Κοντά στους 200.000 εμβολιασμούς η Κύπρος – 52.000 άτομα έλαβαν δεύτερη δόση

Στη Λάρνακα άρχισε τη λειτουργία του το νέο εμβολιαστικό Κέντρο στο λιμάνι

Μέχρι τις 9 Απριλίου έγιναν συνολικά 183,225 εμβολιασμοί στην Κύπρο εκ των οποίων οι 130,937 έλαβαν την πρώτη δόση και οι  52,288 τη δεύτερη.

Την 1η δόση του εμβολίου έλαβαν 10,318 άτομα από τις ευπαθείς ομάδες και 654 κλινήρη άτομα ενώ άρχισε ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές. Την ίδια ώρα χορηγήθηκε η 1η δόση του εμβολίου σε 158 άτομα στις Κεντρικές Φυλακές

Διαθέσιμα 7,500 ραντεβού για εμβολιασμό για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες στις 11 και 12 Απριλίου  

Συνεχίζεται η υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19, με προτεραιότητα για τη διευθέτηση ραντεβού να δίνεται σε συγκεκριμένες ομάδες των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Από την Κυριακή, 11 Απριλίου, στις 8 το πρωί, μέχρι και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, θα διατεθούν μέσω της Πύλης Εμβολιασμού 7,500 ραντεβού για εμβολιασμό με εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca σε Εμβολιαστικά Κέντρα όλων των Επαρχιών, με διαθεσιμότητα κάθε είδους εμβολίου κατ’ αναλογία. 

 

Προτεραιότητα για εμβολιασμό θα έχουν 7,200 ασθενείς, εγγεγραμμένοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας, όπως έχουν καθοριστεί με βάση επιστημονικά κριτήρια από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και την ad hoc Επιτροπή για την ιεράρχηση των ευπαθών ομάδων. Για την ετοιμασία των μητρώων των ασθενών τεράστια και σημαντική ήταν η συνεργασία τόσο των επιστημονικών εταιρειών και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου όσο και των Συνδέσμων Ασθενών μέσω της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. Σημειώνεται ότι τα αιτήματα από Ειδικούς Ιατρούς που λήφθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής έχουν στην πλειονότητα περιληφθεί, ενώ για όσα δεν κατέστη δυνατό να περιληφθούν στην παρούσα φάση, θα ικανοποιηθούν στη συνέχεια. 

 

Ειδικότερα, θα μπορούν στις 11 και 12 Απριλίου να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, οι πιο κάτω ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας: 

 • Σοβαρή Χρόνια Αναπνευστική Νόσο 
 • Σοβαρή Χρόνια Νεφρική Νόσο 
 • Σοβαρή Καρδιακή Ανεπάρκεια  
 • Σοβαρή Καρδιαγγειακή Νόσο 
 • Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη 
 • Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες 
 • Ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης 
 • Άτομα με ανοσοανεπάρκεια, ογκολογικά περιστατικά και αιματολογικές κακοήθειες  
 • Ασθενείς με τετραπληγία – Νευρολογικές Νόσους με επηρεασμό αναπνευστικής λειτουργίας 
 • Άτομα με Σύνδρομο Down 
 • Ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες και έχουν τύχει έγκρισης κατόπιν ονομαστικού αιτήματος προς τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. 

 

Οι ασθενείς που εμπίπτουν στις πιο πάνω ομάδες θα ενημερωθούν για την προτεραιότητα που θα έχουν για διευθέτηση ραντεβού και μέσω γραπτού τηλεφωνικού μηνύματος, νοουμένου ότι τα στοιχεία επικοινωνίας τους είναι πλήρη και ορθά.  

 

Υπενθυμίζεται ξανά ότι στην περίπτωση ασθενών που δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ ή που λαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιωτικά, αυτοί θα τύχουν προτεραιότητας για εμβολιασμό, με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, κατόπιν βεβαίωσης του θεράποντα ιατρού τους και αποστολή σχετικού αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]όπου θα εκδηλώνεται το ενδιαφέρον του ασθενή για εμβολιασμό, θα καταγράφεται ο Αριθμός Ταυτότητας/Αριθμός Εγγράφου Ταυτοποίησης, τηλέφωνο επικοινωνίας, θα αναφέρεται η ομάδα των ασθενών που ανήκουν και θα επισυνάπτεται η σχετική βεβαίωση του θεράποντα ιατρού. 

 

Μέχρι και τις 9 Απριλίου έγιναν 183,225 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 130,937 αφορούν τη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 52,288 αφορούν τη χορήγηση και των δύο δόσεων. Την 1η δόση του εμβολίου έλαβαν επίσης 10,318 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και 654 κλινήρη άτομα. Παράλληλα, άρχισε και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες ο εμβολιασμός σε κλειστές δομές. Ήδη, εμβολιάστηκαν με την 1η δόση 158 άτομα στις Κεντρικές Φυλακές. 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.