Με αφορμή/ Ορίζοντας

Να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τις τέχνες

Με αφορμή … την παράσταση Το μαγικό μολύβι του κύριου Μπετόβεν που η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή παρουσιάζει στο Θέατρο Ριάλτο η Κορίνα Βασιλείου που έγραψε το κείμενο και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια μιλάει στον Ορίζοντα:  

 

Πως αποφάσισες να γράψεις αυτό το παραμύθι;

Η ιδέα γεννήθηκε με το πρώτο μουσικό παραμύθι που έγραψα και παρουσιάσαμε το 2019, «Καλησπέρα κύριε Μότσαρτ!». Ήταν μια εκπαιδευτική συναυλία με έργα του Μότσαρτ για πιάνο, τέσσερα χέρια, που σκοπό είχε την προώθηση της κλασικής μουσικής σε παιδιά. Τώρα, σειρά έχει πάρει «Το μαγικό μολύβι του κύριου Μπετόβεν». Μου αρέσει γενικά να χρησιμοποιώ μουσικά παραμύθια στη διδασκαλία μου. Είναι κατά τη γνώμη μου ένα σπουδαίο παιδαγωγικό και διδακτικό μέσο, αν αξιοποιηθεί μεθοδικά και λειτουργικά. Η συγκεκριμένη ιστορία που θα παρουσιαστεί στις 24 Νοεμβρίου, στις 5:00 το απόγευμα στο θέατρο Ριάλτο, έχει πολλά αληθινά στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Μπετόβεν. Έχω τη χαρά, αυτή τη φορά να λαμβάνουν μέρος στο παραμύθι και παιδιά, πιο συγκεκριμένα, η Παιδική χορωδία και το Μουσικό Εργαστήρι της Πολιτιστικής Κίνησης Επιλογής. Αφηγήτρια στο παραμύθι μας θα είναι η Μαρία Αλεξάνδρου, βιολοντσελίστας ο Δώρος Ζήσιμος. Την εικονογράφηση έχει αναλάβει η Σταύρη Συμεωνίδου και εικαστική παρέμβαση από τον Αντρέα Ιακώβου.

 Το δύσκολο δεν είναι η αναγνώριση του μουσικού χαρίσματος, αλλά η ορθή καθοδήγηση, η συνεχής συμπαράσταση και η αξιοποίηση της ικανότητας αυτής

 Γιατί διάλεξες τον Μπετόβεν ;

Ο Μπετόβεν, θεωρείται από τις κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες όλων των εποχών, με σημαντικό σε ποιότητα και ποσότητα συνθετικό έργο.  Προσωπικά, είναι ένας από τους αγαπημένους μου κλασικούς συνθέτες. Στην παράσταση, θα ακουστούν αποσπάσματα από τις πέντε σονάτες που έγραψε για βιολοντσέλο. Πέντε υπέροχα μουσικά έργα μουσικής δωματίου. Θα ακουστούν επίσης, αποσπάσματα από πολύ γνωστά έργα του Μπετόβεν, όπως το Für Elise, η 5η Συμφωνία, η Σονάτα του Σεληνόφωτος, η Παθητική Σονάτα και ο Ύμνος στη Χαρά από την 9η Συμφωνία. Έχω προσθέσει στίχους σε αυτές τις μελωδίες, έτσι ώστε να συνυπάρξουν με την ιστορία και να τραγουδηθούν από τα παιδιά της χορωδίας. Ελπίζω, οι μικροί μας φίλοι που θα παρακολουθήσουν το παραμύθι, φεύγοντας να σιγοτραγουδούν τις μαγικές μελωδίες που θα ακούσουν.

Πόσο σημαντικό για τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών είναι τέτοιες εκδηλώσεις; 

Είναι απαραίτητο, κατά τη γνώμη μου, όλα τα παιδιά να παρακολουθούν θέατρα, μουσικές εκδηλώσεις και να συμμετέχουν ενεργά σε πολιτιστικά δρώμενα. Η μουσική γαληνεύει την ψυχή, ηρεμεί το πνεύμα, τροφοδοτεί την κριτική σκέψη και ομορφαίνει τη ζωή. Οφείλουμε να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά, να έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα. Πηγαίνοντας στο θέατρο με τα παιδιά μας, καλλιεργούμε και χτίζουμε μια παιδεία και μια κουλτούρα συμπεριφοράς, απαραίτητη για τη μελλοντική τους καλλιτεχνική και πνευματική ανάπτυξη.

