Κορωνοϊός: Αυξάνονται παγκόσμια οι περιπτώσεις εντοπισμού της παραλλαγής «Όμικρον»

Ολοένα αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, Ομικρον σε διάφορες χώρες παγκόσμια, με τον εντοπισμό της παραλλαγής σε μερικές περιπτώσεις ανάμεσα στον πληθυσμό χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανική χώρα.

ΗΠΑ

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε πέντε κρούσματα της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, Ομικρον , ανακοίνωσε η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ, προτρέποντας τους συμπολίτες της να μην πανικοβληθούν και να εμβολιαστούν.


“Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε. Ξέραμε ότι η παραλλαγή αυτή θα ερχόταν και διαθέτουμε τα εργαλεία για να σταματήσουμε την εξάπλωση”, διαβεβαίωσε μέσω Twitter η κ. Χόκουλ, η κυβερνήτρια μιας πολιτείας με κάπου 20 εκατομμύρια κατοίκους. “Εμβολιαστείτε. Κάντε την αναμνηστική δόση σας. Φοράτε τη μάσκα σας”, παρότρυνε η αξιωματούχος. Ως αυτό το στάδιο, στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί από τις υγειονομικές αρχές οκτώ κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Χαβάης ανακοίνωσε πως εντόπισε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Ομικρον του νέου κορωνοϊού, τονίζοντας πως πρόκειται για περίπτωση μετάδοσης στην κοινότητα, καθώς ο άνθρωπος που μολύνθηκε δεν έχει ιστορικό ταξιδιών.

Το πρόσωπο αυτό, κάτοικος της νήσου Οάχου, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα της COVID-19. Πρόκειται για επαναμόλυνση, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε νοσήσει ήδη από την COVID-19 και δεν είχε εμβολιαστεί, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες τη στρατηγική του στη μάχη κατά των παραλλαγών Ομικρον και Δέλτα για τον χειμώνα, μεταξύ άλλων δωρεάν και με ασφαλιστική κάλυψη τεστ Covid-19 που θα διενεργούνται στο σπίτι και νέες προϋποθέσεις για τους διεθνείς ταξιδιώτες.


Η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες υγείας να αποζημιώσουν τους 150 εκατομμύρια πελάτες τους για το 100% του κόστους των μη συνταγογραφούμενων  τεστ Covid-19 που θα κάνουν στο σπίτι, ανέφεραν αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης και να διαθέσουν δωρεάν επιπλέον 50 εκατομμύρια τεστ μέσω των κλινικών και των κέντρων υγείας για τους ανασφάλιστους. “Θα πολεμήσουμε αυτήν την παραλλαγή με τη βοήθεια της επιστήμης και με ταχύτητα, όχι με το χάος και τη σύγχυση”, δήλωσε ο Μπάιντεν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στο Μέριλαντ, προειδοποιώντας πως οι μολύνσεις θα αυξηθούν τον χειμώνα. “Οι ενέργειες που ανακοινώνω είναι αυτές που μπορούν να συσπειρώσουν όλους τους Αμερικανούς και θα έπρεπε να μας ενώσουν στη μάχη κατά της covid-19”, υπογράμμισε.

Η αμερικανική κυβέρνηση προτρέπει όλους τους Αμερικανούς, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να εμβολιαστούν ή να κάνουν αναμνηστικές δόσεις για να πολεμήσουν την Ομικρον, ενώ θα αυξήσει τα οικογενειακά εμβολιαστικά κέντρα και θα επεκτείνει τη διαθεσιμότητα στα φαρμακεία. Λιγότερο από το 60% του αμερικανικού πληθυσμού, ήτοι 196 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει εμβολιαστεί πλήρως, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των πλούσιων κρατών. Η αμερικανική διοίκηση λέει πως άλλοι 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις να εμβολιαστούν με αναμνηστικές δόσεις. Επιπλέον, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ζητήσουν από τους διεθνείς ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 μία ημέρα πριν από την αναχώρησή τους, αντί για έως τρεις που ίσχυε, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής κατάστασής τους. Τα μέτρα για τη χρήση της μάσκας σε αεροπλάνα, τρένα και τις δημόσιες συγκοινωνίες θα παραταθούν έως τις 18 Μαρτίου.

Αυστραλία

Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Ομικρον του SARS-CoV-2 που οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα το πρόσωπο που μολύνθηκε είναι μαθητής, που δεν ταξίδεψε πρόσφατα στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει κατά τεκμήριο ότι η παραλλαγή αυτή πλέον κυκλοφορεί στον πληθυσμό της χώρας.


Το κρούσμα, που επιβεβαιώθηκε στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, εντοπίστηκε παρά την απαγόρευση στους αλλοδαπούς να εισέρχονται στην αυστραλιανή επικράτεια και άλλους περιορισμούς στις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής, όπου ταυτοποιήθηκε η νέα παραλλαγή στα τέλη Νοεμβρίου. Ο μαθητής που μολύνθηκε από τον Ομικρον δεν είχε ταξιδέψει “στο εξωτερικό” και δεν έχει “καμία σχέση με ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό”, τόνισε το υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, διευκρινίζοντας πως η ιχνηλάτηση των επαφών του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Στην Αυστραλία έχουν εντοπιστεί άλλα εννέα κρούσματα της Ομικρον. Ολα τα πρόσωπα που μολύνθηκαν είναι ταξιδιώτες που γύρισαν στη χώρα από το εξωτερικό. Το χριστιανικό σχολείο Regents Park, στο δυτικό Σίδνεϊ, όπου φοιτά ο μαθητής, ανακοίνωσε πως κλείνει. Η οικογένεια του παιδιού έχει τεθεί σε καραντίνα.

Η Αυστραλία καταγράφει το τρέχον διάστημα κάπου 2.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 την ημέρα. Αλλά, με το ποσοστό των πολιτών άνω των 16 ετών που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως στο 87%, οι αρχές εκφράζουν την αυτοπεποίθηση για την πορεία του αγώνα εναντίον της πανδημίας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται το τρέχον διάστημα στα νοσοκομεία είναι χαμηλός.

Η χώρα έχει καταγράψει 2.021 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 212.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αριθμούς μάλλον χαμηλούς σε σύγκριση με άλλα κράτη ανάλογου επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης και πληθυσμού. Η Βόρεια Περιοχή, όπου ζουν οι περισσότεροι αυτόχθονες της Αυστραλίας, ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της COVID-19. Επρόκειτο για 70άρα αυτόχθονη.


Η Ομικρον έχει χαρακτηριστεί “ανησυχητική παραλλαγή” του νέου κορονοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές έρευνες για να εξακριβωθεί κατά πόσον είναι πιο μολυσματική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της COVID-19.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 74.352 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 6.051.560, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 390 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 102.568 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.


Ιράν

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 76 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.839 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία έχει φθάσει από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020 τους 129.988 νεκρούς επί συνόλου 6.125.596 μολύνσεων. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ιρανικών νοσοκομείων νοσηλεύονται 3.314 ασθενείς με την COVID-19.

Μέχρι χθες είχαν λάβει πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 κάπου 57,86 εκατομμύρια πολίτες, εξ αυτών 47,6 εκατ. δεύτερη και αναμνηστική 1,14 εκατ., κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Τουρκία


Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 21.747 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 354.385 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.839.891.

Οι θάνατοι ακόμη 192 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 77.230 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην τουρκική επικράτεια. Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου 2021, έχουν εμβολιαστεί πλήρως 50,55 εκατομμύρια άνθρωποι -επί συνόλου πληθυσμού 83 εκατ.-, ενώ πάνω από 56,31 εκατ. έχουν λάβει πρώτη δόση, πάντα κατά τα επίσημα δεδομένα.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 215 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 12.910 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 615.179 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (πάνω από 785.000 νεκροί).


Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φθάσει συνολικά τα 22.118.782ϊ η Βραζιλία παραμένει τρίτη παγκοσμίως στην κατάταξη βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ωστόσο, καθώς ο εμβολιασμός εντέλει μπόρεσε να προχωρήσει στη Βραζιλία, οι θάνατοι έχουν μειωθεί αισθητά από τον Απρίλιο, όταν η πανδημία μαινόταν και ο κυλιόμενος μέσος όρος τους ανά 24ωρο ανερχόταν σχεδόν σε 3.000.

Ινδία:

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.216 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 391 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Με 470.115 θανάτους επί συνόλου 34.615.757 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό


Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 297 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.146 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 294.715 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.894.364, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του παραδέχονται πως είναι υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Μαλαισία

Ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας Χάιρι Τζαμαλουντίν ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Ομικρον του νέου κορωνοϊού. Ο υπουργός διευκρίνισε πως πρόκειται για αλλοδαπό ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική, ο οποίος έφθασε στη Μαλαισία αεροπορικώς μέσω Σιγκαπούρης τη 19η Νοεμβρίου.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Μαλαισία ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 30.521 νεκρούς επί συνόλου 2.644.027 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Στη χώρα των 33 εκατ. κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 σχεδόν το 78% του πληθυσμού.  Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη υπέκυψαν 47 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.806 κρούσματα του SARS-CoV-2.


Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα 33 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 30.521 νεκρούς επί συνόλου 2.644.027 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ινδονησία

Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 10 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 311 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο αρχιπέλαγος 270 εκατ. κατοίκων ανέρχεται σε 143.850 νεκρούς επί συνόλου 4.256.998 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε στην ινδονησιακή επικράτεια, τον Μάρτιο του 2020.

Από την έναρξη εκστρατείας ανοσοποίησης στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου τη 13η Ιανουαρίου έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 140,88 εκατ. άνθρωποι, 97,31 εκατ. τη δεύτερη, ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 239,42 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων αναμνηστικών, κατά τα νεότερα επίσημα δεδομένα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμβολιαστούν κάπου 208 εκατ. πολίτες -το 80% του πληθυσμού-, για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία. Εξάλλου οι ινδονησιακές αρχές, μπροστά στην ανησυχία για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής Ομικρον του νέου κορωνοϊού, έκαναν γνωστό χθες ότι η καραντίνα στην οποία είναι υποχρεωμένοι να τίθενται όλοι οι ταξιδιώτες -Ινδονήσιοι και αλλοδαποί- μετά την άφιξή τους στο αρχιπέλαγος αυξάνεται πλέον στις 10 ημέρες, από τις 7 που ήταν μέχρι τώρα, μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.


Γκάνα

Ο κυριότερος φορέας ιατρικής έρευνας στην Γκάνα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επιβεβαιώθηκαν 34 κρούσματα της παραλλαγής ξμικρον του νέου κορωνοϊού στην αφρικανική χώρα. Το Noguchi Memorial Institute for Medical Research (NMIMR) εξήγησε πως εντοπίστηκαν 34 κρούσματα κατόπιν της εξέτασης δειγμάτων 120 ταξιδιωτών στο διεθνές αεροδρόμιο Κοτόκα από την 21η ως την 24η Νοεμβρίου. Πρόκειται “για τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα” της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 στην Γκάνα, ανέφερε το ινστιτούτο, σημειώνοντας πως ο αριθμός τους αντιστοιχεί στο 28% των τεστ που διενεργήθηκαν. Οι αρχές της Γκάνας ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα ότι ο εμβολιασμός των πολιτών της χώρας (30,8 εκατ.) κατά της COVID-19 θα γίνει υποχρεωτικός.

Μέχρι σήμερα, το ποσοστό των Γκανέζων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν ξεπερνά το 2,7%. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Γκάνα βρίσκεται μέχρι εδώ λίγο πάνω από τους 1.200 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 131.000 καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.