Κορωνοϊός: Εμφάνιση συνδρόμου “MIC-S” σε παιδιά που νόσησαν – Ανησυχία σε επιστήμονες

Προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα η εμφάνιση του συνδρόμου MIC – S (Multisystem Inflammatory Syndrome) το οποίο αποτελεί όψιμη επιπλοκή του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου Αβραάμ Ηλία.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Ηλία είπε ότι το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε ένα στα 160 παιδιά που νοσούν με κορονοϊό, σε ένα διάστημα δύο μέχρι οκτώ εβδομάδες μετά τη νόσηση με τον SARS-COV-2.

Στην Κύπρο, είπε ο Δρ. Ηλία, 9 παρουσίασαν το συγκεκριμένο σύνδρομο και χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο με φλεγμονές σε διάφορα όργανα όπως καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλο, νεφρά και δέρμα.

Ο Δρ. Ηλία είπε ότι 4 από τα 9 περιστατικά εμφανίστηκαν τις τελευταίες 6 εβδομάδες, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την αυξημένη δραστηριότητα της νόσου Covid-19 τους τελευταίους μήνες.

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ξαφνικός πυρετός, ψηλός με διάρκεια πέραν των τριών ημερών, αδιαθεσία, επίμονος βήχας, Ανορεξία, γαστρεντερικές διαταραχές που εκδηλώνονται με εμετούς ή διάρροιες, ταχύπνοια, καταπληξία, εξανθήματα ή κοκκίνισμα στα μάτια, σκάσιμο στα χείλη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρο του παιδιού για οδηγίες.

Φαίνεται το σύνδρομο να είναι πιο σοβαρό Kawasaki, διότι αυτή η φλεγμονή αφορά περισσότερο όργανα του ανθρώπινου σώματος και εξελίσσεται και πιο ραγδαία που εάν δεν διαγνώσουμε έγκαιρα το παιδί και εάν δεν πάρει έγκαιρα θεραπεία τότε μπορεί να προδικάσει μια μοιραία εξέλιξη στο παιδί ή ακόμη και να του αφήσει σοβαρές επιπλοκές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.