Κόντρα ΑΚΕΛ – ΥΔΔΤ για την προστασία των πληροφοριοδοτών

Κόντρα μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης ξέσπασε στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για προστασία των πολιτών οι οποίοι κατέχουν και επιθυμούν να δώσουν πληροφορίες για πάταξη της διαφθοράς.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ προβλέπει τη «θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που προνοεί για την προστασία πολιτών οι οποίοι κατέχουν πληροφορίες κακών πρακτικών ή φαινομένων διαφθοράς στο χώρο εργασίας τους και αποφεύγουν να δώσουν τις πληροφορίες αυτές σε θεσμικά όργανα φοβούμενοι δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους».

Όπως αναφέρεται στην πρόταση «η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των προσώπων αυτών ενδέχεται να ενθαρρύνει τους πολίτες να αντιδράσουν σε φαινόμενα διαφθοράς που παρατηρούν ή υποψιάζονται στους χώρους εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό», προστίθεται, «θα αποκτήσει η πολιτεία ένα πολύτιμο εργαλείο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, θα συμβάλει στην προαγωγή της διαφάνειας και θα δημιουργηθεί μια υποδομή που θα προωθεί μια εργασιακή κουλτούρα η οποία σκοπό θα έχει την αποτροπή τέτοιων φαινομένων».

Οι εκπρόσωποι της Επιτρόπου Διοικήσεων, του Δικηγορικού Συλλόγου και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ΠΕΟ και ΣΕΚ, τοποθετήθηκαν θετικά επί της πρότασης του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι θα συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς.

Ωστόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβαλε διάφορά κωλύματα, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση είναι «γενική και αόριστη», ότι «είναι μεγάλο το εύρος που καλύπτει», και ότι πιθανόν να δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση στο κράτος, δεδομένου ότι προνοεί τη δημιουργία του θεσμού του Αρχιεπιθεωρητή και των Επιθεωρητών. Επίσης είπε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει άλλο νομοσχέδιο για το θέμα των πληροφοριοδοτών.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, την οποία υπογράφει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, σκοπός της είναι:

  • Καθορίζει τις αποκαλύψεις πληροφοριών οι οποίοι τυγχάνουν προστασίας δυνάμει των προνοιών αυτής, θέτοντας προϋποθέσεις και καθορίζοντας τα πρόσωπα στα οποία δυνατόν να γίνονται οι εν λόγω αποκαλύψεις
  • Θεσπίζει δικαιώματα πληροφοριοδοτών αναφορικά με προστασία από δυσμενή διάκριση, μονομερή βλαπτική μεταβολή των συνθηκών εργασίας τους, παρενόχληση ή δυσμενή μεταχείριση με την ποινικοποίηση των πιο πάνω πράξεων
  • Προσφέρει δικαστική προστασία στους πληροφοριοδότες τόσο με την ποινικοποίηση πράξεων δυσμενούς διάκρισης, μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των συνθηκών εργασίας, παρενόχλησης ή δυσμενούς μεταχείρισης πληροφοριοδοτών όσο και με την παροχή δικαιωμάτων προσφυγής στο αρμόδιο δικαστήριο, και
  • Προσφέρει εξωδικαστική προστασία στους πληροφοριοδότες με τη δημιουργία του θεσμού του Αρχιεπιθεωρητή και των Επιθεωρητών, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη σωστή εφαρμογή των προνοιών της πρότασης νόμου και στους οποίους δύναται κάθε πληροφοριοδότης να υποβάλει καταγγελία.

Κωνσταντίνος Ζαχαριού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy