Κώστας Μαυρομμάτης: Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια

Συνέντευξη στον Ειρηναίο Πίττα

 

Η υγειονομική κρίση θα αφήσει τις επιπτώσεις της για αρκετά χρόνια ακόμα, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο Δρ Κώστας Μαυρομμάτης, διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ και υποψήφιος βουλευτής Πάφου. Ως ειδικός και άμεσα εμπλεκόμενος σε θέματα Υγείας, σημειώνει την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και τις προχειρότητες κατά την περίοδο της πανδημίας.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι μόνο με συμμετοχή στις εκλογές και ενδυναμώνοντας με την ψήφο μας το ΑΚΕΛ μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή που επιζητούμε.


Πώς κρίνετε τη διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο;

Η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες και τα προβλήματα της Υγείας στην Κύπρο. Οι μειωμένες δαπάνες για την Υγεία από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ την τελευταία 8ετία και η εγκατάλειψη των δημοσίων νοσηλευτηρίων ήταν η βασική αιτία αδυναμίας διαχείρισης της πανδημίας.

Η έλλειψη διοικητικής και οργανωτικής ετοιμότητας και η απουσία συντονισμένου σχεδίου δράσης ήταν βασικό στοιχείο της κακής διαχείρισης. Οι λειτουργοί της Υγείας έμειναν χωρίς προστασία λόγω καθυστερημένης έγκρισης κονδυλίων. Κατά τη βελτίωση της πανδημίας οι γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήθηκαν δεν αξιοποιήθηκαν. Οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις επιβάρυναν τα προβλήματα της οικονομίας. Γενικά υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και προχειρότητες, κάτι που συνέβη και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.


Ποια είναι τα διδάγματα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και ποιες οι προτεραιότητες στη μετά Covid εποχή;    

Η υγειονομική κρίση θα αφήσει τις επιπτώσεις της για αρκετά χρόνια ακόμα. Θα πρέπει να γίνουμε σοφότεροι και η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς το ΓεΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία τα πράγματα θα ήταν  χειρότερα.


Θα πρέπει άμεσα να στηριχθεί ο δημόσιος τομέας της Υγείας, να καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμούς. Να αναπτυχθούν σύγχρονες μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να εφαρμοστεί συνεχόμενη εκπαίδευση των στελεχών και να προστατευθεί η ψυχική υγεία των πολιτών. Όλα αυτά φυσικά εξυπακούουν αύξηση των δαπανών, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να πράξει.

Σας ανησυχεί η πορεία αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων;

Η αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων προχωρεί με μεγάλη καθυστέρηση. Η  νομοθεσία προνοούσε ταυτόχρονη εφαρμογή του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση όμως με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της δεν προχώρησε αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.


Με τη λήξη της πανδημίας, το βάρος της οποίας ανέλαβε ο δημόσιος τομέας, θα διαφανούν τα οικονομικά προβλήματα των νοσοκομείων. Η συνεχής παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, η ακύρωση χειρουργικών επεμβάσεων, η μείωση εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων αφήνει τον ΟΚΥπΥ χωρίς εισοδήματα και το κράτος θα πρέπει εκ νέου να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία. Γι’ αυτό η αναδιοργάνωση και η αυτονόμηση των νοσοκομείων είναι επιτακτική ανάγκη.

 

Τι είναι αυτό που χρειάζεται επιτακτικά η επαρχία και ο κόσμος της Πάφου;

Τα προβλήματα στην Πάφο είναι πολλά και χρονίζοντα. Η κεντρική εξουσία έχει εγκαταλείψει την Πάφο χωρίς να αφιερώνει την απαραίτητη προσοχή στην ανάπτυξη της και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Άμεσα θα πρέπει να αρχίσει η κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. Να προχωρήσει η κατασκευή της μαρίνας, η ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής και Γυμνασίου και η λειτουργία Κρατικής Πανεπιστημιακής Σχολής, η ολοκλήρωση του Ιατρικού Κέντρου Γεροσκήπου, η βελτίωση του Νοσοκομείου Πάφου, Πόλης Χρυσοχούς και Κέντρων Υγείας και η επαρκής στελέχωση των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου.


Πώς φιλοδοξείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους να κατέλθουν στην κάλπη, δεδομένου ότι η απαξίωση των κομμάτων βρίσκεται σε έξαρση;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση του φαινομένου της αποχής και της απαξίωσης της πολιτικής. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι μας απαξιώνουν το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα και το κατεστημένο, αφού βλέπουμε ότι η κινητοποίησή τους σε διάφορα επίπεδα είναι μαζική. Η αποχή δεν τιμωρεί όσους ευθύνονται για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, αντίθετα επιβραβεύει το κατεστημένο και διαιωνίζει τα προβλήματα. Μόνο με τη συμμετοχή μας στις εκλογές και με την ψήφο στο ΑΚΕΛ –  Αριστερά, Νέες Δυνάμεις μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.