Περιφερειακή συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα οι αγροτικές οργανώσεις της περιφέρειας της Πιτσιλιάς με την παρουσία των εκπροσώπων του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και του τμήματος γεωργίας, στις 6 το απόγευμα στην Κυπερούντα.
Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να παρουσιαστούν διάφορα θέματα που προέκυψαν στις ορινές περιοχές και να κατατεθούν προτάσεις με στόχο ένα νέο εκσυγχρονιστικό θεσμό για την γεωργική ασφάλιση.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας γεωργών/φρουτοκαλλιεργητών Τροόδους, Κυριάκος Καϊμης δήλωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι χαλαζοπτώσεις κατέστρεψαν σχεδόν το 90% της καλλιεργήσιμης γης στην Κυπερούντα. Ως ομάδα πρωτοβουλίας ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους δώσουν αποζημίωση και τους υποσχέθηκαν το Σεπτέμβρη να τους σώσουν το 50% της προκαταβολής. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καιμη, οι μήνες πέρασαν και δεν παρέλαβαν ούτε σεντ. Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση απαιτούν την άμεση καταβολή ολόκληρου του ποσού αποζημίωσης για να μπορέσουν να συνεχιστούν κανονικά οι καλλιέργειες. Αναμένουν βέβαια μια απάντηση από την σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΟΓΑ για να δουν πως θα προχωρήσουν από εδώ και πέρα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΟΓΑ Μάριος Αρτέμης είπε ότι δόθηκε ήδη το πρώτο 50% της προκαταβολής στις περισσότερες κοινότητες ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθεί και στους υπόλοιπους. Συνολικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήγηκαν 115 κοινότητες στη περιοχή του Τροόδους. Σύμφωνα με τον κ. Αρτέμη με εντολή του υπουργικού συμβουλίου και μετά από τους απαιτούμενους ελέγχους στις περιοχές αποζημιώθηκαν 105 κοινότητες. Επικαλέστηκε επίσης τεχνικούς ελέγχους για τους οποίους καθυστέρησαν να δοθούν πορίσματα και στις υπόλοιπες 10 κοινότητες λόγω του ότι είναι οι μεγαλύτερες σε έκταση περιοχές του Τροόδους.

Παρ’ όλα αυτά αναμένετε ότι μέχρι τις αρχές του νέου έτους και μετά από το κονδύλι που ενδέχεται να εγκριθεί να αποζημιωθούν όλες οι περιοχές.