Έλα στο Google News
Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου:  Με το Θέατρο για Θεραπεία στρέφουμε το φακό παρατήρησης στο εαυτό μας, στις σχέσεις μας, στις ενδοψυχικές πτυχές μας.

Ο Αντώνης Γεωργίου συζητεί με τον ποιητή και συστημικό ψυχοθεραπευτή Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου για το πρόγραμμα Θέατρο για θεραπεία και πως «ο καθένας και η καθεμιά που επιθυμεί να ρίξει φως σε ενδοψυχικά και σχεσιακά κομμάτια του εαυτού και να τα επεξεργαστεί μέσω θεάτρου και στο πλαίσιο μιας ομάδας»

Θέατρο για θεραπεία θα πει δοκιμάζω σε ένα ασφαλές πλαίσιο τις αλλαγές που ίσως κάνω στην προσωπική μου ζωή

Τι είναι το πρόγραμμα «Θέατρο για Θεραπεία»;  Πως αποφάσισες να το δημιουργήσεις;

To «Θέατρο για Θεραπεία» αποτελεί μια θεραπευτική παρέμβαση που έχω δημιουργήσει βασισμένος στα θεραπευτικά εργαλεία του Augusto Boal (1931-2008) υπό τον τίτλο «Το ουράνιο τόξο της επιθυμίας». Μετά την εκπαίδευσή μου ως Συστημικός Ψυχοθεραπευτής αποφάσισα να υλοποιήσω αυτές τις θεατρικές τεχνικές και να τις συνδυάσω με άλλες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και να τις προσεγγίσω μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Συστημικής σκέψης και θεραπείας.

Πώς εννοείς τη «θεραπεία» και πως το θέατρο συμβάλλει σε αυτή;

Με χρήση παγωμένων θεατρικών εικόνων, δράματος και αυτοσχεδιασμών, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες διαπραγματεύονται τις προσωπικές ιστορίες και δυσκολίες τους. Το κάθε άτομο επιλέγει να μοιραστεί (ή όχι) στο βαθμό που επιθυμεί και δημιουργείται μια κοινότητα δράματος που υποστηρίζει το άτομο στην προσπάθειά του/της να κάνει πρόβα την αλλαγή ή να αγγίξει ένα δύσκολο θέμα. Θεραπεία θα πει ότι στις συναντήσεις αυτές δίνονται τα εργαλεία για προσωπικό αναστοχασμό, επαναπροσδιορισμό, αναθεώρηση, αναπλαισίωση, επανανοηματοδότηση, επαναφήγηση. Ουσιαστικά πρόκειται για ομαδική ψυχοθεραπεία μέσω θεάτρου.

Θέατρο για θεραπεία θα πει δοκιμάζω σε ένα ασφαλές πλαίσιο τις αλλαγές που ίσως κάνω έπειτα στην προσωπική μου ζωή βλέποντας μάλιστα στη θεατρική πράξη τον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους ή επισκέπτομαι ένα δύσκολο βίωμα του παρελθόντος κι επιχειρώ να το αφηγηθώ αλλιώς.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα; 

Μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας και η καθεμιά που επιθυμεί να ρίξει φως σε ενδοψυχικά και σχεσιακά κομμάτια του εαυτού και να τα επεξεργαστεί μέσω θεάτρου και στο πλαίσιο μιας ομάδας. Συνεπάγεται ένα βαθμό σωματικής έκφρασης και προσωπικής έκθεσης, παρόλο που το κάθε άτομο μπορεί να ελέγξει το βαθμό αυτό, ακόμα και να το μη μοιραστεί κάτι προσωπικό ή το πώς βιώνει το εργαστήρι στο εδώ και τώρα.

117948826 2629082570666998 4262036793907375051 N

Θα ασχοληθείς/χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένα θεατρικά έργα; Πως γίνεται η επιλογή τους;

Δεν θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα θεατρικά έργα παρά μόνο οι προσωπικές ιστορίες των συμμετεχόντων οι οποίοι/ες επιθυμούν να τις μοιραστούν. Ιστορίες από τη βιογραφία τους, σκηνές από την καθημερινότητά τους, ο οραματισμός τους για το μέλλον. Οι ιστορίες αυτές θα αποτελέσουν τη δραματουργία των εργαστηρίων και οι πρωταγωνιστές θα έχουν την ευκαιρία να τις δραματοποιήσουν χρησιμοποιώντας τους άλλους ως συμπρωταγωνιστές και ανταγωνιστές.

