Κορώνα γράμματα παίζονται οι ζωές των κατοίκων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου

Σε επ’ αόριστον αποχή κατέρχονται οι αιμοκαθαιρόμενοι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου φαντάζει σαν νοσοκομείο-φάντασμα, χωρίς εγχειρήσεις και χωρίς κλινικές σε λειτουργία

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Στο έλεος της πανδημίας του COVID-19 και της ανευθυνότητας των κυβερνώντων τέθηκαν πολλοί ασθενείς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Η μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως Νοσοκομείου Αναφοράς για τον κορονοϊό, κατά τον Μάρτιο του 2020, από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, επέφερε τη δραστική μείωση των παροχών Υγείας προς τους κατοίκους της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Η κυβέρνηση είχε, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το χρόνο να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πλάνο για να αντιμετωπίσει την πανδημία, στελεχώνοντας το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ούτως ώστε να μπορέσει η Κύπρος να αντεπεξέλθει στο δεύτερο κύμα πανδημίας, για το οποίο οι ειδικοί προειδοποιούσαν μήνες πριν.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου φαντάζει σαν νοσοκομείο-φάντασμα, καθώς από τα τέλη Νοεμβρίου η χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου έχει κλείσει για το κοινό, το Παιδιατρικό τμήμα βρίσκεται από τις αρχές Μαρτίου του 2020 κλειστό, ενώ μέχρι και οι γεννήσεις σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει ένα ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο, το οποίο γεωγραφικά βρίσκεται απομακρυσμένο από πόλεις, στο σημαντικότερο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα να παίζονται οι ζωές των κατοίκων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου κορώνα γράμματα, καθώς επείγοντα και μη περιστατικά πρέπει να μεταφέρονται στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Λευκωσίας, ακόμη και Λεμεσού για περίθαλψη και νοσηλεία.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι περίπου 45 αιμοκαθαιρόμενοι κάτοικοι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου αφέθηκαν έρμαια της τύχης, μπορεί να χαρακτηριστεί έως και εγκληματική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, η μονάδα αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό χωρίς τον απαραίτητο αριθμό ιατρών, καθώς μόλις ένας ιατρός εργάζεται στη μονάδα, με αποτέλεσμα αρκετοί νεφροπαθείς να επισκέπτονται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται.

Επίσης, ο εξοπλισμός της μονάδας κρίνεται ως ανεπαρκής, έχοντας μόνο δέκα από τα 22 απαιτούμενα εξειδικευμένα μηχανήματα.

Οι ίδιοι οι νεφροπαθείς νιώθουν ότι μπήκαν στο περιθώριο από την εγκατάλειψη της Πολιτείας και είναι αγανακτισμένοι, γνωστοποιώντας ότι έχουν ως πρόθεσή τους να κατέλθουν σε επ’ αόριστον αποχή από τη θεραπεία τους, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες έχει σταλεί από τη διεύθυνση του νοσοκομείου σχετικό αίτημα για στελέχωση της μονάδας αιμοκάθαρσης, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση από τον ΟΚΥπΥ.

Γιώργος Κέζος: Σε άμεσο κίνδυνο οι ζωές των νεφροπαθών

 

«Η μονάδα αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου υπολειτουργεί, καθώς μόνο ένας ιατρός εργάζεται και μόνο τις καθημερινές μέχρι τις 15:00 η ώρα, για την εξυπηρέτηση 45 αιμοκαθαιρόμενων, ενώ άλλοι 15 βρίσκονται στη λίστα αναμονής», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιμοκαθαιρόμενων Αμμοχώστου, Γιώργος Κέζος.

Γνωστοποίησε ότι τις υπόλοιπες μέρες (σ.σ. Σαββατοκύριακα και αργίες) καλύπτει τις ανάγκες της μονάδας on call, ο επί καθήκοντι ιατρός της Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, γεγονός το οποίο θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των νεφροπαθών κατοίκων της περιοχής.

«Κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη να προσληφθεί δεύτερος νεφρολόγος, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου για να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου», τόνισε.

Ο κ. Κέζος υπογράμμισε ότι οι δέκα μηχανές αιμοκάθαρσης που βρίσκονται στη μονάδα, πέραν του γεγονότος ότι είναι κάποιας ξεπερασμένης ηλικίας, κρίνονται και ως ανεπαρκείς αριθμητικά.

«Νοσοκομεία που εδρεύουν σε όλες τις επαρχίες πλην της Αμμοχώστου, έχουν ήδη παραγγείλει νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, μετά από αίτημα του ΟΚΥπΥ. Είναι ανεπίτρεπτο για το Νοσοκομείο που έχει χαρακτηριστεί ως Αναφοράς να αφήνουν τους αιμοκαθαιρόμενούς του, στο έλεος του Θεού», πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε ότι για τις ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων χρειάζονται 12 νέα μηχανήματα.

Τόνισε ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της πρόσληψης ενός τουλάχιστον ιατρού και του αναγκαίου νέου εξοπλισμού μέχρι την 8η Απριλίου, οι αιμοκαθαιρόμενοι Αμμοχώστου θα κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία κατά την ίδια ημέρα αρχίζοντας από τις 10 το πρωί.

Επεσήμανε ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν δύο ιατροί στη μονάδα αιμοκάθαρσης, όμως για οικονομικούς λόγους αποχώρησε ο ένας εκ των δύο, καθώς οι αρμόδιοι επιχείρησαν να μειώσουν το μισθό του αισθητά.

Τόνισε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία, καθώς θα αρχίσουν να καταφθάνουν αιμοκαθαιρόμενοι από άλλες επαρχίες, αλλά και ορισμένοι τουρίστες.

«Η μονάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με τους υπάρχοντες, πώς θα αντεπεξέλθει όταν έρθουν το καλοκαίρι συμπολίτες μας από άλλες επαρχίες; Θα στέλνουν τους ανθρώπους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους;» διερωτήθηκε.

 

 

 

Α.Χ.: Παίζουν με τις ζωές μας και αυτό έχει αντίκτυπο και στις οικογενειακές μας σχέσεις

 

Από την πλευρά του, ο νεφροπαθής Α.Χ. που διαμένει σε κοινότητα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ανέφερε σε δηλώσεις του στη «Χ» ότι οι αρμόδιοι γνωρίζουν εδώ και μήνες το πρόβλημα, αλλά δεν παίρνουν μέτρα για την επίλυσή του.

Ο Α.Χ. που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος για ευνόητους λόγους, τονίζει ότι εάν πραγματοποιήσουν αποχή από τη θεραπεία τους την 8η Απριλίου, δεν θα είναι η πρώτη φορά που διαμαρτύρονται, προσθέτοντας ότι διαμαρτυρήθηκαν και τον περασμένο Δεκέμβριο για την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

«Οι αρμόδιοι γνωρίζουν τα προβλήματά μας τα οποία προέκυψαν λόγω της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου και της μετατροπής του σε Νοσοκομείο Αναφοράς, για την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, κάτι το οποίο εμείς οι νεφροπαθείς δεν έχουμε κανένα θέμα. Το δικό μας πρόβλημα άρχισε τη στιγμή που υποστελεχώθηκε το τμήμα που μας παρέχει τη θεραπευτική μας αγωγή, δηλαδή την αιμοκάθαρση», εξήγησε.

Υπογράμμισε ότι οι νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους ζούνε καθημερινά ένα δράμα.

«Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, παίζουν με τις ζωές μας και αυτό έχει αντίκτυπο και στις οικογενειακές μας σχέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ μέσα από τη δράση του και τις ανακοινώσεις του έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου μετατράπηκε σε Νοσοκομείο Αναφοράς, χωρίς να δοθούν ικανοποιητικές λύσεις για την κάλυψη του πληθυσμού της περιοχής από άλλες ασθένειες.

Το ΑΚΕΛ καλεί τους κυβερνώντες να αντιληφθούν πως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν υπάρχει κάποιο άλλο ιατρικό κέντρο, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τους ασθενείς της επαρχίας, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να πρέπει να μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Λάρνακας ή Λευκωσίας για περίθαλψη και νοσηλεία, πολλές φορές με τεράστιους κινδύνους λόγω της απόστασης.

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.