Κωστής Ευσταθίου στο InsideStory – Παρακολουθήσεις: «Γι’ αυτό έρχονται, επειδή δεν τους ελέγχει κανείς»

briefcase transfer between businesspeople/agents

Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας insidestory.gr και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, γράφουν για ένα κατάσκοπο “ο οποίος ήρθε από την Κύπρο” στην Ελλάδα, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ αναφορικά με το λογισμικό Predatοr και το ιστορικό του στην Κύπρο.

«Είναι κοινός τόπος ότι όλοι είναι εν δυνάμει υπό παρακολούθηση»

Στο ρεπορτάζ, αναφέρεται και στην ΕΔΕΚ και σε όσους βρίσκονται απέναντι από την σημερινή ηγεσία της ΕΔΕΚ οι οποίοι διαμαρτύρονται από το 2018 οτι τελούν υπο παρακολούθηση.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σε έναν τουλάχιστον μικρότερο πολιτικό σχηματισμό που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, την ΕΔΕΚ, οι αντίθετοι προς την ηγεσία της πολιτικοί διαμαρτύρονται από το 2018 ότι τελούσαν υπό παρακολούθηση.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου μιλώντας στο inside story αναφέρει ότι ο λόγος που οι ισραηλινές εταιρείες spyware ξεκινούν την ευρωπαϊκή «σταδιοδρομία» τους από την Κύπρο είναι διότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε για τους κατασκευαστές ούτε για τη χρήση των λογισμικών.«Γι’ αυτό έρχονται, επειδή δεν τους ελέγχει κανείς». Ο κ. Ευσταθίου περιγράφει μία διαδεδομένη (και στην Ελλάδα) αντίληψη: «Είναι κοινός τόπος ότι όλοι είναι εν δυνάμει υπό παρακολούθηση. Σκεφτείτε ότι το νόμιμο σύστημα συνακρόασης της Κύπρου (σ.σ.: προμήθεια από ισραηλινές εταιρείες) έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα σε σχέση με τους τηλεφωνικούς αριθμούς που υπάρχουν στην Κύπρο».

Το 2019, όταν ο Ντίλιαν είχε εγκατασταθεί για τα καλά στην Κύπρο και το βαν του κυκλοφορούσε στους δρόμους, ο Κωστής Ευσταθίου είχε καταγγείλει στηριζόμενος σε «αξιόπιστες πληροφορίες», ότι τουλάχιστον δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου «απευθύνθηκαν σε ισραηλίτικες εταιρείες για να ακούνε τους δικούς τους». Μια σοβαρή καταγγελία που όπως αναφέρει στο inside story αποσιωπήθηκε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ μας εξηγεί επίσης και το πώς γίνονται οι υποκλοπές στην Κύπρο, πέραν της «επιστράτευσης» των spywares. «Είναι η μέθοδος του χαρτοφύλακα με εμβέλεια μερικά χιλιόμετρα και δυνατότητα να ενεργοποιείται με λέξεις-κλειδιά. Υπήρχε και το βαν με μεγαλύτερη εμβέλεια από τον χαρτοφύλακα».

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, ο Δημήτρης Παπαδάκης, είπε στο inside story ότι το 2018 είχε βάσιμες υποψίες και ενδείξεις ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση. «Είχα φωνάξει κάποιους συνεργάτες μου σε μια σύσκεψη, γεγονός που διέρρευσε χωρίς να υπάρχει φυσική παρακολούθηση. Με αφορμή την υπόθεση στην Ελλάδα πρέπει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να εξηγήσει ποιους παρακολουθούσανε και σε ποιον πουλήθηκε το λογισμικό από τους Ισραηλινούς».

Ένας βετεράνος αξιωματούχος των κυπριακών αρχών ασφαλείας που μίλησε στο inside story υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι μετά το 2018 «χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον δύο, ίσως και τρία λογισμικά υποκλοπών για εφαρμογές ανάλογες του Predator.

Το λογισμικό της Cytrox (σ.σ.: το Predator) χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο και πριν αγοράσει ο Ντίλιαν την εταιρεία των Σκοπίων, χρησιμοποιούνταν όμως στο ίδιο διάστημα από ιδιώτες τουλάχιστον το Pegasus και μια ακόμα εφαρμογή. Και η ίδια η Wispear πειραματιζόταν με άλλες τεχνικές λύσεις διείσδυσης στα κινητά τηλέφωνα πριν το Predator, που χονδρικά έκαναν την ίδια δουλειά. Οι μέθοδοι αυτοί συνέχισαν να εφαρμόζονται και μετά την κατάσχεση του βαν το 2019».

 

Με πληροφορίες από το InsideStory.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.