Για ένα κοσµικό σχολείο φωνάζουν οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί

  • Με απεργίες και εκδηλώσεις διαµαρτυρίας παλεύουν για την κοινωνική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων
  • Οι Τ/κ δάσκαλοι είναι «ανεπαρκείς», δηλώνει ο «υπουργός παιδείας», γι’ αυτό θα έρθουν 300 δάσκαλοι από την Τουρκία!

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Μέχρι τέλους θα είναι ο αγώνας τους για να κρατήσουν τα σχολεία τους µακριά από επιρροές που αλλάζουν τον κοσµικό τους χαρακτήρα δηλώνουν οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί. ∆εν θα υποκύψουν, δεν θα σιωπήσουν, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους αντιτιθέµενοι στο «νοµοσχέδιο» που πέρασε πρόσφατα από τη «βουλή» για τα δικαιώµατα των δασκάλων και την παιδαγωγική ακαδηµία Ατατούρκ.

Ως απάντηση, το κατοχικό καθεστώς φέρνει 300 σχεδόν εκπαιδευτικούς από την Τουρκία για να διδάξουν στα σχολεία!

Οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί αντιλαµβάνονται ότι αποτελούν ίσως έναν από τους τελευταίους τοίχους αντίστασης στις επιβουλές της Άγκυρας που µεθοδεύονται εδώ και χρόνια σε µια προσπάθεια να εξαλείψει την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων. «Θέλουν να µας σπάσουν τούβλο-τούβλο», αναφέρουν χαρακτηριστικά µιλώντας στη «Χαραυγή» Τ/κ εκπαιδευτικοί. Και παρά το γεγονός ότι τον περασµένο µήνα έλαβαν µόνο µισό µισθό ως ένα µέτρο πίεσης για να σταµατήσουν τις διαµαρτυρίες, εντούτοις δεν υποκύπτουν.

Οι δύο συντεχνίες δασκάλων και καθηγητών (KTÖS – KTOEÖS) ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να εφαρµόσουν τις αλλαγές που εµπεριέχει το τροποποιηµένο «νοµοσχέδιο» που ενέκριναν τα κόµµατα της «συγκυβέρνησης» στη «βουλή». Η διδασκαλία των θρησκευτικών στα δηµοτικά σχολεία από ιµάµηδες, απόφοιτους ιερατικών σχολών, απορρίφθηκε µε τις ψήφους των «βουλευτών» της αντιπολίτευσης και ορισµένων «βουλευτών» που ανήκουν στην «κυβέρνηση».

«Επίθεση στην τ/κ κοινότητα και το µέλλον της»

Επίθεση στο χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στην επιβίωσή της εκτιµά ότι είναι οι αλλαγές που προωθεί το «Υπουργείο Παιδείας» η πρόεδρος της KTOEÖS, των εκπαιδευτικών Μέσης, Σελµά Εϊλέµ. Όπως εξηγεί µιλώντας στη «Χαραυγή», «µε το σχέδιο νόµου για την Εθνική Παιδεία και µε τις απαιτήσεις της Τουρκίας στόχος είναι η επίθεση στους εκπαιδευτικούς, στα σωµατεία τους και στην κοινωνία αντί να ασχοληθεί µε τα πραγµατικά προβλήµατα της εκπαίδευσης.

Παρά τις ενέργειες και τις αντιρρήσεις µας και την έλλειψη διαβούλευσης µε τα σωµατεία των εκπαιδευτικών, η τροποποίηση του νόµου για την Εθνική Παιδεία εγκρίθηκε από τα κόµµατα UBP-DP-YDP µε πλειοψηφία στη Βουλή στις 29 Μαΐου 2023 και εγκρίθηκε εντός 24 ωρών. Την ίδια ώρα, τα προβλήµατα υποδοµής και η ανεπάρκεια των σχολείων παραµένουν. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι τα σχολεία δεν µπορούν να αγοράσουν ούτε υλικά καθαριότητας και χαρτικά, αφού ο σχετικός προϋπολογισµός είναι µηδενικός.

Είναι απαράδεκτο το “υπουργείο” να αγνοεί τα πραγµατικά προβλήµατα στην εκπαίδευση και να πραγµατοποιεί αυτήν την επίθεση». Την ίδια ώρα, η Σελµά Εϊλέµ θίγει και το γεγονός ότι έχουν καλεστεί 280 καθηγητές να έρθουν από την Τουρκία για να εργαστούν στα σχολεία την ώρα που η ανεργία µαστίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Θα έρθουν 280 καθηγητές από την Τουρκία, ενώ η νεολαία µας είναι άνεργη.

Έχουν ανοίξει θέσεις σε µαθήµατα όπως Μαθηµατικά, Λογοτεχνία, Πληροφορική, Επιστήµη και πολλά άλλα πεδία. Πρόκειται, στην πραγµατικότητα, για επίθεση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και το µέλλον της. Βασικός στόχος είναι να τελειώσει η κοινωνική αποστολή των εκπαιδευτικών και των σωµατείων τους και να διασφαλιστεί ο κοινωνικός µετασχηµατισµός της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

«∆εν θα υποκλιθούµε, δεν θα σιωπήσουµε»

«∆εν θα υποκλιθούµε, δεν θα σιωπήσουµε», είναι όσα περιεκτικά αναφέρουν οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί διαµαρτυρόµενοι για τις επιβολές που επηρεάζουν τα σχολεία.

