Κορωνοϊός: Η αύξηση κλινών απαιτεί στήριξη και συντονισμό που δεν υπάρχει…

Η μεταφορά ασθενών non-Covid από τα δημόσια νοσηλευτήρια στα ιδιωτικά είναι μεν αναγκαία, αλλά δεν είναι πανάκεια

Του Ειρηναίου Πίττα

Η αύξηση των νοσηλειών έχει δημιουργήσει ήδη μια επικίνδυνη κατάσταση για το σύστημα υγείας, ενώ ο σταθερά τεράστιος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αναμένεται πως θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερες νοσηλείες τις επόμενες εβδομάδες. Παρ’ όλ’ αυτά, τα δημόσια νοσηλευτήρια και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την αντιμετώπιση του κορονοϊού, παρουσιάζονται πλέον έτοιμοι να αναπτύξουν έως και 400 κλίνες για περιστατικά Covid-19 συν άλλες 65 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η ανάπτυξη κλινών για περιστατικά κορονοϊού βέβαια, γίνεται με το άδειασμα παθολογικών ή άλλων θαλάμων με non-Covid περιστατικά, με τους ασθενείς να αποστέλλονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η αγαστή συνεργασία του ΟΚΥπΥ με τον ιδιωτικό τομέα θεωρείται καίριας σημασίας, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός τρόπος για εξοικονόμηση προσωπικού, το οποίο απαιτείται για τις ανάγκες της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ έχουν περιθάλψει μέχρι σήμερα πάνω από 3.000 περιστατικά κορονοϊού, ενώ παράλληλα νοσηλεύουν καθημερινά περίπου 700 άλλα περιστατικά. Στον ιδιωτικό τομέα έχουν μεταφερθεί περίπου 200 ασθενείς άλλων ασθενειών, πέραν του κορονοϊού, από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ σε παθολογικές κλίνες και άλλοι 50 σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Την ίδια στιγμή, η απουσία Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών στον ιδιωτικό τομέα έχει ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου πίεση σε υπηρεσίες βραχείας νοσηλείας και ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ την τελευταία εβδομάδα.

Άμεσα εμπλεκόμενοι επισημαίνουν στη «Χαραυγή» την κρισιμότητα των στιγμών από τη μια, αλλά και την ανάγκη για σωστό προγραμματισμό, προκειμένου να μη θυματοποιούνται οι ασθενείς και να συνεχίσει απρόσκοπτα η παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας από την άλλη. Κοινή διαπίστωση είναι επίσης η ανάγκη για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς, όπως αποδεικνύεται, είναι ο μοναδικός τρόπος για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σχεδιάζουν για την πανδημία χωρίς τους εμπλεκόμενους ιατρούς και νοσηλευτές

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, τόνισε αρχικά ότι η ΠΑΣΥΚΙ, σαν φορέας που έπρεπε να γνωρίζει για το σχεδιασμό αντιμετώπισης των αυξημένων περιστατικών κορονοϊού, «ώστε να συνδράμουμε, όχι ως συνδικαλιστική οργάνωση αλλά ως οργάνωση ιατρών, στην εφαρμογή του οπουδήποτε σχεδιασμού, δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα για το συγκεκριμένο σχεδιασμό, όπως και τις λεπτομέρειές του. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τα μέσα ενημέρωσης από πλευράς ΟΚΥπΥ», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι απλοί αριθμοί, για να εξηγήσει πως οι 400 κλίνες και οι 65 εξειδικευμένες σε ΜΕΘ χρειάζονται και το απαραίτητο προσωπικό. «Οι κλίνες ως κλίνες μπορούν εύκολα να εξευρεθούν, η διαχείριση της αποτελεσματικότητάς τους όμως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως αυτή η παράμετρος ήταν γνωστή εδώ και μήνες και η λύση έπρεπε να είναι γνωστή στους εμπλεκόμενους.

Σε σχέση με τη μεταφορά ασθενών, ο κ. Κούμας επεσήμανε πως σε συγκεκριμένα τμήματα, και αντίστοιχα οι γιατροί εκεί, λαμβάνουν οδηγίες προς άμεση εκτέλεση και εφαρμογή, «χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση σε ιατρικό και επιστημονικό επίπεδο, ώστε να εκκενωθεί αριθμός κλινών». Η συντεχνία, σημείωσε, αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, όμως οι συγκεκριμένες αποφάσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα σωστού, εγκαίρου και σφαιρικού προγραμματισμού. Γι’ αυτό είχαμε και τη συνάντηση του ΟΚΥπΥ με τον ΠΑΣΙΝ, ωστόσο, όπως είπε, «οι γιατροί της πρώτης γραμμής και οι βραχείες νοσηλείες νιώθουν ακόμη έντονη πίεση». Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ έκανε επίσης αναφορά στα δικαιώματα των ασθενών που καταπατούνται, καθώς επέλεξαν να πάνε σε ένα συγκεκριμένο νοσηλευτήριο και παραπέμπονται αλλού.

Θέλησε, δε, να ευχαριστήσει τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι, «στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και του σχεδιασμού στηρίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια». Όσον αφορά το ευχαριστώ της πολιτείας προς τους λειτουργούς υγείας των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο κ. Κούμας υπογράμμισε πως αναμένεται με στοχευμένα μέτρα που θα επιτρέψουν την μέγιστη προσφορά για αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την περίθαλψη των υπόλοιπων ασθενών. «Για να γίνει αυτό χρειάζεται στήριξη σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό», σημείωσε.

Καταλήγοντας, επεσήμανε την ανάγκη για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και λήψη μέτρων μέσα από ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της ΠΑΣΥΚΙ να συζητήσει και να συμβάλει στην πρακτική εφαρμογή όσων αποφασιστούν.

ΠΑΣΥΝΟ: Τα κρούσματα αυξάνονταν, αλλά δεν βλέπαμε ενέργειες για μείωσή τους

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο υπάρχει η επάρκεια προσωπικού για αύξηση κλινών, ο εκπρόσωπος στης Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Θεόδωρος Πετέλης, επεσήμανε πως η επάρκεια προσωπικού σταθμίζεται με το κλείσιμο άλλων κλινών. Ένα ζήτημα που προκύπτει, σημείωσε, είναι ότι το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός νοσηλευτών έχει φύγει διότι αφυπηρέτησε ή για άλλους λόγους, συνεπώς προκύπτει ανάγκη για άμεσες προσλήψεις.

Ο κ. Πετέλης υπογράμμισε πως η υγεία δεν είναι μόνο η πανδημία, «με αύξηση 100 κλινών για κορονοϊό, θα στερήσουμε και 100 κλίνες από άλλους ασθενείς». «Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε σε τι κινδύνους βάζουμε τους άλλους ασθενείς, να υπάρχει συντονισμός, για να μη στερηθεί κανένας ασθενής, ούτε Covid, ούτε non-Covid, ποιοτική περίθαλψη», σημείωσε.

Αυτό που ανησυχεί, συνέχισε, είναι η όλη διαχείριση, καθώς «βλέπαμε τα κρούσματα να αυξάνονται, αλλά δεν βλέπαμε ενέργειες από πλευράς του κράτους για να μείωσή τους». «Ο συντονισμός έπρεπε να γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας από την αρχή», είπε, για να προσθέσει πως «όταν γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα, μπορείς να προβλέψεις και να λειτουργείς καλύτερα».

ΟΣΑΚ: Οι αυξημένες νοσηλείες έχουν επιπτώσεις σε όλους τους ασθενείς

«Το πιο εύκολο είναι να ανοίγεις κλίνες», ανέφερε ο πρόεδρος των Οργανωμένων Ασθενών, Μάριος Κουλούμας, για να προσθέσει πως το ζήτημα είναι να συνοδεύονται από σωστή στελέχωση. Οι αυξημένες νοσηλείες έχουν επιπτώσεις σε όλους τους ασθενείς, σημείωσε. Για τους ασθενείς κορονοϊού ανέφερε πως όσο αυξάνονται, τόσο μειώνεται και η φροντίδα και ποιότητα που λαμβάνουν, παρά τις υπερπροσπάθειες του προσωπικού που δίνει το άπαν των δυνάμεών του, είπε. Στάθηκε ιδιαίτερα στους υπόλοιπους ασθενείς που δεν αφορούν κορονοϊό, λέγοντας πως η αναστολή επεμβάσεων, ο περιορισμός πρόσβασης στην Υγεία και οι φοβίες που έχουν δημιουργηθεί για ενδεχόμενο προσβολής από Covid-19 έχουν σοβαρές παρενέργειες και επιπτώσεις.

«Εισηγηθήκαμε την επέκταση της συνεργασίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια», είπε, και ζητήσαμε όπως γίνεται έλεγχος με rapid test σε όλους τους ασθενείς που εισέρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, ιδιαίτερα στα ΤΑΕΠ. Κάλεσε με τη σειρά του σε επιτάχυνση των εμβολιασμών και συμμόρφωση στα μέτρα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα εμβόλια AstraZeneca, για τα οποία είπε πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να δοθούν στον κόσμο και πρότεινε όπως είναι ανοικτό για όλους. Καταλήγοντας, εξέφρασε ανησυχία για τα επιδημιολογικά δεδομένα και «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου», διότι, όπως είπε, είμαστε πολύ κοντά σε άσχημες καταστάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy