Κορυφώνεται η διπλωματία, το παρασκήνιο και η προετοιμασία ενόψει της Πενταμερούς

Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη, αλλά και υπό το φως της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθεί επί τάπητος η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Στην Κύπρο φθάνουν προσεχώς για επαφές ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Η ώρα της διπλωματίας, του παρασκηνίου και της προετοιμασίας ενόψει της Πενταμερούς κορυφώνεται αυτή τη βδομάδα, καθώς οι επισκέψεις Μπορέλ και Τζέιν Χολ Λουτ διαδέχονται η μία την άλλη.

Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα (την Πέμπτη 4 Μαρτίου) ο Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Όλες οι επαφές και κινήσεις γίνονται για συντονισμό ενόψει της ετοιμασίας της έκθεσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (25 Μαρτίου) που θα συζητήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και η στάση της στην προσπάθεια και πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις -με τους όρους που ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες έχει θέσει- θα είναι στο «κυρίως μενού» των επαφών του κ. Μπορέλ στη Λευκωσία στις 4-5 Μαρτίου. Ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα από τα βασικά αιτήματα της Λευκωσίας είναι επίσης η συμμετοχή της ΕΕ στην Πενταμερή ως παρατηρητή. Κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί, όπως πληροφορούμαστε από έγκυρη διπλωματική πηγή, λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου για το συντονισμό των δύο χωρών στο Κυπριακό και τα ζητήματα της Αν. Μεσογείου.

Στο εσωτερικό έχει ξεσπάσει νέα αντιπαράθεση γύρω από την Πενταμερή. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Ν. Παπαδόπουλος, δήλωσε χθες ότι η Πενταμερής, εκ της σύνθεσής της, εξυπηρετεί τους τουρκικούς στόχους. «Με απλά λόγια, η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά», αναφέρει. Θέση την οποία το Προεδρικό ερμηνεύει ως κάθετη διαφωνία του ΔΗΚΟ σε θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ. «Αντί ενότητας στο εσωτερικό, βλέπουμε το ΔΗΚΟ να επιτίθεται διαρκώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμφισβητώντας τις προθέσεις του», σιγόνταρε ο ΔΗΣΥ.

Νίκη Κουλέρμου

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ήδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε γραπτώς την αποδοχή της πρόσκλησης, τονίζοντας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την προσήλωσή του, την ετοιμότητά του και την αποφασιστικότητά του με πολιτική βούληση να συνεισφέρει ώστε να  επιτύχει ο στόχος της διάσκεψης για να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν στη βάση των ψηφισμάτων, των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των αξιών και αρχών της ΕΕ, στη βάση των συμφωνιών κορυφής, του πλαισίου Γκουτέρες, για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια βιώσιμη και λειτουργική διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μέσα στις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν και στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019 και αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει εξάλλου την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη με την Άγκελα Μέρκελ.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, κύρια θέματα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό και η επερχόμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η προετοιμασία για προοπτική επιτυχίας αυτής της συνάντησης και για να εξευρεθεί κοινό έδαφος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, όπως το ζητά και ο Γενικός Γραμματέας.

Εξάλλου, την Παρασκευή 5 Μαρτίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο κ. Μπορέλ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η διάσκεψη για την Κύπρο και το πώς η ΕΕ θα βοηθήσει για την επιτυχία αυτής της διάσκεψης διότι η ΕΕ και θέλει και μπορεί να συμβάλει, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε πως στις συζητήσεις που θα κάνει με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μπορέλ θα είναι και το θέμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου κατά την οποία θα εξεταστούν τα ευρωτουρκικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να εξεταστεί το θέμα της αποδοχής και της εφαρμογής από μέρους της Τουρκίας του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της απέναντι τις χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και της συμβολής της στην επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Την Κυριακή 7 Μαρτίου φθάνει εξάλλου στην Κύπρο η κ. Λουτ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης. Η συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε επισκέψεις άλλων αξιωματούχων όπως του Βρετανού ΥΠΕΞ, στις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.