Κορωνοϊός-Κατεχόμενα: Χαώδης η κατάσταση-Στα όριά του το «σύστημα υγείας»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η Havadis (28.01.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Πολύ άσχημη η κατάσταση στις μονάδες αυξημένης φροντίδας», γράφει ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα μετά την αυξητική τάση που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στα ημερήσια κρούσματα και την εγχώρια μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση που επικρατεί στο «νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών για την πανδημία» οδεύει από το κακό στο χειρότερο και εκφράζονται ανησυχίες ότι σε περίπτωση που αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των κρουσμάτων, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας ιατρών» (TIP-İŞ) και ειδικός στο θάλαμο της μονάδας αυξημένης φροντίδας, Δρ. Σουκρου Όνμπασι, προειδοποίησε ότι υπάρχει έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ και εξήγησε ότι σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και ανάγκη σε νοσηλεία σε ΜΕΘ τότε το υφιστάμενο προσωπικό δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 7 ασθενείς, ο Δρ. Όνμπασι είπε ότι η πλειοψηφία των ασθενών σε ΜΕΘ είναι κάτω των 65 ετών, ενώ ο νεότερος σε ηλικία ασθενής σε ΜΕΘ είναι 35 ετών. «Η πλειοψηφία των ατόμων που προσλαμβάνονται με τον ιό από τον Νοέμβριο, περνούν την ασθένεια πολύ βαριά και παρουσιάζουν άσχημα συμπτώματα», είπε.

Επίσης, σε δηλώσεις της, η «συντεχνία νοσοκόμων και μαιών» ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εργαστούν στο «νοσοκομείο πανδημίας», αφού όπως υποστήριξαν, δεν «υπάρχει καμιά νομική πρόνοια και ρύθμιση» από το «υπουργείο υγείας», δεν έχουν καμιά εργασιακή και «νομική» κατοχύρωση σε περίπτωση που εργαστούν εκεί και δεν εμπιστεύονται το λεγόμενο υπουργείο υγείας.

Η Halkın Sesi (28.01.21) αναφέρεται στην χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα κάτω από τον τίτλο «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» και γράφει ότι η αύξηση που σημειώθηκε στα κρούσματα στη «χώρα» έχει φθάσει σε μια κρίσιμη καμπή.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι χθες ανακοινώθηκαν 52 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 42 είναι εγχώρια και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τη διασπορά του ιού σε όλες τις επαρχίες. Προσθέτει ότι η αύξηση των ασθενών σε ΜΕΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο «σύστημα υγείας» με τους γιατρούς να προβαίνουν σε προειδοποιήσεις.

Σε δηλώσεις του, η «πρόεδρος της ένωσης ιατρών», Δρ. Οζλέμ Γκιουρκούτ αναφέρει ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι νεαρής ηλικίας ενώ υπάρχουν και ασθενείς που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η Γκιουρκούτ προειδοποίησε ότι το «σύστημα υγείας» βρίσκεται στα όρια του και ότι αρκετοί επαγγελματίες υγείας έχουν προσληφθεί και αυτοί με τον ιό. Η Γκιουρκούτ κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει από τα σπίτια του εκτός και αν είναι απολύτως αναγκαίο και χαρακτήρισε την κατάσταση «πιο σοβαρή από τη σοβαρότερη».

Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι άρχισε ήδη να συζητείται στα κατεχόμενα και το ενδεχόμενο για ολικό κλείσιμο από την Παρασκευή, αφού υποστηρίζεται ότι το μερικό κλείσιμο που ανακοινώθηκε για τις επαρχίες της κατεχόμενης Λευκωσίας και Κερύνειας και τέθηκε σε εφαρμογή από χθες δεν θεωρείται αρκετό.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα σημειώνει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ετοιμάζεται να κάνει επείγουσα έκκληση σε επαγγελματίες υγείας που αφυπηρέτησαν αλλά και σε φοιτητές της ιατρικής σχολής που βρίσκονται στο 4ο έτος των σπουδών τους, όπως παραταχθούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Από την άλλη, σύμφωνα με την Halkın Sesi (28.01.21), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι τέθηκε σε λειτουργία το «νοσοκομείο για την πανδημία» και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα με τον διαθέσιμο αριθμό των κλινών. Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50 διαθέσιμες κλίνες και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κλινών είναι αρκετός, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στους βαριά ασθενείς.

Ο Πιλλί είπε ακόμη ότι προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο έχει φθάσει και στα κατεχόμενα η μετάλλαξη του ιού που ανακοινώθηκε πριν από δύο βδομάδες, έχουν προχωρήσει σε λήψη δειγμάτων από τους ασθενείς με κορωνοϊο στην «ΤΔΒΚ» και τα έχουν αποστείλει στην Τουρκία για επεξεργασία. Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα μόλις έχει τα αποτελέσματα.

Πηγή: ΓΤΠ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.