Κομπίνες με επενδύσεις-μαϊμού πίσω από τα «χρυσά» διαβατήρια

Στοιχεία για χιλιάδες πολιτογραφήσεις «χωρίς νομική εξουσιοδότηση»

Έλα στο Google News

Απίστευτες κομπίνες με επενδύσεις μαϊμού πίσω από τα «χρυσά» διαβατήρια, εντόπισε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, από τον έλεγχο των πέντε φακέλων τους οποίους κατάφερε και εξασφάλισε πριν του κλείσει την πόρτα το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Οδ. Μιχαηλίδης, μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, έκανε λόγο για ενδεχόμενη απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά έσοδα και παρουσίασε επτά μεθόδους που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον κατά την περίοδο 2013 – 2020. Οι επτά μέθοδοι είναι οι ακόλουθες:

• Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε «μερικές χιλιάδες πολιτογραφήσεις χωρίς εξουσιοδότηση νόμου». Όπως εξήγησε, η νομοθεσία η οποία ίσχυε μέχρι το 2019 έδινε το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρεί υπηκοότητα με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση σε μη Κύπριους επενδυτές. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια και σε χιλιάδες μέλη των οικογενειών τους, σε αντίθεση με το τι προνοούσε η νομοθεσία και χωρίς τα υπό αναφορά πρόσωπα να έχουν προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση.

• Σε πολλές περιπτώσεις οι επενδύσεις έμειναν στα χαρτιά, αφού τα ακίνητα είτε δεν ολοκληρώθηκαν είτε δεν μεταβιβάστηκαν στο όνομα του επενδυτή. Παρά ταύτα τα «χρυσά» διαβατήρια τα οποία δόθηκαν, δεν ανακλήθηκαν ποτέ.

• Σε άλλες περιπτώσεις κατατέθηκαν αγοραπωλητήρια έγγραφα στο Κτηματολόγιο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως πιστοποιητικά για την εξασφάλιση «χρυσών» διαβατηρίων, αλλά στη συνέχεια δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο ότι οι συμφωνίες ακυρώθηκαν. Ωστόσο, τα «χρυσά» διαβατήρια δεν ανακλήθηκαν ποτέ

• Ακίνητα βαφτίστηκαν ως πρώτη κατοικία και χρεώθηκαν με ΦΠΑ 5%, αντί 19% που προνοεί η νομοθεσία για τις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου για σκοπούς επένδυσης

• Σε άλλες περιπτώσεις επενδυτές πλήρωσαν ΦΠΑ 19%, αλλά στη συνέχεια παρουσίασαν διαφήμιση στο airbnb και απαίτησαν πλήρη επιστροφή του φόρου που κατέβαλαν. Μάλιστα, ο Έφορος Φορολογίας, Γιάννης Τσαγγάρης, επιβεβαίωσε την καταγγελία και αποκάλυψε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη δικαστικές διαμάχες για το θέμα

• Αγοράστηκαν μεταχειρισμένα ακίνητα και δηλώθηκαν υπερδιπλάσιες τιμές, σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Μάλιστα, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στην περίπτωση του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη με το ιδιωτικό τζετ και τα ταξίδια στις Σεϊχέλλες, σημειώνοντας ότι δηλώθηκαν επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου η αξία των ακινήτων είναι 10 εκατ. ευρώ περίπου. Έκανε λόγο για «μαύρες» συναλλαγές, προσθέτοντας ότι «είτε εν γνώσει του επενδυτή τον ξεγέλασαν, είτε τα χρήματα κατέληξαν σε μεσάζοντες, είτε νόμιμα είτε παράνομα». Για τα διαβατήρια υπολογίστηκε η αξία που δηλώθηκε, αλλά για το φόρο η πραγματική αξία των ακινήτων

• Εντοπίστηκε περίπτωση που έγινε πολιτογράφηση με αγορά ακινήτου από ντιβέλοπερ, ο οποίος δεν είναι γραμμένος στον ΦΠΑ. Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση μετά από αναφορά της εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών ότι γίνονται έλεγχοι. «Πώς το ελέγξατε αφού ο ντιβέλοπερ δεν είναι γραμμένος καν στον ΦΠΑ;» διερωτήθηκε ο Οδ. Μιχαηλίδης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αμανέ της με τα «χρυσά» διαβατήρια τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι δεν είναι σημερινά τα μαντάτα αλλά χρονολογούνται από το 2015, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ εδώ και πέντε χρόνια προειδοποιεί για το φαγοπότι με τα «χρυσά» διαβατήρια.

Εδώ και πέντε χρόνια, είπε χαρακτηριστικά, κάνουν τις πάπιες και δε λαμβάνουν αποφάσεις. Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και ποινικών αδικημάτων. Όπως είπε, το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας διαχειρίστηκε τέτοιες υποθέσεις και έκανε λόγο για θεσμική διαπλοκή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να καθαρίσουν το όνομα της κυπριακής Δημοκρατίας και να προχωρήσουν σε άμεσες αποφάσεις όπως ποινικές έρευνες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που οδήγησε σε τεράστια απώλεια εσόδων και έκανε διεθνώς ρεζίλι την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα έτυχε εκμετάλλευσης από κακόπιστους ενώ έκανε λόγο και για αδιαφάνεια της διαδικασίας.

Όπως είπε, το Υπουργείο Εσωτερικών αρνείται να συνεργαστεί με τον Γενικό Ελεγκτή και να του παραδώσει φακέλους πολιτογραφήσεων, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο φοβάται την έρευνα. Επίσης κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι εδώ και ένα χρόνο κάνουν έρευνες και έδωσαν μόνο 5 φακέλους στον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος διαπίστωσε σε αυτούς μέσα σε δυο εβδομάδες τα αίσχη. Πρόσθεσε ότι οι σκοτεινές διαδικασίες και η ανικανότητα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στον τερματισμό του προγράμματος.

Η Αλληλεγγύη δια του Μιχάλη Γιωργάλλα εκφράζει απογοήτευση και ανησυχία, λέγοντας ότι έγινε χοντρό αλισβερίσι. Όπως είπε, κάποιοι που ασχολήθηκαν με τις υπηρεσίες για τις πολιτογραφήσεις, προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να ξεγελάσουν το κράτος προς όφελος των πελατών τους που είχε βέβαια οικονομικό αντίκτυπο πάνω τους. Αυτό πρόσθεσε δείχνει ένα επίπεδο πολιτών που δεν αγαπούν την πατρίδα, υποδεικνύοντας ότι αυτή η κουλτούρα πρέπει να σταματήσει καθώς θυματοποιείται η πατρίδα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.