«Κόσμημα» οι Δημοτικές Κατοικίες στις δυτικές συνοικίες της Λεμεσού

Με την αποκατάστασή τους θα στεγάζουν κοινωνικές  και πολιτιστικές υποδομές, αλλά ταυτόχρονα θα συνιστούν και ένα σημαντικό μνημείο της κοινωνικής ιστορίας της πόλης

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Έργο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες της Λεμεσού, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο αναβάθμισης στα πλαίσια της εφαρμογής ενός ευρύτερου προγράμματος που θα καλυφθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 22 εκατ. περίπου ευρώ, αποτελεί η ανάπλαση του συγκροτήματος των ιστορικών Δημοτικών Κατοικιών που βρίσκονται στην κεντρική οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου. Παράλληλα με τις νέες χρήσεις που θα στεγάζουν, θα συνιστούν και ένα σημαντικό διατηρημένο μνημείο της κοινωνικής ιστορίας της πόλης, αφού για μισό και πλέον αιώνα παρείχαν στέγη σε εκατοντάδες οικογένειες εργατών και γενικότερα στη φτωχολογιά της Λεμεσού.

Η υλοποίηση των έργων αναβάθμισης των δυτικών συνοικιών που είχαν σχεδιαστεί πριν από μια περίπου πενταετία, ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες με την κατασκευή κάποιων πλατειών και τη διαμόρφωση κάποιων άλλων ανοικτών δημοσίων χώρων. Παράλληλα, ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε στην προκήρυξη των προσφορών για την αποκατάσταση και χρήση για κοινωνικές υπηρεσίες των Δημοτικών Κατοικιών. Έργο, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα €3.530.000 και με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα πρέπει να εκτελεστεί σε διάστημα 20 μηνών.

Η ανάπλαση των Δημοτικών Κατοικιών θεωρείται από το δήμο ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην επιδιωκόμενη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και θα υποστηρίξει την κοινωνική συνοχή των κατοίκων. Σε αυτό θα συντείνει σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία κάποιων υπηρεσιών κοινωνικής και πολιτιστικής υποδομής που θα στεγαστούν στους χώρους των Δημοτικών Κατοικιών.

Οι τρεις διώροφες Δημοτικές Κατοικίες μαζί με την παρακείμενη πλατεία καλύπτουν συνολικό εμβαδόν 1.800 τ.μ. Καθένα από τα κτίρια περιλαμβάνει σήμερα τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα σε κάθε όροφο, με συνολικό εμβαδόν 500 τ.μ. περίπου. Με βάση τα σχέδια, η ανάπλαση δεν θα επηρεάσει την εξωτερική αρχιτεκτονική εικόνα τους, αφού το κέλυφος θα διατηρηθεί αναλλοίωτο μορφολογικά.

Με βάση τους σχεδιασμούς της ανάπλασης, εκτός από δύο διαμερίσματα τα οποία θα αποκατασταθούν και θα διατηρηθούν, δεν θα παραμείνει με τη σημερινή της μορφή και διαρρύθμιση καμία κατασκευή κι αυτό ως αποτέλεσμα των αναγκών των χώρων που απαιτούν μεγαλύτερο εμβαδόν για να εξυπηρετούν τις νέες χρήσεις.

Οι χώροι θα ενοποιηθούν σε ύψος αφού στη σημερινή τους μορφή είναι πολύ μικροί για τις νέες λειτουργίες με σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες. Θα κατασκευαστεί επίσης περιμετρικός μεταλλικός διάδρομος για υπενθύμιση της ύπαρξης του οριζόντιου διαχωρισμού, που θα εμπλουτίζει το χώρο και θα διευκολύνει τη συντήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός τριώροφου κτιρίου (με απλή σύγχρονη μορφή) στο νότιο τμήμα του συμπλέγματος των Δημοτικών Κατοικιών, έτσι ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η εικόνα των βασικών κτιρίων από τον κεντρικό δρόμο. Το κτίριο αυτό χωροθετείται σε κάποια απόσταση από το βασικό σύμπλεγμα των Δημοτικών Κατοικιών με τις οποίες θα υπάρχει σύνδεση μόνο στο επίπεδο του ισογείου.

Χώροι υπηρεσιών στήριξης των νέων ανθρώπων
Στη νέα τους μορφή οι Δημοτικές Κατοικίες θα εξυπηρετούν πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς με αποδέκτες κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Ειδικότερα, το πρώτο κτίριο θα λειτουργήσει ως Πολυλειτουργικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών όπου θα στεγάζονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης με ιδιαίτερη έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και τις περιπτώσεις με βία στην οικογένεια, ναρκωτικά, αλκοολισμό καθώς και λειτουργία τηλεφώνου SOS.

Το Κέντρο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων γραφεία Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολών και άλλων εκδηλώσεων.

Το δεύτερο κτίριο θα μετατραπεί σε Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων μετά το σχολείο. Ειδικότερα, θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της υγιούς απασχόλησης παιδιών και εφήβων (12-18 χρόνων) στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού. Θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να λειτουργήσει απογευματινό σχολείο τέχνης και μουσικής, το οποίο να επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση ταλαντούχων παιδιών.

Οι νέοι χώροι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αίθουσα μουσικής, τέχνης (ζωγραφικής, γλυπτικής και χειροτεχνίας), χώρο γυμναστικής και χορού για 25 άτομα, χώρους ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολών, ατομικής μελέτης και ενασχόλησης ατόμων με επιτραπέζια παιχνίδια.

Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθούν επίσης οι δραστηριότητες οι οποίες εξυπηρετούνται τώρα από το πρόγραμμα του δήμου, «Ελεύθερα Χέρια», οι οποίες μπορεί να επεκταθούν.

Στο τρίτο κτιριακό συγκρότημα θα δημιουργηθεί Κέντρο Νεότητας δίνοντας στους νέους της περιοχής την ευκαιρία να ψυχαγωγούνται κατά τρόπο υγιή και δημιουργικό με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού και παράλληλα θα λειτουργεί και Κέντρο Ενημέρωσης για τις ανάγκες της αγοράς σε εργασία. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Γραφείο Εργασίας, και στο Κέντρο θα υπάρχει ενιαίο αρχείο κενών θέσεων εργασίας όπου θα μπορούν να ενημερώνονται και να υποβάλλουν αιτήσεις. Οι χώροι αυτοί αφορούν άτομα 18-36 χρόνων και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργαστήρια τέχνης και αίθουσες εκμάθησης επαγγελμάτων της καθημερινότητας (κομμωτική, ραπτική, μαγειρική, ζαχαροπλαστική κ.λπ.).

 

 

 

Κληροδότημα αριστερών δημάρχων
Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι οι Δημοτικές Κατοικίες της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, όπως και άλλα παρόμοια κτιριακά συγκροτήματα που υπήρχαν στη Λεμεσό, αποτελούν έργα που δημιουργήθηκαν όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε να εμπιστευτεί το τιμόνι της Τοπικής Αρχής, στους αριστερούς δημάρχους Πλουτή Σέρβα (1943-49) και Κώστα Παρτασίδη (1949 και 1953-1962). Δημοτικοί άρχοντες οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους, είχαν στις προτεραιότητές τους τις κοινωνικές παροχές και γενικότερα την εξυπηρέτηση του απλού πολίτη που μέσα στις δύσκολες συνθήκες εκείνης της εποχής πάλευε καθημερινά για την επιβίωσή του.

Όταν τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν πριν μερικά χρόνια και ερημώθηκαν με ορατό τον κίνδυνο της κατεδάφισής τους, κινητοποιήθηκαν ευαισθητοποιημένες ομάδες πολιτών και έγινε κατορθωτό να γλιτώσουν από τα δόντια της μπουλντόζας. Ως κτίρια με ιστορική σημασία για την πόλη εκπονήθηκαν από τον δήμο επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου, τα σχέδια συντήρησης και αξιοποίησής τους.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy