Κορυφώνεται η προετοιμασία της Λευκωσίας πενταμερούς-Άγνωστο τι θα πράξει ο Πρόεδρος στη Γενεύη

«Ο Πρόεδρος δεν άνοιξε τα χαρτιά του ως προς το τι θα πράξει στην Πενταμερή ούτε και φαίνεται ότι θα τα ανοίξει, έστω ενώπιον του Ε. Συμβουλίου, την Παρασκευή», λένε έγκυρες πηγές στη «Χαραυγή», ενώ η γενική εκτίμηση είναι ότι η Πενταμερής το πολύ να καταλήξει σε μια ανακοίνωση, όπου τα Ηνωμένα Έθνη θα δηλώνουν δεσμευμένα να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Τα πράγματα προδιαγράφονται δύσκολα, καθώς ο Πρόεδρος παραμένει στις γενικόλογες διακηρύξεις του και ακόμα χειρότερα επαναλαμβάνει τη γνωστή του θέση για την πολιτική ισότητα, ότι αναγνωρίζει τη θετική ψήφο για τους Τ/κυπρίους μόνο για ζωτικά γι’ αυτούς θέματα. Αν όμως στο ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν μπορούν να έχουν άποψη, τότε ποια άλλα ζητήματα είναι ζωτικά για τους Τ/κ;

Οι ίδιες πηγές υποδείκνυαν στην εφημερίδα μας ότι δεν έχει σημασία η μελέτη που έχουν κάνει οι ακαδημαϊκοί για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, αλλά τι στο τέλος θα πράξει ο Πρόεδρος. Οι πλείστοι των ηγετών κομμάτων αναμένουν ότι θα δοθεί αυτή η μελέτη και θα γίνει σοβαρή ανταλλαγή απόψεων πριν τη μετάβαση στη Γενεύη.

Προς το παρόν ο Πρόεδρος προβαίνει σε κινήσεις εντυπώσεων. Τέτοια κίνηση θεωρείται το «μεγάλο προσκλητήριο» που απηύθυνε την Παρασκευή το γραφείο του Προέδρου προς τη μεγάλη ομάδα συμβούλων για να παρευρεθεί στην ψεσινή σύσκεψη. Μέλη της ομάδας εκτιμούσαν ότι η πρόσκληση έγινε για το θεαθήναι. Πάντως δύο ακαδημαϊκοί, οι Μαρία Χατζηπαύλου και Αλεξία Παναγιώτου, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών απαιτώντας να μάθουν από τον Πρόεδρο πόσες και ποιες γυναίκες θα τον συνοδεύσουν στη Γενεύη. Υπενθυμίζουν ότι η συμμετοχή των γυναικών με σχετική εμπειρογνωμοσύνη στα διάφορα στάδια διαπραγματεύσεων είναι υποχρέωση με βάση το ψήφισμα 1325 του 2000.

Ως γνωστόν, πέραν των Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη (και όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του ΕΛΑΜ), τον Πρόεδρο θα συνοδεύσουν οι Κ. Κούσιος, Κ. Κούρος, Π. Παντελίδης, Ι. Κασουλίδης, Π. Δημητρίου και τα μέλη της μικρής ομάδας νομικών-συνταγματολόγων: Γ. Εισαγγελέας, Τ. Τσιελεπής, Κ. Κόμπος, Άρης Κωνσταντινίδης, Τ. Τζιωνής, Αχ. Αιμιλιανίδης, Χριστίνα Ιωάννου και Κ. Παρασκευάς.

Νίκη Κουλέρμου

Κορυφώνεται η προετοιμασία της Λευκωσίας ενόψει άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη

Κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα η προετοιμασία της Λευκωσίας ενόψει της άτυπης διάσκεψης, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, με συσκέψεις και διαβουλεύσεις στο εσωτερικό, με στόχο την αντιμετώπιση, με επιχειρήματα, των αξιώσεων της τ/κ και της τουρκικής πλευράς που εκφεύγουν του πλαισίου λύσης του Κυπριακού, και τον περαιτέρω συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που διήρκησε γύρω στις δυο ώρες, στην οποία συμμετείχαν η διαπραγματευτική ομάδα και η ομάδα των νομικών που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη διάσκεψη.

“Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη δουλειά που έγινε από τους νομικούς και δόθηκαν διάφορα έγγραφα που ετοιμάστηκαν και τους ζητήθηκε αν έχουν οποιεσδήποτε παρατηρήσεις να τις κάνουν”, είπε ο κ. Κούσιος.

Ερωτηθείς τι αφορούν τα έγγραφα αυτά, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως “είναι διάφορα έγγραφα. Είναι νομικές μελέτες που ετοίμασαν οι νομικοί που αφορούν τα διάφορα θέματα, τις νομικές πτυχές, τα επιχειρήματά μας. Είναι κάποια έγγραφα τα οποία είναι πολιτικού περιεχομένου, φερ` ειπείν οι στόχοι και η τακτική. Στην ουσία τι πάμε να κάνουμε στη Γενεύη, τι θα επιδιώξουμε, τι σημαίνει πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή, τι σημαίνει κυριαρχική ισότητα, ποιες είναι οι θέσεις μας”.

“Είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε και τα επιχειρήματα τα οποία θα προβάλουμε για οποιοδήποτε θέμα προκύψει”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως η προετοιμασία αφορά όλα τα σενάρια.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη αύριο Τετάρτη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Κούσιος είπε πως στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός ενόψει της άτυπης διάσκεψης.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή το πρωί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως θα δοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς τα έγγραφα που δεν τους έχουν έχουν ήδη δοθεί, θα ενημερωθούν για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τελευταία περίοδο, τις επαφές που είχε την τελευταία περίοδο ο Υπουργός Εξωτερικών και για το ποιά είναι τα μηνύματα που παίρνουμε, και θα υπάρξει τελικός καθορισμός στόχων.

Πηγή: Χαραυγή/ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.