Θέα

Έργα του Κώστα Στάθη στην Αθήνα


Η ανακάλυψη ενός πρωτοπόρου του Ελληνικού και Κυπριακού Μοντερνισμού

Το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν την αναδρομική έκθεση Κώστας Στάθης: Η ανακάλυψη ενός πρωτοπόρου του Ελληνικού και Κυπριακού Μοντερνισμού.

Σε κριτικό της σημείωμα η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Δρ Νίκη Λοϊζίδη αναφέρει: «Η δραματική ιστορία του εξαιρετικά ταλαντούχου Κύπριου καλλιτέχνη Κώστα Στάθη (1913-1987), συνδέεται αναπόσπαστα με τη γενικότερη τύχη των δημιουργών του πρωτοποριακού μοντερνισμού με τη διαφορά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καταξίωση της προσφοράς του έρχεται με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών. Οι λόγοι είναι πολλοί -μερικοί από τους οποίους περίπου προφανείς- ενώ άλλοι συνδέονται στενά με το άνυδρο πολιτισμικό τοπίο του γενέθλιου τόπου του, κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατικής κατοχής. Είναι ωστόσο δύσκολο να δοθούν βιαστικές απαντήσεις για την ιδιόμορφη αν όχι μοναδική πορεία αυτού του ιδιοφυούς ερημίτη της κυπριακής υπαίθρου, το έργο του οποίου τελικά ανατρέπει αρκετά στερεότυπα της μοντέρνας κυπριακής, αλλά και νεοελληνικής τέχνης.

[…] Ο χρωματικός λυρισμός των αφαιρετικών συνθέσεών του οι οποίες συχνά παραπέμπουν εύστοχα σε πίνακες του Σεζάν, του Ματίς ή του Βαν Γκογκ, η δραματική εξπρεσιονιστική έκφραση μερικών προσωπογραφιών του και η πέραν της συμβατικής λογικής ανατρεπτική οπτική του, δεν στάθηκαν μέχρι τώρα ικανές να πείσουν ότι ο Κώστας Στάθης δεν είναι ένας ονειροπαρμένος αλλόκοτος, αλλά μια καλλιτεχνική ιδιοφυΐα που δεν ευνοήθηκε από την τύχη».

Εκθεσιακός χώρος 1ου και 2ου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Αθήνα.

Μέχρι 28 Ιανουαρίου 2018, 18:00 – 22:00 καθημερινά