Κοντά σε κοινή κατάληξη για την αξιολόγηση του μαθητή

Ούτε χθες υπήρξε κατάληξη μεταξύ των εμπλεκόμένων φορέων κατά τη συνάντηση που έγινε για την αξιολόγηση του μαθητή με επίμαχο σημείο τις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Κατά τη συνάντηση κατατέθηκαν δύο προτάσεις, μία από πλευράς οργανωμένων γονέων και μια από πλευράς της ΠΣΕΜ, χωρίς διαφοροποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς προτείνουν όπως η γραπτή εξέταση έχει βαρύτητα 40% και η προφορική και άλλη 60%. Επίσης οι αλλαγές να αφορούν μόνο την Α’ Λυκείου για ένα χρόνο και να ακολουθήσει αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά τα τελικά διαγωνίσματα δεν απορρίπτουν αυτά να γίνονται είτε κεντρικά είτε ανά σχολική μονάδα. Ωστόσο ζητούν ό,τι και αν αποφασισθεί τελικά, να τύχει αξιολόγησης στο τέλος της χρονιάς. Αυτό που αναμένεται κατά το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, είναι η Επιτροπή να καταθέσει αντιπρόταση στο σχετικό περίγραμμα. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως συγκλίσεις δεν υπάρχουν μόνο με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΠΣΕΜ αλλά και με την ΟΛΤΕΚ και διαμήνυσε πως γνώμονας όλων θα πρέπει είναι το συμφέρον των μαθητών και σύντομα να επέλθει λύση. Η ΟΕΛΜΕΚ όπως πληροφορούμαστε δεν τοποθετήθηκε, αφού εκκρεμεί συνεδρίαση του ΚΔΣ της.

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ανέφερε ότι η ΟΛΤΕΚ έχει τις δικές της θέσεις όσον αφορά στην αξιολόγηση του μαθητή και εισηγείται όπως ολοκληρωθούν νέα αναλυτικά προγράμματα και αντίστοιχα βιβλία, ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιομορφία των εξετάσεων.

Ζητά επίσης όπως οι εξετάσεις είναι κεντρικές και σταματούν τα μαθήματα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Ωστόσο και η ΟΛΤΕΚ σε περίπτωση που καταλήξουν όλοι σε μια κοινή πρόταση είναι διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις θέσεις της. Πάντως ούτε οι οργανωμένοι μαθητές απορρίπτουν την πρόταση των γονέων και παρουσιάζονται έτοιμοι να αποσύρουν τη δική τους πρόταση εάν γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας η πρόταση των γονέων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΠΣΕΜ, Παναγιώτη Γεωργίου, πως μετά την παρουσίαση της πρότασης των γονέων υπάρχουν πολλά θετικά σημεία με τα οποία και συμφωνούν.

Οι κύριες ανησυχίες των μαθητών εντοπίζονται στο εάν τα διαγωνίσματα θα ετοιμάζονται κεντρικά ή ανά σχολική μονάδα. Επίσης θεωρούν πως πρέπει να δοθεί περιθώριο και να μην εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά η διεξαγωγή των εξετάσεων. Βεβαίως το κύριο αίτημά τους παραμένει να απαλειφθεί ο όρος εξετάσεις ανά τετράμηνα.

Κοινή θέση όλων και της ΠΟΕΔ ήταν ότι το όποιο ενιαίο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή δεν μπορεί να εφαρμοστεί είτε τον Φεβρουάριο είτε στην παρούσα σχολική χρονιά, γιατί το κριτήριο της εφαρμογής δεν είναι ο χρόνος αλλά η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή του, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy