Κορωνοϊός: 180 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την ΚύπροΣτα 133 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις ελεύθερες περιοχές.

Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 8 κρούσματα, ανάμεσα σε αυτά και ένα βρέφος το οποίο προσβλήθηκε από την γιαγιά του. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ακόμη 1 κρούσμα το οποίο αφορά γιατρό.

Το βρέφος νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Συγκεκριμένα τα 8 νέα κρούσματα αφορούν:

– Δύο άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,

– Πέντε άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,

– Δύο άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Τα 69 από τα 132 κρούσματα προέρχονται από επαφές.

Στα 47 τα κρούσματα στα κατεχόμενα

Ακόμη τρία κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα κατεχόμενα να ανέρχονται στα 47.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Πιλλί έκανε δήλωση στον παράνομο «Μπαϊράκ» ότι από τα τεστ (ΣΣ: τα γρήγορα τεστ που έκαναν χθες σε προσωπικό και «αστυνομικούς» στο υπό καραντίνα ξενοδοχείο Σάλαμις) τα 3 ήταν θετικά. Ετσι, τα συνολικά χθεσινά κρούσματα στα κατεχόμενα ήταν πέντε.

Ο κ. Πιλλί είπε ότι ο αριθμός των «πολιτών» του ψευδοκράτους που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα έχει φτάσει πλέον στους 15 ενώ η κατάσταση των δύο Γερμανών πολιτών που νοσηλεύονται στον ειδικό χώρο του γενικού νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία έχει επιδεινωθεί και η αναπνοή τους υποστηρίζεται μηχανικά.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 άτομα, δύο εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο.

Πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η δυνατότητα διασωλήνωσης και σωστής υποστήριξης των ασθενών σε ΜΕΘ με αναπνευστική ανεπάρκεια είναι αυτή που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσής τους και γι` αυτό ο αγώνας που δίνεται είναι για να δημιουργηθούν όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες εντατικής και να εξοπλιστούν κατάλληλα.