Κώστας Κώστα: Στρατηγικές, μελέτες και υποσχέσεις να μετατραπούν σε πράξεις

Εντός και εκτός Βουλής και ιδιαίτερα μέσα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ο Κώστα Κώστα έχει αποδείξει ότι ξέρει να μάχεται για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο της πόλης και της υπαίθρου της Λεμεσού, αλλά και γενικότερα της Κύπρου. Αυτή τη μαχητικότητα, αλλά και την ειλικρίνεια στα λόγια και τις δράσεις του, την εισπράττει όλα αυτά τα χρόνια ο απλός κόσμος του καθημερινού μόχθου, στη στήριξη του οποίου ευελπιστεί ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται και να προσφέρει μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

Η ύπαιθρος αποτελεί τον φτωχό συγγενή για το κράτος και αυτό το βιώνουν όλο και πιο έντονα οι κάτοικοι της επαρχίας. Τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αναζωογονηθεί ουσιαστικά η επαρχία και να δει πραγματικά καλύτερες μέρες ο κόσμος της υπαίθρου;

Οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων και γενικά της υπαίθρου νιώθουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία, αφού ουσιαστικά αφέθηκαν να αγωνίζονται μόνοι τους να λύσουν τα σοβαρά προβλήματά τους. Χωρίς στελεχωμένα ιατρικά κέντρα, χωρίς κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με ελάχιστα σχολεία που επίσης ακολουθούν φθίνουσα πορεία, χωρίς γραφεία ουσιωδών κρατικών υπηρεσιών, με απίστευτη ταλαιπωρία, κυρίως για τους ηλικιωμένους, λόγω του κλεισίματος των υποκαταστημάτων του πρώην Συνεργατισμού. Με ένα οδικό δίκτυο σε αρκετές περιοχές επικίνδυνο και πεπαλαιωμένο και με πολλές επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για βελτίωση. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τονίσω ότι ως κόμμα ελπίζουμε ότι ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά θα ολοκληρωθεί και δεν θα μείνει η κυβέρνηση μόνο στην Α1 φάση, αφού στον Προϋπολογισμό 2021, δεν υπάρχει κανένα κονδύλι για την επόμενη φάση. Αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι των κοινοτήτων της υπαίθρου είναι επιτέλους σημαντικά έργα που θα επιλύσουν τα πολλαπλά προβλήματά τους. Οι στρατηγικές, οι μελέτες και οι υποσχέσεις πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις.

Ως υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της επαρχίας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επαρχία Λεμεσού είναι η δραματική κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο της. Υποστελεχωμένο με σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσοκόμους, χωρίς καρδιοχειρουργική και νευροχειρουργική κλινική, χωρίς ακτινοθεραπευτικό τμήμα, χωρίς ακόμα μαγνητικό τομογράφο, ενώ αναμένουμε εδώ και χρόνια την κτιριακή επέκτασή του. Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Σοβαρό πρόβλημα είναι επίσης το κυκλοφοριακό, το οποίο συνεχώς οξύνεται με σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς επίσης η αστυφιλία, η οποία ερημώνει τα πανέμορφα χωριά της ορεινής Λεμεσού, οι πλημμύρες μετά από βροχές με καταστροφικές συνέπειες, η θαλάσσια ρύπανση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες κ.α.

Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, πολλές φορές δημόσια κατηγορήσατε την κυβέρνηση για ακύρωση του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο. Γιατί;

Εδώ και περίπου 18 χρόνια προωθείται η δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, καθώς και ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, για την υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας αλλά και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης. Οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει όπως το Πάρκο αυτό δημιουργηθεί στην επαρχία Λεμεσού και συγκεκριμένα στην περιοχή Πεντακώμου, όπου είχε εξευρεθεί η γη και είχε ετοιμαστεί και ο σχετικός σχεδιασμός. Η παρούσα κυβέρνηση ακύρωσε το έργο, αφού έχει αφαιρέσει από τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εμπορίου το κονδύλι που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Και φαίνεται ότι δεν έχει τη διάθεση να αλλάξει την απόφασή της. Απαράδεκτη απόφαση που κρύβει σκοπιμότητες.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο ασκείτε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ως μέλος της Επιτροπής Εμπορίου, είναι το θέμα των τιμών των καυσίμων.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, να πούμε ότι ένα σεντ αύξηση στις τιμές ετησίως επιφέρει επιπρόσθετα κέρδη περίπου 10 εκ. ευρώ στις εταιρείες. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις εισηγήσεις της δικής της μελέτης του 2015 για δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού, συνεχίζει την επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης, δεν προωθεί την υγραεριοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση, αποφάσισε την υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις τιμές. Λύσεις υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιρειών, ενώ χιλιάδες συνάνθρωποί μας, αγωνίζονται μέσα σε συνθήκες φτώχειας για να επιβιώσουν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.