Κορωνοϊός: Αυξάνεται ο αριθμός των ανεμβολίαστων νοσηλευομένων – Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Ανησυχία προκαλεί ο αυξημένος αριθμός νοσηλευομένων στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ο οποίος φτάνει τους 31, δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Την ίδια ώρα, είπε, υπάρχει μια σταθερότητα αυτή τη στιγμή στον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών οι οποίοι φτάνουν τους 162. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται άλλοι 6 post Covid ασθενείς και άλλοι 20 ασθενείς, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τους 57.


Η δυνατότητα νοσηλείας στις εντατικές είναι 65 κλίνες, σημείωσε, ανεξάρτητα αν είναι ασθενείς με κορωνοϊό ή όχι και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια, η οποία αποδίδει, είναι η αποστολή αρκετών περιστατικών εκτός covid σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Μέχρι στιγμής, σημείωσε ο κ. Χαριλάου η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ευχήθηκε να μην υπάρξει απότομη αύξηση των νοσηλευομένων.

Σε ότι αφορά τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον ο κ. Χαριλάου είπε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι των άλλων παραλλαγών και ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δ. Παράλληλα σε ότι αφορά την νοσηρότητα είπε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν από την Αφρική και τη Βρετανία, δείχνουν οι νοσηλείες θα είναι λιγότερες από τη μετάλλαξη Δ.


Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ είπε ότι οι αρμόδιες αρχές είναι σε ετοιμότητα, όμως τόνισε, εκείνο που έχει προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός, διότι όπως είπε, το 80% και πλέον των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

Πετέλης: Συνεχής αγώνας αντιμετώπισης κυμάτων από κρούσματα

Αρκετά δύσκολη είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, δήλωσε στον Άστρα ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης.

Όπως ανέφερε στην Πρωινή Έκδοση, είναι ένας συνεχής αγώνας αντιμετώπισης κυμάτων από κρούσματα και πρόσθεσε ότι κάθε φορά που τελειώνει ένα κύμα και αρχίζει νέο, ξεκινούν από την αρχή.


Οι νοσηλευτές, πρόσθεσε, αντέχουν και οι υπερωρίες έγιναν πλέον μέρος της ζωής τους, αφού εργάζονται είτε διπλές βάρδιες είτε στα εμβολιαστικά κέντρα είτε σε άλλα πόστα.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ επισήμανε με τη σειρά του ότι εκείνο που έχει να αντιμετωπίσει το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι μόνο η πανδημία αλλά και οι άλλες ασθένειες που ταλαιπωρούν τον κόσμο.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό νοσηλευτών ο κ. Πετέλης είπε ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπέρασε το 85%.


Κούμας: Στην Κύπρο λαμβάνονται μέτρα όχι προληπτικά αλλά μετά την εκδήλωση των αναγκών

Αρκετά δύσκολη είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια αφού εδώ και 2 χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.

Επισήμανε παράλληλα ότι δεν ικανοποιεί απόλυτα ο βαθμός και το επίπεδο αντιμετώπισης των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι εκτός των ασθενών της covid υπάρχουν και άλλοι ασθενείς οι οποίοι δεν πρέπει να τυγχάνουν σωστής μεταχείρισης.

Με λύπη, είπε, παρατηρείται το φαινόμενο στην Κύπρο να λαμβάνονται μέτρα όχι προληπτικά αλλά μετά την εκδήλωση των αναγκών.


Τόνισε ότι αν αύριο φύγει ο κορωνοϊός, τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι εκεί, έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες ασθένειες και ανάγκες.

Εξέφρασε παράπονα ότι οι γιατροί δεν ενημερώνονται για τις αποφάσεις του ΟΚΥΠΥ, φέροντας ως παράδειγμα το άνοιγμα της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, χωρίς να ενημερωθούν οι γιατροί.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.