Κορωνοϊός: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…Μειωμένο ποσοστό θετικότητας, κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Υπό αξιολόγηση εξακολουθεί να βρίσκεται η επιδημιολογική κατάσταση σε ό,τι αφορά στα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας σε συνάρτηση με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τον αριθμό των νοσηλευομένων.

Από τη μια εδώ και 10 μέρες παρατηρείται σταδιακή μείωση ποσοστού θετικότητας, όμως από την άλλη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια παραμένει σε κρίσιμα επίπεδα. Ως εκ τούτου, η επιδημιολογική ομάδα, που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, δεν έχει επισημοποιήσει εισηγήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, κάτι που μάλλον θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα προς τη λήξη και της περιόδου του lockdown.

Ερωτηθείς από το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων για την προχθεσινοβραδινή διαδικτυακή συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και αν κατέληξαν σε οποιεσδήποτε εισηγήσεις, ο Δρ Τσιούτης είπε ότι ακόμα βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης που είναι και ο βασικός άξονας της Επιτροπής, όπως σημείωσε.

«Οι εισηγήσεις μας είναι ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της προστασίας της υγείας των συμπολιτών μας. Άρα, με αυτό σαν βασικό γνώμονα συνεχίζουμε και αξιολογούμε την κατάσταση στην Κύπρο.

Την αξιολογούμε σε δύο, τουλάχιστον, επίπεδα, που το ένα είναι η κατάσταση στην κοινότητα και η άλλη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Και με βάση αυτά, σε συνδυασμό με τα μέτρα και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, προσπαθούμε να δούμε προς τα πού θα κυμανθεί η κατάσταση της επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Ο Δρ Τσιούτης εξήγησε ότι τα δεδομένα είναι ότι την άλλη εβδομάδα λήγει η περίοδος των μέτρων αυτών και του τελευταίου διατάγματος και όντως θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσει τις δικές τους εισηγήσεις. «Άρα εμείς θα περιμένουμε να διανύσουμε και αυτή την εβδομάδα για να βλέπουμε από μέρα σε μέρα την εξέλιξη των πραγμάτων και να είμαστε πολύ πιο σίγουροι σε αυτά που θα προτείνουμε. Ακριβώς επειδή η περίοδος αυτή των μέτρων θα τελειώσει σε δέκα μέρες, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί αν αποφασιστεί χαλάρωση στα μέτρα και στις όποιες άρσεις χαλαρώσεων θα αποφασιστούν ειδικά τον μήνα Φεβρουάριο». Οι λόγοι είναι πολλοί, είπε.

Πρώτον, ότι ακόμα και υπό βελτίωση η Κύπρος παραμένει σε υψηλά επίπεδα επιδημιολογικά. Το δεύτερο είναι ο υψηλός αριθμός νοσηλευόμενων και δεν περιμένουν τις επόμενες μέρες να υπάρχει κάποια δραματική βελτίωση στους αριθμούς αυτούς. Το τρίτον είναι ότι η όποια χαλάρωση μπορεί να επιφέρει νέα έξαρση, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να έρθουν περισσότερα εμβόλια τον Φλεβάρη, να εμβολιαστούν οι άνθρωποι και ομάδες που έχουν προτεραιότητα και να αναπτύξουν ανοσία με τον εμβολιασμό. Ο ίδιος συνέστησε επίσης τη διενέργεια περισσότερων τεστ στους χώρους εργασίας.

Συνέστησε ακόμα πως «όποιος κάνει συμπτώματα το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να περιοριστεί για να μη μεταδώσει και το δεύτερον να επικοινωνήσει με γιατρό, ώστε να αξιολογηθεί σωστά η κατάσταση και η βαρύτητά του. Αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι πολλά άτομα τα οποία εισάγονται στα νοσοκομεία, εισάγονται όταν πλέον έχουν προχωρημένη νόσο. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να αλλάξει και να παραπέμπονται νωρίτερα, όταν αρχίσει μέσω της ιατρικής κλινικής αξιολόγησης να φαίνεται ότι δεν αναρρώνει και αρχίζει να επιδεινώνεται η κατάσταση του ασθενούς».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy