Κοντά στο «ευρώ» η Κροατία – Πληροί τα κριτήρια για να γίνει το εικοστό μέλος της ευρωζώνης

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Η Κροατία πληροί τα κριτήρια για είσοδο στην ευρωζώνη και είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, σύμφωνα με την Έκθεση για τη Σύγκλιση του 2022 την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Κομισιόν μετά τη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Κροατία πληροί τα τέσσερα ονομαστικά κριτήρια σύγκλισης για ένταξη στο ευρώ, ενώ η νομοθεσία της είναι πλήρως συμβατή με τις απαιτήσεις της Συνθήκης και του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών/ΕΚΤ.


Η διετής Έκθεση για τη Σύγκλιση αξιολογεί την πρόοδο των κρατών μελών που έχουν δεσμευτεί νομικά να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως από τα κράτη μέλη που καλύπτονται από την έκθεση:

– Μόνο η Κροατία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο της σταθερότητας των τιμών,


– Όλα τα κράτη μέλη πληρούν το κριτήριο για τα δημόσια οικονομικά, εκτός από τη Ρουμανία, η οποία είναι το μόνο κράτος μέλος που υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος,

– Η Βουλγαρία και η Κροατία είναι τα δύο κράτη μέλη που πληρούν το κριτήριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας και

– Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.


Βάσει της αξιολόγησης της Κομισιόν, και της παράλληλης αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν ενέκρινε προσχέδια απόφασης και κανονισμού του Συμβουλίου για την είσοδο της Κροατίας στο ευρώ.

Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις το πρώτο μισό του Ιουλίου, αφού το θέμα συζητηθεί στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και μετά από γνωμοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.