Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για την Πενταμερή

Λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκαθαρίσει η εμπλοκή της ΕΕ 

Η ώρα της διπλωματίας, του παρασκηνίου και της προετοιμασίας ενόψει της Πενταμερούς κορυφώνεται αυτή τη βδομάδα, καθώς οι επισκέψεις Μπορέλ και Τζέιν Χολ Λουτ διαδέχονται η μία την άλλη.

Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα (την Πέμπτη 4 Μαρτίου) ο Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Όλες οι επαφές και κινήσεις γίνονται για συντονισμό ενόψει της ετοιμασίας της έκθεσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (25 Μαρτίου) που θα συζητήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και η στάση της στην προσπάθεια και πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις -με τους όρους που ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες έχει θέσει- θα είναι στο «κυρίως μενού» των επαφών του κ. Μπορέλ στη Λευκωσία στις 4-5 Μαρτίου. Ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα από τα βασικά αιτήματα της Λευκωσίας είναι επίσης η συμμετοχή της ΕΕ στην Πενταμερή ως παρατηρητή. Κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί, όπως πληροφορούμαστε από έγκυρη διπλωματική πηγή, λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου για το συντονισμό των δύο χωρών στο Κυπριακό και τα ζητήματα της Αν. Μεσογείου.

Στο εσωτερικό έχει ξεσπάσει νέα αντιπαράθεση γύρω από την Πενταμερή. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Ν. Παπαδόπουλος, δήλωσε χθες ότι η Πενταμερής, εκ της σύνθεσής της, εξυπηρετεί τους τουρκικούς στόχους. «Με απλά λόγια, η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά», αναφέρει. Θέση την οποία το Προεδρικό ερμηνεύει ως κάθετη διαφωνία του ΔΗΚΟ σε θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ. «Αντί ενότητας στο εσωτερικό, βλέπουμε το ΔΗΚΟ να επιτίθεται διαρκώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμφισβητώντας τις προθέσεις του», σιγόνταρε ο ΔΗΣΥ.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.