Κώστας Καδής: «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων»

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, με στόχο τη δημιουργία επαρκών υποδομών και τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών διαδικασιών για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προωθώντας μέτρα για τη μείωση παραγωγής τους και για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης τους.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα «Ενημερώσου και μπες μαζί μας στον κύκλο…» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, ο κ. Καδής είπε ότι η ημερίδα στόχο έχει να παρουσιάσει και να αναδείξει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μεταπηδήσουμε σε μια κυκλική οικονομία, λαμβάνοντας ορθολογικές αποφάσεις για επιλογή και αγορά προϊόντων και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων που παράγουμε ως κοινωνία.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είπε και υλοποιώντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, το Υπουργείο προχωρεί στην υλοποίηση σημαντικών έργων και πολιτικών, όπως το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετώ», μέσω της στήριξης των τοπικών αρχών για την εφαρμογή συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων, το πρόγραμμα πρόληψης, χωριστής συλλογής και αξιοποίησης των δημοτικών αποβλήτων της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου, το πρόγραμμα μείωσης των δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχείων και άλλων χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων και τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα της επεξεργασίας των αποβλήτων.

Προγραμματίζονται, επίσης, έργα και δράσεις όπως η κατασκευή κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων κιοσκιών ανακύκλωσης, η βελτίωση και επέκταση του δικτύου των Πράσινων Σημείων, καθώς και η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, από τις 20-28 Νοεμβρίου, αποτελεί ευκαιρία για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των συμπολιτών σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στη μείωση και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να αλλάξουμε συνήθειες, για ένα πιο αειφόρο περιβάλλον και μια κυκλική κοινωνία, είπε ο κ. Καδής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.