Κοντοζυγώνει το lockdown – Το 8998 επιστρέφει για δύο μηνύματα μετακίνησης

Αύριο Παρασκευή 08 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και σφραγίζει τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, μέτρα τα όποια όπως όλα δείχνουν θα είναι αυστηρά και θα πρόκειται για ένα γενικό lockdown.

Αναμένοντας την αυριανή ημέρα, αυτό που φαίνεται είναι ότι έρχεται lockdown τριών εβδομάδων με όλα κλειστά, εκτός από τις ουσιώδες και βασικές υπηρεσίες, όπως την τροφική αλυσίδα, υπεραγορές, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και ενδεχομένως τον κατασκευαστικό τομέα.

Ο προσανατολισμός περιλαμβάνει και την τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Όπως όλα δείχνουν επιστρέφει και το 8998 με τη χρήση δύο μηνυμάτων ανά ημέρα με τις οκτώ επιλογές που γνωρίζαμε.

Διαδικασία αποστολής SMS στον αριθμό 8998 για σκοπούς μετακίνησης:

Χ κενό, αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, κενό, ταχυδρομικός κώδικα οικίας

Όπου Χ να αναγράφεται ο αριθμός (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) που αντιστοιχεί στο λόγο μετακίνησης του κάθε πολίτη όπως περιγράφεται πιο κάτω:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό

2. Μετάβαση σε κατάστημα για την αγορά ή προμήθεια υπηρεσιών λιανικού εμπορίου

3. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Απόλυτες αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού.

6. Μετακίνηση για ατομική άθληση (περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία, αντισφαίριση, γκολφ, κλπ) ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα.

7.Μετάβαση σε τελετή (πχ κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.

8. Οποιασδήποτε άλλος σκοπός μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Lockdown εν όψει – Τα δύο σενάρια και η επιστροφή sms

Με τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο ή λιγότερο αυστηρό lock down να τίθενται στο τραπέζι της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, η κυβέρνηση καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ αναστάτωση επικρατεί στην κοινότητα για το ενδεχόμενο των οικονομικών επιπτώσεων από ένα αυστηρό lockdown το οποίο σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών θα πρέπει να διαρκέσει από δυο έως τέσσερις βδομάδες με το πλήρες κλείσιμο του λιανικού εμπορίου, κουρείων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής και αναβολής της επανόδου των μαθητών στα σχολεία.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα αποφασιστεί ένα σκληρό lockdown με την εξαίρεση ίσως κάποιων κλάδων οι οποίοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Γ.Γ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιάκκης.

Πρόσθεσε ότι με την ανακοίνωση των νέων μέτρων, πρέπει ταυτόχρονα τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να ανακοινώσουν και νέα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Πάντως ο κύριος Τσιακκής είπε ότι με το κλείσιμο επιχειρήσεων θα δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα, θα χαθούν επιχειρήσεις και θα αυξηθεί η ανεργία.

Όσον αφορά την αναστολή των δόσεων ο κύριος Τσιακκής είπε ότι η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να βάζουμε σε κίνδυνο και ρίσκο το τραπεζικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ ζητά από τις τράπεζες να δουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να προχωρήσουν με αναδιαρθρώσεις, ώστε να μην μετατραπούν πολλά δάνεια σε μή εξυπηρετούμενα.

Στο μεταξύ εκ μέρους του κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις η Αργεντούλα Ιωάννου δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι πρέπει να συνεχίσει η αναστολή των δόσεων για αυτούς που επηρεάστηκαν από την πανδημία, είτε αφορά φυσικά πρόσωπα είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ζήτησε επίσης όπως καταργηθεί ο νόμος του 2018 ώστε να μπορεί να ανασταλεί ο πλειστηριασμός μέχρι την εκδίκαση μιας της υπόθεσης. Η κυρία Ιωάννου είπε ότι το κίνημα είχε συνάντηση με το ΑΚΕΛ το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για στήριξη των δανειοληπτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας 1ης κατοικίας Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι πρέπει να υπάρξει κατηγοριοποίησή των δανειοληπτών. Πρόσθεσε ότι είναι απλό αλλά κάποιοι στοχευμένα το κάνουν να πιο περίπλοκο από ότι είναι.

Τα σενάρια που υπάρχουν είναι αυτό του «χαλαρού» lockdown, αλλά και ενός αυστηρότερου παρόμοιου με αυτό του πρώτου κύματος.

Σε σχέση με το «χαλαρό» είναι ουσιαστικά αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, με διατήρηση των υφιστάμενων περιορισμών στις συναθροίσεις, και κλείσιμο κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

Το σενάριο που αφορά αυστηρό lockdown περιλαμβάνει κλείσιμο και του λιανικού εμπορίου, με διατήρηση των ουσιωδών υπηρεσιών, όπως φαρμακεία και υπεραγορές.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση όταν το επιτρέπουν τα δεδομένα και κυρίως η κατάσταση στα νοσηλευτήρια. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται και το ενδεχόμενο επαναφοράς των sms για τις μετακινήσεις. Σε σχέση με τα σχολεία, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συνέχιση της τηλεκπαίδευσης τουλάχιστον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε σχέση με το σκληρό lockdown γίνεται εκτίμηση του αντικτύπου που θα έχει αυτό σε πτυχές που αφορούν την Οικονομία, αλλά και την Παιδεία, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν πριν παρθούν οι αποφάσεις.

Οι επιδημιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν στη σύσκεψη της Τρίτης (05/01) είναι απλώς εισηγήσεις, με τις τελικές αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα να είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η επιβάρυνση του συστήματος υγείας, με την κατάσταση να είναι οριακή και να μην αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, μιας και οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερες από τα εξιτήρια, υπολογίζεται πως οι νοσηλευόμενοι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, τα υφιστάμενα μέτρα λήγουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά δεν αποκλείεται τα νέα μέτρα που θα παρθούν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου να έχουν άμεση ισχύ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy