Κορωνοϊός- ΟΗΕ: 51.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν σε Μέση Ανατολή και Β. Αφρική

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι περίπου 51.000 παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν να πεθάνουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική φέτος, αν παραταθούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19 στην παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, κυρίως στις εκστρατείες εμβολιασμού.

«Τα συστήματα υγείας υφίστανται άνευ προηγουμένου πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας cοvid-19 και, παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στα παιδιά της περιοχής, είναι ξεκάθαρο ότι ο ιός επηρεάζει άμεσα την υγεία τους», υπογράμμισαν η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε κοινή τους ανακοίνωση.

Αν τα προβλήματα στην παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας και τα διατροφικά προγράμματα συνεχιστεί, «περισσότερα από 51.000 παιδιά κάτω των 5 ετών ενδέχεται να πεθάνουν στην περιοχή ως το τέλος του 2020», προειδοποίησαν.

Αυτή «η ζοφερή πρόβλεψη» οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι «πολλά υγειονομικά μέσα πρώτης γραμμής αφιερώθηκαν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας» του κορωνοϊού.

Εξάλλου «οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα οικονομικά εμπόδια δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των πληθυσμών σε υγειονομικές υπηρεσίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Unicef και ο ΠΟΥ καλούν να υπάρξει «πλήρης επανέναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού και των διατροφικών προγραμμάτων, με αυστηρά μέτρα πρόληψης για τον ιό».

Πηγή: cnn.gr/Dialogos

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.