Κορωνοϊός – Κύπρος: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που «παίζουν» δυνατά – Στις 8:30 το διάγγελμα Αναστασιάδη

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 6:30 το απόγευμα για να εγκρίνει τα νέα έκτακτα μέτρα για αναχαίτιση της διασποράς του ιού, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθυνθεί με Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό σήμερα στις 8.30μμ, για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αμέσως μετά, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου θα δώσει συνέντευξη Τύπου, για να εξηγήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις, αναφορικά με τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την απογευματινή του συνεδρία.

Μεταξύ των μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνονται το κλείσιμο των χώρων εστίασης παγκύπρια στις 10:30 το βράδυ, η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλες τις επαρχίες από τις 11:00 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, η ανησυχητική κατάσταση σε Λεμεσό και Πάφο φέρνει στο τραπέζι νέα αυστηρότερα μέτρα για τις δυο επαρχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εισηγήσεις περιλαμβάνονται η μείωση του αριθμού των παρευρισκόμενων σε γάμους και βαφτίσεις και η εφαρμογή της τηλεργασίας σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο αριθμός κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα να μοιάζει εφικτό το ενδεχόμενο αύξησης των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία, σε σημείο που να τεθεί σε δοκιμασία το σύστημα υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, άκουσε τις προτάσεις τους και σήμερα θα θέσει τα δεδομένα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εν αναμονή των αποφάσεων που θα παρθούν, επικοινωνήσαμε με τη Δρα Μαρία Κολιού, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, η οποία σημείωσε ότι όλα τα μέλη της ομάδας έχουν καταθέσει προτάσεις και εισηγήσεις, αλλά δεν υπάρχει εικόνα για τα μέτρα που θα παρθούν μιας και το ισοζύγισμα των δεδομένων και η τελική απόφαση παίρνεται από τους πολιτικούς προϊστάμενους.

Όπως είπε, υπήρξαν διάφορες προτάσεις, με κάποιους να προτείνουν αυστηρότερα μέτρα και άλλους λιγότερο αυστηρά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Κολιού είπε πως με βάση την ενημέρωση που έχουν, οι αναπνευστήρες συνολικά στην Κύπρο είναι περίπου 200, αλλά οι διαθέσιμοι για τον κορονοϊό είναι κάτω από 50. Σε σχέση με ενδεχόμενο ολικό lockdown η γιατρός είπε πως δεν έχει τεθεί ακόμα σαν ενδεχόμενο, αλλά δεν απέκλεισε αυτό να γίνει στο μέλλον.

Αντιδράσεις Κέντρων Αναψυχής για τα μέτρα

Την αντίθεσή του με τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σχετικά με τα κέντρα αναψυχής, εκφράζει με γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτος Θρασυβούλου. Ο κ. Θρασυβούλου στάθηκε ιδιαίτερα σε Πάφο και Λεμεσό, όπου αναμένεται να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Σε καμία περίπτωση, προσθέτει, δεν θα δεχτούν να κλείνουν τα κέντρα εστίασης στις 6 το απόγευμα. Είναι απαράδεκτο να έρχονται πληροφορίες για περαιτέρω μείωση του ωραρίου, χωρίς οι ιδιοκτήτες να έχουν λάβει ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Το Υπουργείο Υγείας έπρεπε εδώ και καιρό να είχε προνοήσει το σενάριο, τι θα γινόταν σε περίπτωση που εντοπισθούν θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας ανέφερε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Δήμος Αντωνίου σημείωσε ότι η ανευθυνότητα των λίγων θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολλών. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες ηλικιωμένοι τηλεφωνούν στο Παρατηρητήριο σημειώνοντας ότι λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης δημιουργούνται άλλα προβλήματα όπως η κατάθλιψη, ενώ υπάρχουν ηλικιωμένοι που αισθάνονται ότι τους έχουν «πετάξει». Επίσης τόνισε ότι υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός από νέους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους «κόβουν» τις καφετέριες οι ηλικιωμένοι.

Ο Δήμος Αντωνίου υπέδειξε ότι χρειάζεται κρατική και στοχευμένη παρέμβαση από το κράτος για στήριξη των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας και να ενισχυθεί το προσωπικό. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία για τα άτομα που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας, καθώς υπάρχει ανάγκη περίθαλψης των ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.