Κώστας Καδής: Κέρδος για όλους βλέπει από τη συμφωνία για το χαλλούμι ΠΟΠ

Τη συμφωνία από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι και σηματοδοτεί την συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων με την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, χαιρέτισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καδής είπε πως με βάση τη συμφωνία διαφοροποιείται η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ η μεταβατική περίοδος για την αύξηση του αιγοπρόβειου στο 50% θα παραταθεί μέχρι το 2029, από το 2024, για το οποίο θα ζητηθεί τροποποίηση του σχετικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμφωνία επήλθε σε συνάντηση όλων των εμπλεκομένων, χθες στα γραφεία του ΚΕΒΕ, την οποία ο κ. Καδής χαρακτήρισε «επεισοδιακή».

«Ήταν μια δύσκολη συνάντηση, υπήρξαν και στιγμές έντασης αλλά όλοι αντιλαμβάνονταν ότι δεν μπορούσε η συνάντηση να ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καδής προσθέτοντας ότι σε στιγμές κάποιοι είχαν απειλήσει και με αποχώρηση.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ιστορική, ο κ. Καδής είπε πως έπειτα από πάμπολλες συσκέψεις χωρίς συμφωνία, για πρώτη φορά όλο οι εμπλεκόμενοι «βρήκαν κοινό έδαφος και συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο ως προς το πώς θα προχωρήσουμε απ’ εδώ και πέρα για το χαλλούμι».

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, έπειτα από συμφωνία όλων, η μεταβατική περίοδος (για αύξηση του αιγοπρόβειου στο 50%), που βάσει του κανονισμού για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ ολοκληρωνόταν το 2024, θα επεκταθεί μέχρι το 2029.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Καδής επεσήμανε πως και οι αιγοπροβατοτρόφοι αναγνώρισαν πως η παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ πρέπει να αρχίσει με τις πραγματικές ποσότητες γάλακτος που επικρατούν στην Κύπρο, με δεδομένη τη συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου, του αριθμού των αιγοπροβάτων, λόγω των δυσμενών συνθηκών που περνούσαν οι αιγοπροβατοτρόφοι τον τελευταίο καιρό.

Συνεπώς από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 ή και τον Ιανουάριο του 2023 η ποσόστωση των αιγοπρόβειου γάλακτος θα μειωθεί στο 10% (από 25% που είναι σήμερα βάσει του διατάγματος) και από τον Ιανουάριο του 2023 το ποσοστό του αιγοπρόβειου θα αυξηθεί στο 20%.

Και μετά κάθε χρόνο θα προστίθεται 5% (αιγοπρόβειου) για να φτάσουμε το 2029 το 50%», πρόσθεσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Υπενθυμίζεται ότι με κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, η Κομισιόν είχε δώσει μεταβατική περίοδο μέχρι το 2024 για αύξηση του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στο 50%.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Καδής, η επέκταση της μεταβατικής περιόδου θα γίνει κατορθωτή όταν αλλάξει ένας ευρωπαϊκός κανονισμός, ο οποίος βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή με όλα τα κράτη-μέλη και επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παραχωρεί μεταβατική περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών.

«Αυτό αναμένεται ότι θα κριθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και εφόσον περάσει ο κανονισμός θα υποβάλλουμε αίτημα για επέκτασης της μεταβατικής περιόδου», πρόσθεσε.

Εκτίμησε πως η Κομισιόν αντιλαμβάνεται τα επιχειρήματα της Κύπρου λόγω των επτά ετών που χρειάστηκε για να εγκριθεί η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

«Εάν εγκρινόταν το χαλλούμι, όπως όλα τα υπόλοιπα τυριά της ΕΕ, σε επτά με δέκα μήνες θα είχαμε μπροστά μας μια 10ετία για να δουλέψουμε για την αύξηση του γάλακτος. Μετά από επτά χρόνια που δεν εγκρίθηκε το ΠΟΠ είχε δημιουργηθεί μεγάλη αμφισβήτηση και δεν έγιναν από τους παραγωγούς αυτά που έπρεπε να γίνουν για να φτάσουμε στο ποσοστό αυτό», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας δώσει αυτό το χαμένο χρόνο με μια παράταση έως το 2029».

«Από την συνάντηση έφυγαν όλοι κερδισμένοι», πρόσθεσε.

Αυξήσεις στους αιγοπροβατοτρόφους

Παράλληλα, ο κ. Καδής στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως οι τυροκόμοι παραχωρήσουν σημαντικές αυξήσεις στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος η οποία θα κυμαίνεται από 30 έως 35 σεντ.

Εξήγησε πως η ακριβής τιμή θα καθορίζεται από μια φόρμουλα στην οποία θα καταλήξουν οι ενδιαφερόμενοι με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα αφορούν τις τιμές των πρώτων υλών (όπως σιτηρά) και ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, όπως η περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες. «Η ακριβής τιμή σε κάθε περίπτωση θα είναι αυξημένη από 30 έως 35 σεντ», πρόσθεσε.

Προώθηση του κυπριακού λευκού τυριού σχάρας

Τέλος, ο κ. Καδής σημείωσε πως η συμφωνία διαλαμβάνει πως το Υπουργείο Εμπορίου θα προσπαθήσει να προωθήσει στις αγορές το κυπριακό λευκό τυρί σχάρας, που θα αποτελεί την εναλλακτική μορφή του χαλλουμιού, με διαφορετική ονομασία και εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ.

«Αυτά τα προϊόντα θα μπορούν να περιλαμβάνουν μόνο αγελαδινό γάλα και δεν μπορούν να ενταχθούν στο παραδοσιακό προϊόν», είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy