Κορωνοϊός – Αγγλία : Άρχισαν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Οξφόρδης

H Βρετανία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που άρχισε σήμερα να εμβολιάζει τους πολίτες της με το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανέπτυξε η AstraZeneca.


Έξι νοσοκομεία στην Αγγλία θα χορηγήσουν τις πρώτες δόσεις από τις περίπου 530.000 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Βρετανία.

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε μερικούς μήνες.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έκανε λόγο για ένα σημείο καμπής στη μάχη εναντίον αυτού του απαίσιου ιού και ευχήθηκε να προσφέρει νέες ελπίδες σε όλους ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας.


Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι πιο φθηνό από αυτό της BioNTech και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου.

Χθες στην Ελλάδα καταγράφηκαν σχεδόν 55.000 νέες μολύνσεις, ενώ περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

 

Οι υποψήφιοι για εμβολιασμό, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 80ο έτος της ηλικίας τους, θα λαμβάνουν επιστολή που θα τους καλεί προς εμβολιασμό. Μαζί μ´αυτούς θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο NHS, ανεξαρτήτως ηλικίας, που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου. Ο αριθμός των δύο αυτών ομάδων υπολογίζεται στα 6 εκατ. άτομα. Σε πρώτη φάση στην Αγγλία θα γίνουν 1.000 κέντρα εμβολιασμού, στα οποία οι δικαιούντες θα λαμβάνουν δύο δόσεις για μεγαλύτερη προστασία.


Θα πρέπει τέλος να διευκρινιστεί, πως το εμβόλιο δεν είναι βέβαια θεραπεία, αλλά προσβάλει τον οργανισμό με το μίνιμουμ της τοξικότητας του ιού. Αυτό σημαίνει όπως το ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι φορέας, αλλά δεν θα αρρωσταίνει απ αυτόν. Τέλος αναφορικά με το ερώτημα, σχετικά με το πότε θα επιστρέψουμε πάλι σε κανονικά επίπεδα ζωής, οι επιστήμονες εκφράζουν ελπίδες ότι μετά την ανοιξη θα γνωρίζουν περισσότερα για την φύση και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες απο DW

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.