Κορωνοϊός-κατεχόμενα: Τον Ιανουάριο καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα

Περισσότεροι είναι οι ασθενείς που νοσούν με τον κορωνοϊό καθημερινά παρά αυτοί που παίρνουν εξιτήριο, προειδοποιεί ο τ/κ ιατρικός σύλλογος, εκτιμώντας ότι τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και όχι να μειωθούν τις επόμενες ημέρες.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Οζλέμ Γκιουρκούτ σε γραπτή δήλωσή της ανέφερε επίσης ότι η γρήγορη μετάδοση του ιού στην κοινότητα ίσως οφείλεται στην παρουσία μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι ο αριθμός των ασθενών με Covid 19 στην εντατική έχει ανέλθει στους 14 και ότι 105 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο πανδημίας και το νοσοκομείο εκτάκτων αναγκών (το παλιό και το νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία) ενώ 313 περιστατικά παρακολουθούνται στα κέντρα καραντίνας. Συνολικά, σημείωσε η γιατρός, τα ενεργά κρούσματα είναι 432.

Η Γκιουρκούτ κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει από το σπίτι του μόνο εάν είναι πολύ επείγον και αν το κάνει να τηρεί την κοινωνική αποστασιοποίηση και να φορά τη μάσκα του.

Με ανακοίνωσή του το ΡΤΚ πρότεινε σειρά μέτρων για αντιμετώπισης της κατάστασης, μεταξύ των οποίων ζήτησε αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων για να ελεγχθεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού, εμβολιασμό χωρίς διακρίσεις και έλεγχο των περιοριστικών μέτρων.

Στήριξη στον «υπουργό υγείας» που αντιμετωπίζει πολλές επικρίσεις είτε γιατί άργησε να πάρει αποφάσεις για λοκντάουν, είτε για το κλείσιμο τομέων οι επιχειρηματίες των οποίων αντιδρούν, πρόσφερε  στον κ. Πιλλί ο Κουντρέτ Οζερσάι κατά την επίσκεψη του Κόμματος του Λαού στο «υπουργείο».

Το ΚΛ είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε είδους στήριξη στον αγώνα ενάντια στην πανδημία, δήλωσε ο κ. Οζερσάι.

Χθες ανακοινώθηκαν 38 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 29 ήταν εγχώρια, από 2.826 εργαστηριακές εξετάσεις ενώ 16 άτομα πήραν εξιτήριο. Από τα εγχώρια κρούσματα 19 εντοπίστηκαν στη Λευκωσία, 14 στην Κερύνεια και 4 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σήμερα ο «δήμος» Κερύνειας ανακοίνωσε ότι στα γραφεία του εντοπίστηκαν άλλα 9 θετικά περιστατικά ο ένας ασθενής είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν σήμερα, ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα στα κατεχόμενα από την αρχή της πανδημίας. Στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σημειώνεται ότι μέσα στον Ιανουάριο υπήρξαν συνολικά 713 κρούσματα από τα οποία τα 440 εγχώρια. Εξάλλου, οι μισοί θάνατοι από την πανδημία (7 από τους 14 συνολικά) σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Μάρτιο του 2020 καταγράφηκαν 89 κρούσματα, τον Απρίλιο 38, Μάιο και Ιούνιο κανέναν, τον Ιούλιο 37, τον Αύγουστο 183 τον Σεπτέμβριο 426, τον Οκτώβριο 181, τον Νοέμβριο 170, τον Δεκέμβριο 466 και τον Ιανουάριο 713.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.