Κορωνοϊός: Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για τα Δημοτικά

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η πρώτη φάση του πακέτου νέων μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για αναχαίτιση της πανδημίας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτη βάση των νέων μέτρων, όλα τα παιδιά ηλικίας 6 – 11 ετών, οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass.

Οι προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η παρουσίαση είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι μήνες, είτε πιστοποιητικού αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά ημερών.

Επίσης από σήμερα ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με Rapid test μέσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.

Ακόμη, αναστέλλονται όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές, ενώ για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.

Σε ισχύ οι αποφάσεις για τα Δημοτικά σχολεία

Επιπλέον, από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τα Δημοτικά Σχολεία.

Συγκεκριμένα, μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους του χώρους, όπου απαιτείται η χρήση της.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται και τα σχολεία Δημοτικής εκπαίδευσης, ενώ εξαιρούνται τα παιδιά ηλικίας 6 ετών που φοιτούν στην προδημοτική εκπαίδευση. Εξαιρούνται άτομα με απώλεια συνείδησης ή που αδυνατούν να αφαιρέσουν τη μάσκα τους χωρίς βοήθεια λόγω σοβαρής κινητικής ή νοητικής νόσου, άτομα με βαριάς μορφής αυτισμό όπως και άτομα με διαγνωσμένες οξείες ή χρόνιες καταστάσεις σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας.

Την ίδια ώρα όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε ότι κατά την πρώτη εβδομάδα τα παιδιά μπορούν να προσέλθουν στα σχολεία χωρίς safepass έως ότου διενεργηθεί η εργαστηριακή εξέταση στο χώρο του σχολείου. Επίσης μπορούν να προσκομίζουν στα σχολεία πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος που θα διενεργείται σε εγκεκριμένα συνεργεία και εκτός της σχολικής μονάδας.

Ανακάλεσαν οι οργανωμένοι γονείς δημοτικής εκπαίδευσης

Οι οργανωμένοι γονείς δημοτικής εκπαίδευσης ανακάλεσαν την απόφαση τους για την πραγματοποίηση μονόωρης στάσης εργασίας των μαθητών ως αντίδραση στις κυβερνητικές αποφάσεις για υποχρεωτική χρήση μάσκας, και της διενέργειας εβδομαδιαίου τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές δημοτικού.

Η ανάκληση της απόφασης έγινε χθες το απόγευμα ύστερα από τηλεδιάσκεψη των μελών του Δ.Σ. της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σημαντικό ρόλο στην ανάκληση της απόφασης διαδραμάτισε η άποψη αρκετών μελών του Δ.Σ. ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή τη διαμάχη να εργαλειοποιηθούν οι μαθητές και να χαθεί πολύτιμος σχολικός χρόνος, καθώς και η υπόσχεση του Υπουργού Υγείας να μεταφέρει την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο τις θέσεις της Συνομοσπονδίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei