Θετικά νέα επιφύλαξε χθες στον Δήμο Λάρνακας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε σχέση με την αναβάθμιση της Αλυκής και ειδικά για τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και υπηρεσιακούς λειτουργούς, ο Κώστας Καδής ενημέρωσε ότι έχει εξευρεθεί κονδύλι από ευρωπαϊκό ταμείο για υλοποίηση του έργου.

Το Περιβαλλοντικό Κέντρο είναι ώριμο έργο, με έτοιμα κατασκευαστικά σχέδια και εκκρεμούσα μόνο τη χρηματοδότηση, η οποία σκοντάφτει στην απροθυμία της κυβέρνησης να διαθέσει κρατικό χρήμα. Χθες, ο Κ. Καδής ανέφερε ότι αυτό θα γίνει με ευρωπαϊκό κονδύλι.

Σημείωσε όμως, όπως πληροφορούμαστε, ότι χρειάζεται επικαιροποίηση των σχεδίων και συμφωνήθηκε όπως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για εξέταση αυτών των διαδικασιών.

Ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση κάνοντας λόγο για θετικές εξελίξεις σε σχέση με την εξασφάλιση χρηματοδότησης του Περιβαλλοντικού Κέντρου της Αλυκής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκαν επίσης άλλα έργα αναβάθμισης του υδροβιότοπου με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση αλλά και ολοκλήρωση του Μονοπατιού της Φύσης ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και συνεχές μονοπάτι περιμετρικά της κύριας Αλυκής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων παρατηρητηρίων και υιοθέτησης μέτρων προστασίας των Αλυκών από πολίτες που μπαίνουν στις λίμνες και δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Πρώτη και κύρια προτεραιότητα όμως για τον Δήμο Λάρνακας είναι η άμεση προώθηση των διαδικασιών για υλοποίηση του Περιβαλλοντικού Κέντρου, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, είναι ώριμο έργο αφού ήδη έχουν ξοδευτεί περίπου 300 χιλιάδες ευρώ για τα σχέδια.

Τα υφιστάμενα σχέδια προβλέπουν έναν χώρο παροχής ολοκληρωμένης ενημέρωσης για την Αλυκή Λάρνακας στους επισκέπτες, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Θα προσφέρει συγκεκριμένα πλήρη πληροφόρηση για το περιβάλλον, τα οικολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και άλλα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για τον έναν από τους δύο μοναδικούς υγροβιότοπους της Κύπρου που είναι το σύμπλεγμα των Αλυκών αποτελούμενο από τις λίμνες Αλυκή, Ορφανή, Σορός και τη μικρή λίμνη του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον κτιριακό σχεδιασμό, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής όπου θα γίνεται η είσοδος και η έκδοση εισιτηρίων και η υποδοχή των επισκεπτών καθώς και κατάστημα.

Τάσος Περδίος