Είχες ασχοληθεί ξανά με το Θέατρο των καταπιεσμένων. Ποια η σχέση με αυτό που προτείνεις;

Έχω δημιουργήσει άλλο ένα πρόγραμμα με τίτλο «Θέατρο των Καταπιεσμένων: θέατρο για προσωπική και κοινωνική αλλαγή». Σε αυτή την περίπτωση, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες βιώνουν διάφορες μορφές αυτού του κοινωνικού θεάτρου όπως το Θέατρο των Εικόνων, το Θέατρο της Αγοράς, το Θέατρο της Εφημερίδας, το Αόρατο Θέατρο, το Νομοθετικό Θέατρο κ.α. Τα εργαστήρια οδηγούν σταδιακά στην προετοιμασία των συμμετεχόντων για παράσταση Θεάτρου της Αγοράς, που αποτελεί μια διαδραστική μορφή θεατρικής παράστασης στην οποία συμμετέχουν οι θεατές. Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από 20 συναντήσεις και υλοποιήθηκε μέχρι τώρα δύο φορές. Στο εγγύς μέλλον θα επαναληφθεί.

Πιστεύεις ότι το θέατρο ως τέχνη γενικά θεραπεύει;   

Το Θέατρο όπως και όλες οι άλλες μορφές τέχνης, επιχειρεί να κάνει μια διατάραξη στους θεατές ώστε να δουν μια κατάσταση μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, να προκαλέσει δηλαδή μια κριτική συνειδητοποίηση. Τώρα όσον αφορά το Θέατρο για Θεραπεία, επιχειρεί ακόμα πιο άμεσα και πιο έντονα να στρέψει τον φακό παρατήρησης των συμμετεχόντων στον εαυτό τους, στις σχέσεις τους, στις ενδοψυχικές πτυχές τους. Μέσα από την παρατήρηση αυτή, τα άτομα παίρνουν απόσταση ώστε να αναστοχαστούν και να δώσουν χώρο σε άλλες φωνές να ακουστούν, είτε των σημαντικών άλλων είτε των ενδοπροσωπικών αμφιθυμικών φωνών. Οι άνθρωποι μετακινούνται από τη θέση τους και βλέπουν τα πράγματα αλλιώς. Εδώ βρίσκεται και η δύναμη της ομάδας αφού τα μέλη της παρέχουν τις δικές τους περιγραφές για την ιστορία του πρωταγωνιστή από τη δική τους οπτική γωνία. Προσφέρουν δηλαδή τον πλούτο της πολυσημίας.

Βρίσκω τόσο μαγικό που αυτή η μορφή θεραπείας παρέχει το πλαίσιο ώστε οι ιστορίες, οι φόβοι, οι σκέψεις, οι επιθυμίες να ζωντανέψουν μέσω του σώματος, του προσώπου, της φωνής. Οι άνθρωποι βιώνουν μια κριτική συνειδητοποίηση για τον εαυτό και τον κόσμο και φεύγοντας ενεργοποιούνται να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Θέατρο για θεραπεία θα πει δοκιμάζω σε ένα ασφαλές πλαίσιο τις αλλαγές που ίσως κάνω έπειτα στην προσωπική μου ζωή βλέποντας μάλιστα στη θεατρική πράξη τον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους ή επισκέπτομαι ένα δύσκολο βίωμα του παρελθόντος κι επιχειρώ να το αφηγηθώ αλλιώς. Αν η συζήτηση και μόνο με τον θεραπευτή μπορεί να φέρει θεραπευτική αλλαγή, φαντάσου πόσο δυνατή εμπειρία μπορεί να είναι αν οι άνθρωποι βιώσουν τη συζήτηση θεατρικά. Εμένα προσωπικά αυτό με κάνει να νιώθω δέος κάθε, μα κάθε φορά.

Το «Θέατρο για Θεραπεία» περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
1
19/9/20
Η εικόνα του Ανταγωνιστή
2
17/10/20
Τελετουργίες και Μάσκες
3
14/11/20
Καθρέφτες, καθρεφτάκια μου
4
12/12/20
Πολλαπλοί αφηγητές
5
16/1/21
Οι Τρεις Ευχές
6
13/2/21
Η πτώση του Τείχους ανάμεσά μας
7
13/3/21
Το ουράνιο τόξο της Επιθυμίας
8
10/4/21
Οι Μπάτσοι στο Κεφάλι
9
15/5/21
Η Εικόνα που βλέπει ο Ακροατής

 

Τα εργαστήρια είναι αυτοτελή και διεξάγονται μια φορά το μήνα στο Κέντρο Στήριξης Μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Διευκρινίσεις και εγγραφές

95 723757

Θεατρο Για Θεραπεια2

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.