«Κορωνο-πάρτι» στη Λευκωσία – Χαμός σε γνωστό μπαρ παραμονές των νέων μέτρων

Το συγκεκριμένο υποστατικό πλήρωσε μέχρι τώρα πρόστιμα ύψους €12.000 - Χορός και στριμωξίδι σε κλειστό χώρο (εικόνες)

Την ώρα που το κέντρο της πανδημίας στην Κύπρο έχει μεταφερθεί στην πρωτεύουσα, εκεί που καθημερινά καταγράφονται δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού με αποτέλεσμα σήμερα να τίθενται σε εφαρμογή νέα σκληρά μέτρα κυρίως για τις επιχειρήσεις, κάποιες άλλες  επιχειρήσεις και συγκεκριμένα μπαρ, κάνουν…πάρτι με θαμώνες και προσωπικό να στριμώχνονται σε κλειστό χώρο.

Ο λόγος για γνωστό μπαράκι της Λευκωσίας, το οποίο κάθε Κυριακή των τελευταίων μηνών κάνει πάρτι στο οποίο συγκεντρώνεται πλήθος πλατών οι οποίοι στριμώχνονται στον όροφο που βρίσκεται το μπαρ παραβλέποντας τους κίνδυνους που ελλοχεύουν.

Screenshot 20201130 093131 e1606729168128

Ιδιαίτερα χθες Κυριακή, τελευταία μέρα που οι χώροι εστίασης μπορούσαν να λειτουργούν μέχρι τις 23:00, πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο συγκεκριμένο μπαράκι, με εικόνες όπως αυτές που δημοσιεύουμε να προκαλούν εντύπωση και φόβο για διασπορά του ιού, όταν καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.

Screenshot 20201130 093119

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες , στο εν λόγω μπαράκι επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα μέχρι στιγμής ύψους €4.000 και €8.000 για παραβίαση του περι  λοιμοκάθαρσης νόμου και συγκεκριμένα επειδή έβαλαν στο υποστατικό περισσότερους πελάτες από το προβλεπόμενο όριο.

Εξετάζει το χθεσινοβραδινό κορωνο-πάρτι η Αστυνομία

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στα χέρια των διωκτικών Αρχών βρίσκεται οπτικοακουστικό υλικό από χθες βράδυ και διερευνάται για να διαπιστωθεί κατά πόσο παραβιάστηκαν και χθες τα μέτρα.

Κλείνουν στις 19:00 οι χώροι εστίασης

Σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή, επιτρέπεται η εξυπηρέτηση κοινού σε υποστατικά εστίασης παγκύπρια μέχρι τις 7 το βράδυ. Μετά τις 7 το βράδυ, οι χώροι εστίασης μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες take-away και κατ’ οίκον διανομής (delivery). Τονίζεται ότι μετά τις 9 το βράδυ, οπότε και αρχίζει η απαγόρευση των μετακινήσεων προσώπων, επιτρέπεται μόνο η παροχή υπηρεσιών delivery, χωρίς περιορισμό στο ωράριο.

Ως χώροι εστίασης νοούνται:

  • Εστιατόρια
  • Χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και malls,
  • Ταβέρνες,
  • Καφετέριες,
  • Πιτσαρίες,
  • Μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ,
  • Καφενεία,
  • Χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ
  • Χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων. Νοείται ότι οι χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων/τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 10:30 μ.μ., νοουμένου ότι μεταξύ των ωρών 7 μ.μ. και 10:30 μ.μ. εξυπηρετούν αποκλειστικά άτομα που διανυκτερεύουν στους εν λόγω χώρους.

 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των έξι προσώπων ανά τραπέζι, ενώ ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορεί να εξυπηρετείται καθορίζεται στα 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και στα 150 σε εξωτερικούς χώρους, τηρουμένου του μέτρου του ενός προσώπου ανά 3 τ.μ. κατ’ ελάχιστο για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. κατ’ ελάχιστο για εξωτερικούς χώρους.

 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα, στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου, ενώ τα μπαρ στις εν λόγω επιχειρήσεις λειτουργούν μόνο για την παρασκευή φαγητού και ποτών από τους εργαζόμενους και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση του κοινού από το μπαρ.