Κοντά στην πιστοποίηση του κολοκασιού η Σωτήρα

Μια ανάσα πριν από την επίσημη ένταξή του στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων βρίσκεται το Κολοκάσι της Σωτήρας, μαζί με το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού, τα δύο κυπριακά προϊόντα τα οποία μαζί με το χαλούμι βρίσκονται σε πορεία πιστοποίησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας δήλωσε πως «ο φάκελος, τον οποίο κατέθεσε ο Δήμος μαζί με την ομάδα των παραγωγών, έχει δημοσιευτεί από τις 19 Μαρτίου και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της πιστοποίησης του Κολοκασιού Σωτήρας και του Κολοκασιού/Πούλλες Σωτήρας ως Πιστοποιημένο Προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός αυτό αποτελεί την ολοκλήρωση των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλε ο Δήμος της Σωτήρας μαζί με τους παραγωγούς για προώθηση και προβολή του τοπικού προϊόντος, τόσο σε Κύπρο, όσο και εξωτερικό. Η προβολή αυτή συνέβαλε τα τελευταία χρόνια σε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις του κολοκασιού, σε μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγή του, αλλά και στη συνολική προβολή της Σωτήρας».


Σύμφωνα με το Γεώργιο Τάκκα, «το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας του Κολοκασιού, με ντόπιους και ξένους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εναλλακτικές αλλά και παραδοσιακές συνταγές με βάση το κολοκάσι από διακεκριμένους σεφ. Το κολοκάσι κατέκτησε το 2014 το Βραβείο Ποιότητας «Γαστρονόμος» στην κατηγορία του Καλύτερου Γεωργικού Προϊόντος».

Στη γραπτή ανακοίνωση σημειώνεται πως «στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί ακόμη τρία κυπριακά προϊόντα, το Παφίτικο Λουκάνικο, τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου και το Λουκούμι Γεροσκήπου».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.