Κώστας Κώστα (Πελέ): Κανείς δεν μπορεί να ισοπεδώνει την ανεκτίμητη προσφορά του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ και τα στελέχη του καθημερινά υπερασπίζονται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση, ενώ πρωτοπορούν στον Πολιτισμό, αγωνίζονται για το περιβάλλον και στέκονται δίπλα σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και προσωπικών επιλογών, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην Αμμόχωστο, Κώστας Κώστα (Πελέ). Επιπλέον, ο κ. Κώστα υπογραμμίζει πως πρέπει να σταματήσουν οι παλινδρομήσεις στο Κυπριακό και το κλείσιμο του ματιού σε διχοτομικές επιλογές.

Συνέντευξη στον Κυριάκο Λοΐζου

Τι είναι αυτό ή αυτά που χρειάζεται άμεσα ο τόπος για να αλλάξει η «ρότα» και πώς το ΑΚΕΛ μπορεί να συμβάλει σε αυτό;

Για να αλλάξουμε ρότα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξετάσουμε τις συνθήκες που επικράτησαν και οδηγηθήκαμε ώς εδώ. Ό,τι υποσχέθηκαν οι κυβερνώντες, κυριολεκτικά, έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Ειπώθηκαν αρκετά ώς τώρα για την ασυνέπεια λόγων και έργων τους. Για μένα η μεγαλύτερη μαύρη προπαγάνδα των κυβερνώντων είναι ότι τάχατες «τα κατάφεραν στην οικονομία». Και ποια ήταν η επιτυχία; To ότι φόρτωσαν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους; Το ότι ξεπούλησαν όσα-όσα λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσιους οργανισμούς -όλοι με στρατηγική σημασία για την οικονομία- οι οποίοι σε δύσκολες στιγμές κρατούν όρθιο το κράτος; Το ότι πετσόκοψαν το κοινωνικό κράτος, ξήλωσαν θεσμούς και έπληξαν ανεπανόρθωτα τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας; Και το χειρότερο είναι το πλιάτσικο με τα διαβατήρια, με το πρόσχημα ότι τάχα «έδωσαν δουλειά σε πολύ κόσμο». Και από πότε η εξασφάλιση εργασίας σε έναν πολίτη από υποχρέωση της κυβέρνησης μετατρέπεται σε πράξη ύψιστης φιλανθρωπίας που ξεπλένει ακόμη και τις μίζες από την πώληση της κυπριακής υπηκοότητας; Συνεπώς, το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής των κυβερνώντων. Στη συνέχεια, πρέπει να σταματήσουν οι παλινδρομήσεις στο Κυπριακό, το φλερτ με τα δύο κράτη, το κλείσιμο του ματιού σε διχοτομικές επιλογές. Το ΑΚΕΛ ήδη συμβάλλει στο να αποκαλύπτει το μέγεθος της εξαπάτησης που επιχειρείται συνεχώς σε βάρος του λαού.

Είστε επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αλλά και μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση εκλογής σας τον ερχόμενο Μάιο και τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στον τομέα του Πολιτισμού;

Η σοβαρότητα και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος του Πολιτισμού, αλλά και η αβεβαιότητα αναφορικά με τη σύντομη επαναφορά στην κατάσταση προ Covid-19 , απαιτεί τη λήψη ουσιαστικών και μακροπρόθεσμων μέτρων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πολιτιστική δραστηριότητα ως να μην υπάρχουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν μπορεί ο προϋπολογισμός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για το 2021 να είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει ουσιαστικά τις δαπάνες για τον Πολιτισμό και να αξιοποιήσει μέρος από τα κονδύλια από το πακέτο στήριξης της ΕΕ, αξίας 1,1 δισ., αποδίδοντάς τα στους ανθρώπους του Πολιτισμού, οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Από τον περασμένο Μάρτιο, ως ΑΚΕΛ, προβήκαμε σε συνεχείς ενέργειες για στήριξη των απασχολούμενων στο χώρο του Πολιτισμού. Εγγράψαμε θέμα στη Βουλή, απευθυνθήκαμε κατ’ επανάληψη στα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας ζητώντας μέτρα στήριξης. Πήραμε πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταθέτοντας ερωτήσεις, αλλά και υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ποιο επιχείρημα θα προβάλλατε σε έναν/ μία ψηφοφόρο αν σας έλεγε ότι δεν θέλει να ψηφίσει ή ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα σήμερα;

Θα του έλεγα να εμπιστευτεί ξανά το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού, που για 95 χρόνια στέκεται φλογερός υπερασπιστής των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Να εμπιστευτεί ξανά το ΑΚΕΛ, το οποίο σε όλες τις σημαντικές στιγμές της Ιστορίας μας δήλωνε «παρών» πληρώνοντας μεγάλο τίμημα. Που δίνει καθημερινά μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων. Να εμπιστευτεί το ΑΚΕΛ, τα στελέχη του οποίου καθημερινά υπερασπίζονται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση. Που πρωτοπορούν στον Πολιτισμό, που υπερασπίζονται το περιβάλλον και αγωνίζονται, πολλές φορές μόνοι, για την υπεράσπιση του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, πεποιθήσεων και προσωπικών επιλογών. Η σφραγίδα του ΑΚΕΛ είναι ανεξίτηλα χαραγμένη στις καρδιές του λαού μας και δεν μπορεί κανένας να την παραχαράξει. Ούτε μπορεί κανένας να ισοπεδώνει μια ανεκτίμητη προσφορά, γιατί μέσα από τις τάξεις του κόμματός μας βρέθηκαν κάποιοι -ευτυχώς πολύ λίγοι- που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε το κόμμα μας. «Η ιδέα δεν πεθαίνει. Ορμά κι αιμόφυρτη», όπως έγραψε ο Τεύκρος Aνθίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.