Με µια σειρά από διαµαρτυρίες τόσο στους δρόµους, όσο και µε τη µη διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων, δηλώνουν αποφασισµένοι να το πάρουν µέχρι τέλος. Οι αποφάσεις που έλαβε το κατοχικό καθεστώς για αλλαγές στα σχολεία ήρθε ως ένα επιπρόσθετο βαρίδι στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν. Εδώ και καιρό θέτουν ζητήµατα όπως η ασφάλεια των κτιρίων, αλλά και ο υπερπληθυσµός στα σχολεία και στις τάξεις. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι σε 20 σχολεία οι µαθητές είναι πέραν των 280.

Φωνές υπήρχαν και για την έλλειψη υποδοµών σε ό,τι αφορά µαθητές µε αναπηρίες, καθώς και για µεγάλο αριθµό αλλοδαπών µαθητών που δεν µιλούν την τουρκική γλώσσα. Την ώρα που οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ανέµεναν ότι θα επιλύονταν όλα αυτά τα ζητήµατα, ήρθαν οι «αρµόδιοι» να ξεθάψουν από τα συρτάρια τους «νοµοσχέδιο» για δήθεν εκσυγχρονισµό της Παιδείας, στέλνοντας µάλιστα και σχεδόν 300 εκπαιδευτικούς από την Τουρκία εκτιµώντας πως οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί είναι… ανεπαρκείς. Ο Μπουράκ Μαβίς, γενικός γραµµατέας της KTÖS, ανέφερε ότι «αυτός ο νόµος δεν θα εφαρµοστεί.

Τα σχολεία πλέον είναι χώρος διαδηλώσεων»! Σύµφωνα µε τον Μπουράκ Μαβίς, τα πραγµατικά προβλήµατα της εκπαίδευσης είναι άλλα. «Υπάρχουν σχολεία µε µεγάλη πληθυσµιακή πυκνότητα, πολυσύχναστες τάξεις, άτοµα µε ειδικές ανάγκες σε πολυσύχναστες τάξεις και αλλοδαποί µαθητές που δεν µπορούν να µιλήσουν Τουρκικά».

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Μπαϊµπόρα, πρόεδρος της KTÖS, δήλωσε ότι υπάρχει µια µεγάλη επίθεση στην ταυτότητα και την κουλτούρα των Τουρκοκυπρίων, στα ανθρώπινα δικαιώµατα και ελευθερίες και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και πρόσθεσε ότι κύρια αιτία αυτού αποτελεί το γεγονός ότι «η τουρκοκυπριακή διοίκηση είναι υποτελής».

«Είµαστε ο ισχυρότερος τοίχος που εµποδίζει την Άγκυρα»

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχηµη. Έχουν επιβάλει πολλούς νέους νόµους στους εκπαιδευτικούς που είναι απαράδεκτοι», αναφέρουν µιλώντας στη «Χαραυγή» Τουρκοκύπριοι και Τουρκοκύπριες εκπαιδευτικοί.

Εκτιµούν ότι στόχος είναι οι συντεχνίες τους, ένα από τα πιο προοδευτικά κοµµάτια της τουρκοκυπριακής κοινότητας που ακόµη αντιστέκεται στις επιβουλές της Άγκυρας προσπαθώντας να διατηρήσει την ταυτότητα και την κοινωνική συνοχή των Τουρκοκυπρίων.

«Ο Ερντογάν το κάνει επίτηδες γιατί το σωµατείο των εκπαιδευτικών είναι το ισχυρότερο και ήταν πάντα έτσι. Είµαστε ο ισχυρότερος τοίχος που τον εµποδίζει να υλοποιήσει τις επιθυµίες του. Προσπαθεί να συντρίψει αυτόν τον τοίχο τούβλο-τούβλο. Σήµερα (στις 31/5) όλοι οι δάσκαλοι πληρώθηκαν, αλλά πήραν µόνο µισό µισθό καθώς απεργούσαµε. Παρά την κακή οικονοµική κατάσταση, όλα τα σχολεία είχαν µια συνάντηση µετά από αυτή την εξέλιξη και είναι αποφασισµένα να συνεχίσουν µε την απεργία ό,τι κι αν γίνει. ∆εν θα δοθούν τελικές εξετάσεις, οι εκθέσεις µαθητών που δίνονται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, εγγραφές νέων φοιτητών, διπλώµατα».

Ερωτηθείσα Τουρκοκύπρια εκπαιδευτικός για τα συναισθήµατα που κυριαρχούν ανάµεσά τους επισηµαίνει: «Όλοι οι δάσκαλοι είναι πολύ πολύ αναστατωµένοι, αλλά αποφασισµένοι να συνεχίσουν. Σοβαρά είµαστε το µόνο σωµατείο που εξακολουθεί να στέκεται δυνατά ενάντια στην επιβολή της Τουρκίας. To 95% των εκπαιδευτικών µελών των οργανώσεων είµαστε γνήσιοι Τουρκοκύπριοι.

Το πιθανότερο είναι ότι οι βαθµοί που θα δοθούν στο τέλος της χρονιάς από πλευράς “υπουργείου” θα εξαχθούν από τις εξετάσεις που έγιναν τον Απρίλη. Αυτό όµως που µας έχει στενοχωρήσει όλους είναι η στάση του “υπουργείου Παιδείας” απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Ο υπουργός Ναζίµ Τσαβούσογλου είπε ότι οι δάσκαλοι δεν είναι αρκετά “καλοί” και δεν είναι ενηµερωµένοι για τις σύγχρονες µεθόδους διδασκαλίας! Γι’ αυτό η Τουρκία θα στείλει 300 δασκάλους από την Τουρκία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy