Κώστας Κώστα: Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση στη λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού

Η προχειρότητα και η έλλειψη συντονισμού από μέρους της κυβέρνησης και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεση των νομοσχεδίων που θα οδηγούσαν στην ανεξαρτησία και στην στελέχωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, για τα οποία φωνάζαμε εδώ και χρόνια, έχουν επιβεβαιωθεί, τονίζει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, για την καθυστέρηση στη λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, ο κ. Κώστα δήλωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση στη λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού

Υπενθυμίζουμε ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας ότι η είσοδός μας στην ανταγωνιστική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύψουμε τους στόχους μας αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ και να υλοποιήσουμε την απόφαση της ΕΕ, θα γινόταν αρχικά τον Ιούλη 2014, μετά μετατέθηκε για τον Ιούλη 2016, τον Ιούλη 2019, το Δεκέμβρη 2020 και τελικά τον Οκτώβρη 2022.

Η προχειρότητα και η έλλειψη συντονισμού από μέρους της κυβέρνησης και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεση των νομοσχεδίων που θα οδηγούσαν στην ανεξαρτησία και στην στελέχωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, για τα οποία φωνάζαμε εδώ και χρόνια, έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο ίδιος ο Διαχειριστής, ανάφερε και σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανεξαρτητοποίησης και στελέχωσης του ΔΣΜΚ, έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, αφού η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει καταθέσει στη Βουλή τους Κανονισμούς με τα σχέδια υπηρεσίας του προσωπικού, κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Να σημειωθεί επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην ετοιμασία του νομοσχεδίου για τη μεταφορά του προσωπικού από την ΑΗΚ στο ΔΣΜΚ.

Η ΡΑΕΚ και ο ΔΣΜΚ εξέφρασαν έντονες ανησυχίες κατά πόσο η αγορά μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και κυρίως χωρίς να αποκτηθεί η αναγκαία πείρα από το λειτουργό αγοράς. Γι’ αυτό και από τις 16/10/2022 θα μπούμε σε δεύτερη δοκιμαστική περίοδο και κανένας δε γνωρίζει το πότε τελικά θα ανοίξει η αγορά. Ειλικρινά πλέον μιλούμε για κοροϊδία της Βουλής και της κοινωνίας ευρύτερα.

Ως ΑΚΕΛ, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, δηλώσαμε σε συνεδρίες της Επιτροπής Ενέργειας, αλλά και δημόσια, ότι η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάσταση, η οποία δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία πληρώνουν οι καταναλωτές.

Τονίζαμε επίσης, ότι το άνοιγμα της ΑΑΗ, πρέπει να γίνει με μια ΑΗΚ ενδυναμωμένη ως δημόσιος οργανισμός και προς όφελος των πολιτών. Το πιο σημαντικό και το οποίο το επαναλαμβάνουμε και σήμερα με τον πιο έντονο τρόπο, είναι ότι το άνοιγμα της ΑΑΗ, θα πρέπει να οδηγήσει στο μεγάλο μας στόχο που είναι η μείωση και όχι η περαιτέρω αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.