Για κοροϊδία καταγγέλλουν τους κυβερνώντες εργαζόμενοι και εταιρείες εξόρυξης λατομικών υλικών και από σήμερα ενεργοποίησαν τις αποφάσεις τους για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Σήμερα κατήλθαν σε δίωρη στάση εργασίας όπου από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού Πάφου.
Η Όλγα Αθηνοδώρου, εκπρόσωπος των εταιρειών, δήλωσε ότι οι εταιρείες του κλάδου διαμαρτύρονται για την έλλειψη υλικών λατόμευσης στις υφιστάμενες ζώνες λατόμευσης της επαρχίας Πάφου και κυρίως στην κοινότητα Ανδρολύκου.
Οι κατασκευαστές σκυροδέματος και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα λατομεία διαμαρτύρονται για πολύχρονη καθυστέρηση στον καθορισμό νέων ζωνών, τη στιγμή που, όπως λένε, τα αποθέματα στις υφιστάμενες έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση αυτή είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα όμως αναβλήθηκε μετά από παρέμβαση του Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.
Τα αποτελέσματα της σύσκεψης αξιολογήθηκαν από τους επηρεαζόμενους οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνώντες τους εμπαίζουν γι’ αυτό και αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν την απόφαση τους για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Εταιρείες κατασκευής σκυροδεύματος: Η Πάφος μένει χωρίς αδρανή υλικά
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων Αντώνης Λατούρος, δήλωσε πως οι εταιρείες του κλάδου διαμαρτύρονται για την έλλειψη υλικών λατόμευσης στις υφιστάμενες ζώνες λατόμευσης της επαρχίας Πάφου και κυρίως στην κοινότητα Ανδρολύκου.
Όπως είπε, στην υφιστάμενη λατομική ζώνη έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και οι συνάδελφοι του έχουν ξεκινήσει από το 2007 την προσπάθεια για κάποιες επεκτάσεις, για να προσθέσει πως έχουν φτάσει «στο και πέντε».
Είπε ότι στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα έμπαινε μια νέα λατομική ζώνη, η οποία ξεκίνησε έχοντας μια μεγαλύτερη έκταση ενώ «έχει συρρικνωθεί τρείς φορές». Τον περασμένο Ιούνιο, συνέχισε, κατέληξαν σε ένα τελικό σχέδιο «και μας διαβεβαίωναν όλοι ότι θα έμπαινε στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα». «Με έκπληξη ωστόσο είδαμε στο τέλος Αυγούστου ότι η γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος απαγόρευε βασικά τη νέα λατομική ζώνη στην Ανδρολύκου» συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα είπε πως στην Ευρώπη η μέγιστη απόσταση που μεταφέρονται αδρανή υλικά είναι τα 50 χιλιόμετρα για μείωση των ρύπων. Δεν θα δεις ένα λατομείο στα 100-150 χιλιόμετρα από το Παρίσι ή το Βερολίνο, είπε, για να πρσθέσει ότι στην Κύπρο «θέλουν να μεταφέρουμε τα υλικά από άλλες επαρχίες και να μην έχουμε λατομικές ζώνες στην Πάφο».
«Για εμας αυτό είναι απαράδεκτο» είπε, σημειώνοντας πως πολιτική του Συνδέσμου είναι «να είμαστε αυτάρκεις λατομικών υλικών σε όλες τις επαρχίες».
Ο κ. Λατούρος σημείωσε πως παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται και στην ελεύθερη Αμμόχωστο. «Είμαστε εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε, διότι αυτή η βιομηχανία προσφέρει αυτό το αναγκαίο αγαθό» ανέφερε.
Ο Χρίστος Αθηνοδώρου, μιλώντας εκ μέρους των εταιρειών κατασκευής σκυροδέματος και λατόμευσης Πάφου, ανέφερε πως έχουν μείνει χωρίς λατομικά υλικά στην επαρχία. Αναφέρθηκε σε έργα, όπως είναι οι κυματοθραύστες, η επέκταση του λιμανιού στο Λατσί και ο αυτοκινητόδρομος της Πόλης Χρυσοχούς, για να σημειώσει πως χρειάζονται τόνοι αδρανών υλικών «και δεν έχουμε τίποτα».
Μίλησε ακόμη για «κούφιες υποσχέσεις» Υπουργών ενώ αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, είπε ότι θα ανακοινώσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, στο οποίο δεν περιέχεται λατομική ζώνη.
«Ενώ οι συμφωνίες μας με τον Υπουργό Γεωργίας ήταν ότι τα 150.000 μέτρα, να γίνουν 300.000 μέτρα για να μην ενοχληθεί μια νυχτερίδα που λέγεται νυχτοπάππαρος, μετά δεχτήκαμε περαιτέρω συρρίκνωση στα 200.000 μέτρα για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να ενοχληθεί νυχτερίδα». Δυστυχώς, συνέχισε «με έκπληξη βλέπουμε ότι έχουν καταργήσει τελείως την λατομική ζώνη».
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.