Κοντά σε συμφωνία ΟΚΥπΥ και ΠΑΣΥΚΙ για απογευματινή εργασία στα νοσοκομεία

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται ΟΚΥΠΥ και ΠΑΣΥΚΙ ως προς το πρόγραμμα απογευματινής απασχόλησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση, ο Εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα απόρριψης της πρότασης του Οργανισμού από τους γιατρούς.

Τόνισε ότι η διαβούλευση έχει προχωρήσει αρκετά και μένει να συζητηθούν απλά κάποιες λεπτομέρειες πριν τη λήψη απόφασης από το ΔΣ του ΟΚΥΠΥ.

Οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία, ανέφερε στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, σημειώνοντας πως αρκετές από τις θέσεις που είχε υποβάλει η συντεχνία των ιατρών έγιναν αποδεκτές από την εργοδοτική πλευρά και πλέον περιμένουν συνάντηση για συζήτηση των τελικών λεπτομερειών της συμφωνίας.

Επεσήμανε ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα δουλέψουν και τα απογεύματα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και την ίδια στιγμή θα έχουν όφελος, όπως είπε, μετά τις επιπτώσεις τις οποίες έχουν υποστεί κατά τα δύο χρόνια πανδημίας.
Ο κ. Κούμας επεσήμανε ότι λίαν συντόμως οι δύο πλευρές θα μπουν στα βαθιά για το θέμα των δομών ολόκληρου του οργανισμού τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο κλινικών. Όπως είπε, ο ΟΚΥΠΥ είναι κοντά στο να καταθέσει τα πρώτα προκαταρτικά αποτελέσματα.

Εάν θεωρούν, υπέδειξε ωστόσο ο κ. Κούμας, ότι τρεις γιατροί που στελεχώνουν μια κλινική μπορούν να αποδώσουν ποιοτικά προς όφελος του ασθενή τότε αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση αρχίζει σε λανθασμένη βάση.

Προϋποθέσεις από νοσηλευτές

Προϋποθέσεις θέτουν οι νοσηλευτές πριν την λειτουργία του νέου συστήματος απογευματινής λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων τις οποίες ο ΟΚΥΠΥ επεξεργάζεται.

Ο Χαράλαμπος Χαριλάου επεσήμανε ότι ο ΟΚΥΠΥ είναι στο στάδιο επεξεργασίας της αντιπρότασης των δύο συντεχνιών και δεν τίθεται θέμα όπως είπε χαρακτηριστικά, οποιοδήποτε ναυαγίου ή χάσματος ή ότι έχουν όλα απορριφθεί.

Είναι φυσιολογικό τόνισε να κατατίθενται προτάσεις και αντιπροτάσεις σε ένα διάλογο για εξεύρεση λύσης.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος των Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης, υπενθύμισε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό ζητά πριν την εισαγωγή του νέου συστήματος, να ολοκληρωθεί η στελέχωση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και να διασφαλιστεί ότι θα διατεθεί ο απαραίτητος αριθμός κλινών.

Τόνισε επίσης την ανάγκη διαφοροποίησης των ποσών με τα οποία θα πληρώνονται οι νοσηλευτές σε ικανοποιητικά επίπεδα έτσι ώστε να μπορέσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα.

Χωρίς τους θαλάμους COVID-19 θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ Ο Εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης.

Όπως είπε, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων πλην του Covid με επάρκεια και στη βάση σωστής αναλογίας νοσηλευτών σε όλα τα τμήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy