Κωστρίκης: Πολιτική η απόφαση για άνοιγμα σχολείων – Ήταν έκπληξηΉταν έκπληξη η απόφαση της Κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαϊου δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολόγος, Λεόντιος Κωστρίκης τονίζοντας ότι ήταν πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης.

Ο κ. Κωστρίκης μιλώντας στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο ανάφερε πως ήταν έκπληξη η απόφαση αφού δεν ήταν στον οδικό χάρτη να ανοίξουν στις 21 Μαΐου. Δήλωσε ότι ήταν μια πολιτική απόφαση, η οποία βασίστηκε στην καλή επιδημιολογική εικόνα και στο γεγονός ότι στις 21 Μαΐου θα αρθούν τα μέτρα.

Πρόχειρη η απόφαση

Επεσήμανε ότι δεν ανησυχεί υπερβολικά αλλά φαίνεται να έχει ληφθεί κάπως πρόχειρα αυτή η απόφαση, ενώ αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ της ομάδας.

Όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα των παιδιών είπε ότι ήταν μια μικρή ομάδα στην επιδημία, είχαν μικρούς αριθμούς λοιμώξεων, ενώ υπήρχε η άποψη ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν τέτοιο που δεν τους κάνει ζημιά. Εντούτοις, μελέτη στη Γερμανία έχει δείξει ότι το ιικό φορτίο που έχουν τα παιδιά είναι εξίσου υψηλό όπως στους ενήλικες. Πρόσθεσε ότι ως ιολόγος, βλέπει μια εξαιρετικά καλή εικόνα και δεν θέλει να αλλάξει.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πάμε εξαιρετικά καλά, ο επιδημιολογικός δείκτης είναι γύρω στο 0,5 και τα κρούσματα είναι κοντά στο μηδέν. Εξήγησε ότι η επιδημία πάει προς το τέλος της, τονίζοντας ότι το μοντέλο και τα μέτρα που ακολουθήσαμε έχει δουλέψει. Πρόσθεσε δε ότι στην Κύπρο δεν έγιναν σημαντικά λάθη, αν και θα μπορούσαν τα μέτρα να είχαν ληφθεί δύο- τρεις ημέρες πριν.

Ιωάννου: Ήταν μέσα στις επιστημονικές προτάσεις

Ήταν μέσα στις εισηγήσεις της Επιστημονικής το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο «Κανάλι 6», σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Κωστρίκη.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ισχυρίστηκε ότι παρερμηνεύτηκε η δήλωση του Δρ. Κωστρίκη σημειώνοντας ότι στις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν όπως στη δεύτερη φάση υπό κάποιες προϋποθέσεις να ανοίξουν τα σχολεία.

Πρόσθεσε, πως αύριο θα συνέλθει η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή για να συζητήσει το θέμα και πως θα ληφθεί υπόψη και η εξέλιξη σε σχέση με τα κρούσματα σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν ανοίξει τα σχολεία.

Ερωτηθείς τι γίνεται με τα παιδιά που έχουν γονείς στις ευπαθείς ομάδες, ο κύριος Κωνσταντίνου είπε ότι προσωπική του άποψη είναι ο γονέας να αποφύγει να στείλει το παιδί του στο σχολείο ή αν το πράξει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για προφύλαξη του.

Ο Υπουργός είπε ακόμη πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε άλλες χώρες μετά το άνοιγμα σχολείων, αλλά τα σχολεία άνοιξαν μόλις πριν από 7 με 8 μέρες.