Κώστας Κώστα: Οι αυστηρότερες ποινές δε θα λύσουν το πρόβλημα των τροχαίων

Το αργότερο εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση τα 7 νομοσχέδια για αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις ανέφερε ο Αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι πέραν του 75-80% των τροχαίων παραβάσεων οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα προσθέτοντας ότι τα νομοσχέδια στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την οδική συμπεριφορά, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη μείωση των τροχαίων παραβάσεων. Είπε ακόμα ότι θα υπάρξει αύξηση στα πρόστιμα σε όσους δε συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του νόμου, για όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης και σε όσους παρκάρουν σε χώρους στάθμευσης αναπήρων. Κάλεσε δε την πολιτεία να δει σοβαρά το θέμα δημιουργίας κουλτούρας οδικής συνείδησης στους οδηγούς.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα τόνισε ότι η επιβολή αυστηρότερων ποινών δε θα λύσει το πρόβλημα με τις τροχαίες παραβάσεις αλλά θα το περιορίσει. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει οδική κουλτούρα και σημείωσε ότι πρέπει το μάθημα της οδικής αγωγής να ενταχθεί στα σχολεία προκειμένου οι νέοι να αποκτήσουν σωστή κουλτούρα από την αρχή. Επίσης, υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει σωστή αστυνόμευση που να λειτουργεί ως αποτρεπτικός και όχι ως φοροεισπρακτικός παράγοντας.

Τόνισε ακόμα ότι υπάρχουν δρόμοι «σκοτώστρες» χωρίς φωτισμό και σήμανση υποδεικνύοντας ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των μελανών σημείων. Αναφέρθηκε και στο θέμα των καμερών φωτοεπισήμανσης που εδώ και 10 χρόνια περιμένουν να τεθούν σε εφαρμογή