Κορόνα στο κεφάλι τους

Της
Ελένης Μαύρου

Πριν αλέκτωρα φωνήσαι το «CoronaPass» έγινε «SafePass» ή «έβαλε τα ρούχα του αλλιώς ο Μανωλιός» έστω κι αν… δεν άλλαξε. Νομίζουν ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορούν να κρύψουν τη γύμνια τους. Γιατί τι άλλο από γύμνια δείχνει το να επιστρατεύεις ένα αμφιλεγόμενο μέτρο όταν όλοι οι επιστήμονες λένε ότι την υγεία και την ελευθερία μας, δύο πράγματα τη θωρακίζουν: η ουσιαστική στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Αλλά εκεί και αν τα έκαναν μαντάρα.

Άφησαν τα δημόσια νοσηλευτήρια στο έλεος των ιδεολογικών αγκυλώσεών τους και των περικοπών του «περιττού λίπους» και όταν γονάτισαν… μας κλείδωσαν ξανά στο σπίτι παραδεχόμενοι ότι «στόχος ήταν να κερδίσουμε χρόνο». Τι έκαναν, για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα; Έψαχναν την τελευταία στιγμή χώρους για να βάλουν κρεβάτια (ακόμα και στις Πρώτες Βοήθειες μετέφεραν ασθενείς με κορονοϊό) σάμπως και αυτό ήταν αρκετό όταν αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε προσωπικό, σε αναπνευστήρες, ακόμα και σε αναλώσιμα.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινείται με ρυθμό χελώνας. Πανηγυρίζουν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα καλυφθεί με την 1η δόση του εμβολίου τουλάχιστον το 65% των πολιτών (34,1% μέχρι προχθές) «ξεχνώντας» ότι ανοσία αποκτάς τουλάχιστον 1-2 βδομάδες μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών, άρα το «μέτρο» της αισιοδοξίας μας πρέπει να ξεκινά από το 10,8% που έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.

Άστε τη διαδικτυακή Πύλη για τους εμβολιασμούς που αν μη τι άλλο, μέσα στη μαυρίλα που μας πλακώνει, έδωσε αφορμή για γέλιο και ανέκδοτα.

Δυο λόγια και για το περιβόητο CoronaPass ή SafePass ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί στη συνέχεια.

Δεν θα σταθώ σε θέματα συνταγματικότητας. Ούτε στα θέματα εφαρμογής του -αμφιβάλλω ειλικρινά αν το κράτος μπορεί να εποπτεύσει την εφαρμογή του. Ούτε στις αντιφάσεις των απανωτών διευκρινίσεων του Υπουργείου Υγείας (π.χ. για να πας στη δουλειά σου χωρίς rapid test πρέπει να έχεις εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και να έχουν περάσει 14 ημέρες, αλλά το CoronaPass ισχύει 3 βδομάδες μετά από την 1η δόση εμβολίου). Ούτε στις υποψίες που περνούν από το μυαλό πολλών (όχι αδικαιολόγητα) ότι πάλι κάποιοι θα κερδοσκοπήσουν -είτε με τον πολλαπλασιασμό των αμφιλεγόμενων rapid tests που κόστισαν ήδη πέραν των 30 εκατ. ευρώ είτε με το application το οποίο λέγεται ότι ήδη ετοίμασε ιδιωτική εταιρεία.

Το κυριότερο είναι ότι λειτουργεί ως μέτρο εξαναγκασμού σε πολίτες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Για να είμαι σαφής: Οι εμβολιασμοί σώζουν εδώ και δεκαετίες ζωές και πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί και αυτή η πανδημία.

Δεν μπορεί όμως να μας λέει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ένα τέτοιο μέτρο «είναι το διαβατήριο που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην πλήρη ελευθερία μας».

Αντί να γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες και να διευκολυνθούν (γιατί υπάρχουν και πολλοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα όχι λόγω άποψης, αλλά λόγω της ανεπάρκειας του κράτους, λόγω μιας διαδικασίας «απού προλάβει» και μιας Πύλης που ανοιγοκλείνει εν ριπή οφθαλμού) αποφασίζεται, περίπου, ότι μόνο όσοι εμβολιάστηκαν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Μέτρα πρόχειρα, σπασμωδικά, αντιφατικά, δυσανάλογα. Και μετά μας λένε ότι διακατεχόμαστε από αντιπολιτευτικό ζήλο!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy