπόθεση, με αποτέλεσμα να βρεθεί προ του κινδύνου παραγραφής του αδικήματος. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση τον Μάιο του 2017 (σ.σ.: δύο χρόνια μετά) ο Έφορος Φορολογίας ενημέρωσε τον Γενικό Ελεγκτή «ότι η συγκεκριμένη καταγγελία (ακόμη) εξετάζεται».

Επίσης τον ενημέρωσε ότι υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής του χρονικού πλαισίου εντός του οποίου το Τμήμα δύναται να εκδώσει βεβαίωση φόρου, και ότι για τον λόγο αυτό προχώρησε στην έκδοση δύο βεβαιώσεων φόρου για τις περιόδους 1.9.2010 – 30.11.2010 και 1.12.2010 – 28.2.2011, ενώ προτίθετο να εκδώσει νέα βεβαίωση φόρου για την περίοδο 2011 – 2013 «λόγω μη προσκόμισης στοιχείων στο Τμήμα» από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Παρά τα πιο πάνω η υπόθεση φαίνεται ότι παραμένει σε εκκρεμότητα. Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση τον Φεβρουάριο 2018 (σ.σ.: σχεδόν τρία χρόνια μετά την υποβολή της καταγγελίας) ο Έφορος Φορολογίας έστειλε νέα επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή αναφέροντας ότι το Τμήμα προέβη σε τέσσερις διαδοχικές βεβαιώσεις φόρου για συνολικό ποσό φόρου ύψους 29,5 εκατ. ευρώ, αλλά υποβλήθηκαν ενστάσεις επί όλων των βεβαιώσεων.

Μητρώο Καταγγελιών

Εν τω μεταξύ η Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά και το Τμήμα Φορολογίας δέχονται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες από πολίτες, για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το Τμήμα Φορολογίας άνοιξε Μητρώο Καταγγελιών για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των πιο πάνω υποθέσεων, ενώ προχώρησε και στον καθορισμό σειράς προτεραιότητας για εξέτασή τους.

Ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η διερεύνηση των καταγγελιών οι οποίες υποβάλλονται από πολίτες έχουν θετική επίπτωση στα έσοδα του Κράτους, αφού η φορολογική διερεύνηση που διενεργείται καταδεικνύει εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν στο Τμήμα για σκοπούς φόρου εισοδήματος ή ποσά για τα οποία δεν καταβλήθηκε ΦΠΑ, με αποτέλεσμα το Τμήμα να προβαίνει στην επιβολή επιπρόσθετων/αναθεωρημένων φορολογιών (άμεση φορολογία) ή/και βεβαιώσεων φόρου (έμμεση φορολογία).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy