«Κοροϊδία» για τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής το μέτρο να κλείνουν από τις 7 μ.μ.

Αναβρασμός και διαμαρτυρίες για τα μέτρα

 

Αναβρασμός επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και στους επαγγελματικούς κλάδους των αυτοεργοδοτουμένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον παραλογισμό ορισμένων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από αύριο σε όλη την Κύπρο. Αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα χαρακτήρισε τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης. Τα νέα μέτρα, είπε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, εξυπηρετούν από τη μια συγκεκριμένα συμφέροντα και καταδικάζουν από την άλλη συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εξαγγείλει περαιτέρω μέτρα στήριξης, αλλά και να αναθεωρήσει τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει.

Την έντονη διαφωνία τους -περισσότερο από κάθε άλλη φορά- για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, εκφράζουν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής. Όπως είναι γνωστό, οι χώροι εστίασης από αύριο μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, καλούνται να κατεβάζουν ρολά από τις 7 το βράδυ. Αυτό μεταφράζεται ως κλείσιμο των χώρων εστίασης.

Για κοροϊδία και υποτίμηση της νοημοσύνης των επιχειρηματιών έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, κ. Φάνος Λεβέντης, σχολιάζοντας τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

«Διαφωνούμε με τον πιο έντονο τρόπο, πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες φορές γιατί τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση εμείς τα αντιλαμβανόμαστε σαν κοροϊδία. Στην ουσία επιβάλλεται με έναν έντεχνο τρόπο το κλείσιμο των κέντρων αναψυχής», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ.

Ήδη αρκετοί επιχειρηματίες έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν καθόλου τις επιχειρήσεις τους, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται», υπογράμμισε ο κ. Λεβέντης. Υποστήριξε δε πως είχαν κάποια ελπίδα ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των εορτών με αυστηρούς περιορισμούς, όπως προνοούν τα σχετικά πρωτόκολλα, αλλά η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης τούς ήρθε σαν «κεραμίδα».

Σχολιάζοντας εξάλλου τα σχέδια στήριξης που εξήγγειλε το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε πως κάποιοι επιχειρηματίες ίσως «παγιδευτούν» στην προσπάθειά τους να ενταχθούν σε αυτά, καθώς η κυβέρνηση τους δεσμεύει να μην απολύσουν άτομα.

Σχολιάζοντας τις χαλαρώσεις που θα επέλθουν από 14 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που τα καθημερινά κρούσματα παρουσιάσουν κάποια μείωση σε αριθμούς, ο κος Λεβέντης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι σε 10 μέρες από τα 360 κρούσματα θα πάμε σε διψήφιους αριθμούς…»

 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Δεν έχουν λογική τα μέτρα για χώρους εστίασης και γυμναστήρια…

 

«Κάποια από τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν έχουν λογική», δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημειώνοντας ως παράδειγμα ακριβώς τις επιχειρήσεις εστίασης που καλούνται να κλείνουν στις 7, πράγμα που σημαίνει ότι στην ουσία η κυβέρνηση δεν τους επιτρέπει ν’ ανοίξουν. Άλλο παράδειγμα τα γυμναστήρια, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων εκεί λαμβάνονται όλα τα μέτρα και τα κρούσματα ήταν ελάχιστα. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα γίνει καθολικό κλείσιμο των γυμναστηρίων», σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού παρατηρώντας ότι «τα προβλήματα που προκαλούνται είναι τεράστια. Ανησυχούμε ότι πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν ως αποτέλεσμα των μέτρων τα οποία λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Χρειάζεται να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός έτσι ώστε όταν περάσει η πανδημία να στηριχτούν αυτές οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν».

Ο Α. Κυπριανού σχολιάζοντας γενικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας σημείωσε ότι «δεν ακούσαμε γι’ ακόμα μια φορά τίποτε από την κυβέρνηση για τη στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Λέμε ότι πιέζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες στις οποίες προκύπτουν, αλλά δεν παίρνει κανένα μέτρο η κυβέρνηση για να τα στηρίξει». Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ έχει υποβάλει ένα πολύ συγκεκριμένο υπόμνημα 18 σημείων από τον Μάιο προς τον Πρόεδρο, τον Υπ. Υγείας και τον ΟΚΥπΥ για το τι πρέπει να γίνει για να προετοιμαστούν τα νοσηλευτήρια ενόψει της δεύτερης φάσης της πανδημίας. «Διαπιστώνουμε ότι τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», παρατήρησε.

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει επίσης ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία δεν πείθουν. Είναι γεμάτα αντιφάσεις, ασάφειες και προκαλούν αχρείαστα προβλήματα. Διερωτάται επίσης «με ποια λογική η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτες εστίες αυξημένου κινδύνου επιμόλυνσης, αλλά κλείνει μικρές επιχειρήσεις, περιορίζει ανθρώπινα δικαιώματα και στοχοποιεί συγκεκριμένους τομείς;»

 

Νίκη Κουλέρμου