Ελπίζω, οι μικροί μας φίλοι που θα παρακολουθήσουν το παραμύθι, φεύγοντας να σιγοτραγουδούν τις μαγικές μελωδίες που θα ακούσουν

Γενικότερα υπάρχει στην Κύπρο κοινό κλασικής μουσικής; Πως δημιουργείται;

 

Το κοινό κλασικής μουσικής στην Κύπρο είναι σίγουρα περιορισμένο. Πιστεύω ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το μελλοντικό κοινό της Κύπρου, που θα είναι πιο έτοιμο να δεχτεί, να απολαύσει και να ευεργετηθεί, όχι μόνο από την κλασική μουσική, αλλά από διάφορα είδη μουσικής, χορού, τέχνης, θεάτρου.

Έχω παρατηρήσει, ότι οι γονείς είναι πρόθυμοι να συνοδέψουν τα παιδιά τους σε θέατρα και μουσικές παραστάσεις, έχοντας πλέον αντιληφθεί το σημαντικό ρόλο της τέχνης στη ζωή μας. Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο, αφού μπορεί οι ίδιοι να μην είναι λάτρεις της κλασικής μουσικής, αλλά επιζητούν αυτές τις εμπειρίες για τα δικά τους παιδιά.

Μου αρέσει γενικά να χρησιμοποιώ μουσικά παραμύθια στη διδασκαλία μου. Είναι κατά τη γνώμη μου ένα σπουδαίο παιδαγωγικό και διδακτικό μέσο

Έχουμε μουσικά ταλέντα στην Κύπρο; Πιστεύεις ότι τους δίνουμε την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή για να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους;

Έχουμε πολλά μουσικά ταλέντα στην Κύπρο. Αυτό που οφείλουμε σαν γονείς και εκπαιδευτικοί, είναι όχι μόνο να ανακαλύψουμε το ταλέντο, αλλά να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί. Πιστεύω ότι το δύσκολο δεν είναι η αναγνώριση του μουσικού χαρίσματος, αλλά η ορθή καθοδήγηση, η συνεχής συμπαράσταση και η αξιοποίηση της ικανότητας αυτής. Το ταλέντο ξεδιπλώνεται έμφυτα πολλές φορές, αλλά διαμορφώνεται και αναπτύσσεται μέσα από την εκπαίδευση, την προσπάθεια και την επιμονή. Η μουσική εκπαίδευση είναι ένας συνεχής και δύσκολος δρόμος, ο οποίος απαιτεί αφοσίωση, θέληση, δουλειά και αγάπη. Είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε ικανούς και πολύ καλούς παιδαγωγούς στην Κύπρο, έτοιμοι να καθοδηγήσουν σωστά τα παιδιά μας. Η πολιτεία οφείλει, έμπρακτα, να βοηθήσει και να υποστηρίξει περισσότερο τη μουσική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Τι είναι για σένα η μουσική και ειδικότερα ότι αποκαλούμε «κλασική»;

Μουσική για μένα είναι έκφραση και δημιουργία, ένας τρόπος να βγάλω προς τα έξω ένα κομμάτι του εαυτού μου. Είναι επίσης τρόπος διαφυγής, ηρεμίας και η καλύτερη παρέα. Η δουλειά, αλλά και το χόμπι μου ταυτόχρονα. Η έννοια της «κλασικής μουσικής» παραπέμπει σε μια «ανώτερη» μορφή μουσικής σύνθεσης. Πιστεύω ότι όλα τα είδη μουσικής πηγάζουν από την κλασική μουσική και είμαι ευγνώμων που μπορώ να εκτελώ και να διδάσκω κλασική μουσική σε παιδιά.

Θέατρο Ριάλτο

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ώρα 17:00

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy